Foto: Privātais arhīvs
"Tas bija kā sapnī – prieka asaras, apsveikumi, fotokameru zibšņi, uguņošana un dejas uz skatuves," piedalīšanos šī gada Vispasaules ķermeņa apgleznošanas (body painting) festivālā atceras grima meistare Jeļena Pidjaša. Viņas komanda šogad festivālā ieguva trešo vietu visgrūtākajā un vizuāli iespaidīgākajā nominācijā. Latvijai šī ir uzvara, jo šajās sacensībās pirmo reizi mūsu valsts pārstāve ieguvusi kausu. Par to, kā noritēja gatavošanās festivālam, ar kādām grūtībām nācās sastapties, kā arī par nākotnes plāniem Jeļena stāsta sarunā ar "Delfi Woman".

Jeļena allaž esot sapņojusi kļūt par biznesa lēdiju – viņa to apgalvojusi, vēl būdama pavisam mazs bērns. Pirmais solis ceļā uz sapni tika sperts pēc skolas beigšanas, sākot studēt uzņēmējdarbības vadību tūrisma nozarē. Tomēr, kā tas bieži mēdz gadīties, liktenis lēma citādi.

Otrajā studiju gadā jauniete sāka strādāt reklāmas aģentūrā. "Gāja tik labi, ka, nostrādājusi divus gadus, es izveidoju pati savu aģentūru. Viss bija lieliski līdz 2009. gadam, kad sākās krīze. Divi lielākie sadarbības partneri tika slēgti, man nācās darīt to pašu." Tajā brīdī Jeļena bija pilnīgi brīva. Studijas pabeigtas. Iepriekšējais darbs arī. Ko darīt? Viņa nolēma mācīties un pieteicās meikapa kursiem.

Foto: Privātais arhīvs

Konkursi – jaudīgs impulss pašattīstībai

Foto: Privātais arhīvs
Pabeidzot kursus, Jeļena tūlīt sāka piedalīties visos konkursos Latvijā. Pēc tam nolēma izmēģināt spēkus arī ārzemēs. "Aizbraucu uz bodiārta konkursu Tallinā, kur ieguvu 3. vietu, pēc tam – uz Lietuvu, kur arī man tika 3. vieta. Pēc tam Latvijā divus gadus pēc kārtas uzvarēju. Četras reizes piedalījos konkursā "Ņevas krasti" – trīs reizes izcīnīju otro vietu, vienu reizi – trešo. Jā, konkursi ir mana vājība un varbūt pat jau atkarība. Skaidrojums pavisam vienkāršs – tas ļoti stimulē, liek izspiest no sevis maksimumu un daudz ātrāk attīsta."


Dažus gadus darbojusies kā vizāžiste un sapratusi, ka viņas radošumam ar "acu un sejas zonu" vairs nepietiek. "Tā es sev atklāju bodiārta pasauli, kur māksliniekam audekla vietā ir modeles ķermenis un seja, uz kā tiek radīti dažādi tēli. Kad nolēmu saviem darbiem piešķirt lielāku "apjomu", sāku mācīties plastisko grimu pie Romāna Kaboško studijā "FX Colex"."

Drīzumā dzima jauns mērķis: "Gluži kā sportisti sapņo par olimpiādi, es sāku sapņot par bodiārta pasaules čempionātu, kas jau 21 gadu notiek Austrijā."

Sapnis tika īstenots 2016. gadā. Pirmajā reizē Jeļena piedalījās tikai vienā nominācijā – "Special Award SFX Make-up" (sejas specefekti). Modelis bija viņas vīrs. "Radījām putnēnu, kurš izšķiļas no olas. Šī tēla veidošanai es piesaistīju animatronikas ekspertu, viņš izstrādāja čaumalas šķilšanās mehānismu."

Pērn Jeļena piedalījās vēlreiz tajā pašā nominācijā – veidoja meitenes - vētras tēlu – modele bija kā mākonis, no kura zibsnīja zibeņi, bet no lietussarga lija lietutiņš.

Žūrija šim darbam piešķīra 13. vietu. Labāka sagatavošanās nebija iespējama objektīvu apstākļu dēļ, norāda Jeļena.

Grima skola – izturības tests

Foto: Privātais arhīvs
2017. gadā piepildījās Jeļenas bērnības sapnis – viņa kļuva par biznesa sievieti. "Man piedāvāja iegādāties grima skolu, kurā es mācīju grima un specefektu veidošanu. Cilvēki centās mani atrunāt, sakot: "Jeļena, nevajag, administratīvās ņemšanās nogalinās tavu māksliniecisko garu!" Es nepaklausīju un to nenožēloju. Esmu izgājusi īstu dzīves skolu, gluži kā otru augstāko izglītību ieguvusi!"

