Foto: Shutterstock
Ir patiešām daudz iemeslu, kādēļ mūsdienās sievietes izvēlas gozēties augstpapēžu kurpēs, piemēram, uzpucēšanās vai auguma pagarināšana, taču pirms daudziem gadsimtiem kurpēm bija pavisam cits mērķis.

Kā vēsta "Today", oriģināli augstpapēžu kurpes nebija paredzētas sievietēm, bet gan vīriešiem. Bata kurpju muzeja vecākā kuratore Elizabete Semelheka izpētījusi senu vēsturi, kas sniedzas līdz desmitajam gadsimtam un saistīta ar vīriešiem Persijā. Viņi, kā izrādās, vilka augstpapēžu kurpes tad, kad devās izjādē – tas bija paredzēts ērtuma labad, lai kājas daudz vieglāk būtu ielikt kāpšļos. Tāpat papēži ļāva ērti un stabili nostāvēt, lai vajadzības gadījumā varētu arī noturēt kaujas ieročus. Tātad sākotnēji augstpapēžu kurpes vairāk bija vajadzības produktus, ne modes.

Bet, gluži tāpat kā dāmas "aizņemas" dažādas apģērba detaļas, piemēram, "Boyfriend" džinsus jeb sieviešu bikses, kas atgādina vīriešu džinsus, un pogājamos kreklus, ap 18. gadsimtu augstpapēžu kurpes jau bija daļa no sieviešu modes pasaules, nostiprinot savas pozīcijas pavisam.

Tomēr agrāk dāmām nebija vajadzības nēsāt augstpapēžu kurpes, lai vizuāli pagarinātu kājas, jo tās slēpās zem garajiem svārkiem un kleitām. Augstpapēžu kurpju nēsāšana bija modē, jo tas vizuāli pēdu padarīja daudz mazāku.

Protams, pēc tam modes vēsmas izmainīja koka kurpītes līdz pat augstpapēžu kurpēm, kādas mēs tās zinām tagad – modeļos daudzveidīgas, visās krāsās mirdzošas un, iespējams, daudz ērtākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!