Apģērbu nereti izvēlamies atbilstīgi noskaņojumam – dažreiz gribas uzvilkt kaut ko koši krāsainu, citreiz piezemētāku toņu tērpu. Katrai krāsai ir sava leģenda, un tās sniedz zināmu informāciju par apģērba valkātāju.
Dažas dāmas vienmēr izvēlas savas iecienītākās krāsas, savukārt citām patīk ar tām eksperimentēt, tādēļ viņas izbauda toņu daudzveidību.

Krāsu izvēle atspoguļo mūsu psihisko stāvokli. Ja rodas izteikta vajadzība pēc jauniem krāsu toņiem apģērbā, parasti tas norāda uz cilvēka iekšējām pārmaiņām.

Bieži citi cilvēki tulko mūsu apģērbu un tā krāsas atbilstīgi savai fantāzijai. Ja apzināti vēlamies atstāt par sevi noteiktu iespaidu, tad ar to ir jārēķinās.

Sabiedrībā ir izveidojušies zināmi stereotipi, kā vajadzētu kādu aprindu cilvēkiem izskatīties un kādas krāsas apģērbs būtu viņiem piemērots. Tāpat noteiktu ģērbšanās stilu saista ar rakstura īpašībām – tas tā varētu arī būt, taču katram likumam ir izņēmumi.

Piemēram, ja ģimenes ārsta pieņemšanas laikā zem ārstes baltā halāta vīd sarkani minisvārciņi, melnas tīkliņzeķes un spoži, melni zābaki uz spiciem papēdīšiem, tad, bez šaubām, šī ārste varētu būt ļoti savdabīga persona, taču izskats varbūt radītu šaubas par viņas kompetenci. Pacients nodomātu, ka ārste neizprot slimības radītās sūdzības un izturas pret savu darbu vieglprātīgi. Taču nekādas tiešas saistības starp cilvēka amata prasmi un zeķēm-zābakiem, kurus viņš valkā, tomēr nav.

Leģendas par krāsām

Dzeltenā - saules gaisma apvienota ar dzīvesprieku

Zaļā - bērnības laika mauriņš apvienots ar drošības izjūtu un dvēseles mieru

Oranžs – svaigu apelsīnu smarža un kliņģerīšu mirdzums

Zils – debesu dzīles un dzīves gudrība

Balts – gaisma un nevainība

Ar pārējo krāsu noslēpumiem iepazīstināsim turpmākajās publikācijās, kā arī žurnālā "Avēnija plus" rudens numurā (Nr.6).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!