Spoki, līgavas un Emīlija Dikinsone varētu pateikt, kā radīt ilgstošu spilgtu iespaidu par sevi: valkā baltas drēbes. Vienkārši, klasiski un skaisti – baltā krāsa vienmēr bijusi vasaras modes virsotnē.
No galvas līdz kājām ģērbties baltā nozīmē nekļūdīgi trāpīt vasaras modes desmitniekā. Vienkārši T-krekli no vīriešu garderobes, balti džinsi vai jostasvietā sasienamās platās jūrnieku stila bikses (attēlā) vasarā būs tikpat šiki, kā jebkurš dārgs vasaras apģērbs no Armani kolekcijas. Pie baltām drēbēm nav vajadzīgi īpaši aksesuāri, vislabāk, ja aksesuāru nav vispār, - stila tīrības labad.

Kas attiecas uz izbalinātajām drēbēm kā vasaras uniformu, modes diktētie noteikumi krustojas ar šīs krāsas simbolisko nozīmi: tīrs, perfekts un vienkāršs. Tomēr baltas drēbes valkāt ne vienmēr ir vienkārši. It īpaši baltie linu apģērbi prasa rūpīgu kopšanu, jo saburzīti tie izskatās nožēlojami.

Parādīšanās baltā apģērbā krāsu cienītāju vidū retāk tiek uzskatīta par neveiksmīgu apģērba izvēli, salīdzinājumā ar pilnīgi melnu apģērbu no galvas līdz kājām. Baltā krāsa biežāk tiek uztverta drīzāk kā miermīlīgs kontrasts raibo apģērbu vidū, savukārt melnā – vairāk kā agresivitātes izpausme.

Melnās krāsas priekšrocība ir tā, ka labā melnā kostīmā var cienīgi izkļūt no jebkuras oficiālas situācijas, savukārt, tās sliktākā īpašība – apkārtējiem cilvēkiem tā šķiet smaga un nomācoša. Baltā krāsa vienmēr ir nomierinoša, tā veido neformālāku atpūtas, izklaides, un nepiespiestības gaisotni.

Gleznotājs Kandinskis baltās krāsas neparasto efektu skaidro šādi: “Baltā, ko bieži uzskata par nekrāsu... simbolizē visas tajā saplūdušās krāsas. Baltā krāsa iedarbojas uz mūsu dvēselēm līdzīgi kā absolūts klusums. Šis klusums nav kaut kas nedzīvs, bet gan pilns ar dzīvības potenciālu.”

Kā radusies balto līgavas kleitu mode?

Vēsturē pirmo reizi baltā kāzu kleita esot bijusi Lielbritānijas Annai, kura 1499. gadā apprecējās ar Francijas karali Luiju XII. Kopš tā laika šis līgavas tērps regulāri nāca modē un atkal izgāja no tās.

Par neatņemamu modes sastāvdaļu kāzu tērpu garderobē baltā kleita kļuva karalienes Viktorijas laikā, kad 1840. gadā, par spīti valdošajām modes tendencēm, viņa savās kāzās ieradās tērpusies mežģīņotā baltā satīna tērpā un oranžiem ziediem izpušķotā baltā plīvurā.

Baltā līgavas kleita kļuva par modi, bet Rietumu kultūrā tā pašlaik ir dziļi iesakņojusies tradīcija. Ķīnā un Japānā senču tradīcijas ievērojošās līgavas savas kāzu dienas sākumā vienmēr ģērbjas baltā tērpā, jo Austrumu zemēs baltā krāsa simbolizē sēras. Tā kā līgavai kāzas nozīmē aiziešanu no vecāku mājām, pirms svinīgās kāzu ceremonijas viņa valkā sēru tērpu. Laulības gan tiek svinētas daudz košākos tērpos - simboliski laimīgākās un labvēlīgākās krāsās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!