Foto: Reuters/Scanpix
Bekingemas pilī apskatei izlikts Kembridžas hercogienes Keitas Midltones kāzu tērps, kurā princis Viljams viņu veda pie altāra šī gada pavasarī. Izstādi ar nosaukumu "Karaliskās kolekcijas skate. Karaliskā kāzu kleita: stāsts par britu dizainu" ir iespēja apskatīt ikvienam apmeklētājam līdz pat 3. oktobrim.

Britu karaļnams lēš, ka ekspozīciju varētu apmeklēt vairāk par pusmiljonu cilvēku! Karalisko kāzu kleitu ekspozīcijas Britu karaļnamā ir zināma tradīcija, jo arī Prinča Viljama mātes princeses Diānas kleita (Elizabetes Emanuelas darināta) joprojām tiek eksponēta ceļojošā izstādē pa visu pasauli. Līdz ar to, kleitu apskatījuši miljoniem cilvēku. Arī pašreizējās  izstādes biļetes tiek izpārdotas rekordātrumā.


Kleitu cer pārdot par 400 000 dolāru

Karaļnama pārstāvji minējuši, ka cer arī izpārdot visu karalisko kāzu kolekciju, kas izlikta publiskai apskatei šajā izstādē - Alexander McQueen kāzu kurpes, Cartier tiāru, auskarus, kā arī kāzu pušķa un tortes analogus atdarinājumus un trīs pāra kāzu foto reprodukcijas. Atsevišķi kleitas cena varētu sasniegt  400 000 dolāru.

K. Midltone kleitas dizainera izvēli komentējusi kā uzticēšanos vietējiem modes pārstāvjiem, jo viņa iecienījusi A. Makvīna radītos tērpus skaistā piegriezuma un meistarības dēļ.

Savā kāzu kleitā viņa vēlējusies redzēt tradicionālā un modernā apvienojumu ar māksliniecisku vīziju, kas raksturo Makvīna modes nama tērpus. Kā paudusi kleitas dizaina radītāja Sāra Bērtone, viņa izstrādājusi kleitu ar līgavas aktīvu līdzdalību.

Kleitas meistari mazgāja rokas ik pusstundu

S. Bērtone ir lepna par iespēju sastrādāties ar K. Midltoni. "Šī pieredze man bija un ir ļoti nozīmīga un es to uztveru ar lielu cieņu.  Sadarbojoties ar Mis Midltoni, izbaudīju katru kleitas tapšanas momentu. Tagad esmu apmierināta par paveikto - kleitā izmantotie tradicionālie audumi un mežģīnes, kopā ar modernu struktūru un dizainu iemieso britiem raksturīgo stilu."

Viņas radītā satīna kleita ziloņkaula krāsā ar sievišķīgu vidukļa līniju ir romantiski atturīgā stilā ar mežģīņu detaļām un 9 pēdu garu plīvuru. Bet īpaša kleitas vērtība ir tās rūpīgā izstrāde - lielākajā mērā tā ir roku darbs līdz pat mežģīnēm. Piemēram, mežģīņu meistari mazgāja rokas ik pa 30 minūtēm, lai nenosmērētu  audumu, un asināja šujamadatas ik pēc trim stundām...

Karaliene Elizabete nosauc ekspozīciju par nepatīkamu

Pirms atklāšanas Keita kopā ar karalieni Elizabeti kopīgi devās apskatīt ekspozīciju, kuras laikā karaliene Keitai izteikusi pārsteidzošu repliku. Proti, ka ekspozīcija ir nepatīkama, jo kleitas manekens ir bez galvas!  Keita gan bildusi, ka kleitai piemīt interesants 3D efekts. Tas radies no speciāla apgaismojuma un gaisa plūsmas kleitas apakšpusē, lai uzturētu tās formu.

Savukārt, modes pasaules cilvēkus un pašu sabiedrību iepriecina gan kleita, gan iespēja to skatīt klātienē. Karls Lāgerfelds, kreatīvais Chanel modes nama direktors, par Keitas kleitu teic: "Tā ir ļoti eleganta, klasiska un lieliski saskan ar Vestminsteres abatijas (laulību vietas) dekorācijām. Tā man gandrīz atgādina karalienes Elizabetes kāzas 50. gados! Mežģīnes un plīvurs ir ļoti skaisti!"

Galvenais, ka sabiedrība kopumā Keitas kleitu ir novērtējusi ļoti atzinīgi, jo tā atbilst priekštatam par karalisku kāzu tērpu, ir izsmalcināta un saskaņota ar etiķeti. Katrā ziņā, jau tagad tā ir iegājusi britu vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!