Tikusi galā ar uz galvas uzkritušo problēmu kalnu, Jeļena saprata, ka pati var tikt galā ar daudzām sarežģītām lietām.

Foto: Privātais arhīvs
"Tas vairoja manu ticību pašai sev. Tāpat es sapratu, ka man daudz būtiskāks un sirdij tuvāks ir radošums, katrā ziņā tas ir tieši tas, kur es tagad vēlos attīstīties."

Viņš — pūķis: 2018. gada triumfs

Foto: Privātais arhīvs
"World Bodypainting Festival" — lielākais notikums bodiārta pasaulē. Tas pulcē māksliniekus-vizāžistus no 50 pasaules valstīm. Šogad Jeļena nolēma cīnīties par godalgotajām vietām divās nominācijās: "Special Award SFX Make-up" (sejas specefekti) un "World Award Special Effects Bodypainting" (visa ķermeņa specefekti).

Pirmajai nominācijai modele tika veidota jūras tematikā. "Tēla rozīnīte bija caurspīdīga pērle uz modeles galvas, kurā atradās nāriņas embrijs. To visu sargāja dubulta gliemežnīca. Modeles seju veidoju kā jūras dzelmi, pa kuru pārvietojas zemūdens iemītnieki," skaidro Jeļena.

Savukārt nominācijā, kurā tika vērtēti visa ķermeņa specefekti, varēja ļaut vaļu fantāzijai.

Foto: Privātais arhīvs
"Ļoti vēlējos, lai tēls būtu gara auguma, tādēļ izmantojām ķekatas. Sejas masku es sāku veidot martā. Galvu, žaunas, krūtis pabeidzu jūnija sākumā. Kājas veidoja mana asistente Kristīna Mihailova. Galu galā tapa pūķa tēls – ne biedējošs, kā no šausmu filmām, tomēr bijību raisošs. Palūdzu inženierim radīt mehānismu, kas caur pūķa nāsīm laistu dūmus. Tas izdevās ļoti iespaidīgi."
Foto: Privātais arhīvs

Konkursa dienā tēla radīšanai tika atvēlētas septiņas stundas. "Darbojāmies pārī ar Kristīnu. Dienas vidū ar šausmām aptvēru, ka nepagūšu izkrāsot visas detaļas. Spiediens bija liels, es nedrīkstēju pievilt visus tos cilvēkus, kas man noticēja un palīdzēja. Sakopoju visus spēkus, kaut kādā mirklī noķēru iedvesmu un viss sāka iet no rokas."

Bez piedzīvojumiem neiztikt. Žūrija atradās garu kāpņu zemākajā līmenī, bet bija iecerēts, ka modelim jāstaigā uz ķekatām. "Bijām izvēles priekšā – atteikties no šīs idejas vai tomēr riskēt un mēģināt kāpt uz ķekatām jau esot lejā. Galu galā vīrs (viņš bija modelis) uzstāja, ka ķekatām jābūt obligāti."

Gigantiskā pūķa-karotāja tēls izdevās dzīvs un atmiņā paliekošs – simtiem skatītāju nespēja atraut acis no trīsmetrīgā personāža, kuram no maskas plūda dūmi. "Biju apmierināta, mēs izdarījām visu iespējamo un ar nepacietību gaidījām rezultātu paziņošanu.

Vēlā vakarā uz skatuves sapulcējās visi dalībnieki. Vadītājs izteica ilgi gaidītos vārdus: "Bet tagad – vissarežģītākās un vizuāli iespaidīgākās nominācijas "World Award Special Effects Bodypainting" uzvarētāji!" Tajā mirklī laiks šķietami apstājās – uz uzvaru cerēja ikviens.

Vadītājs turpināja: "Trešajā vietā šogad ir jauns vārds. Jeļena Pidjaša, Latvija!"

"Tālāk viss bija kā sapnī – prieka asaras, apsveikumi, fotokameru zibšņi, uguņošana un dejas uz skatuves. Vēlreiz paldies maniem brīnišķīgajiem modeļiem Anastasijai Smaidiņam Vismanei un manam vīram Andrejam! Un visiem tiem, kas man dienu no dienas palīdzēja – Romānam Kaboško, Kristīnai Mihailovai, Tatjanai Zaharovai, Aleksejam Bļinovam – bez jums es to neizdarītu."

Tagad, kad emocijas nedaudz norimušas, Jeļena sāk domāt, kādu tēlu radīs nākamgad. Jo priekšā vēl neiekarota virsotne. Sapnis – kļūt par pasaules čempioni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!