Ķīnas lielākajā pilsētā Šanhajā pidžamas valkā visur un visu dienu. Nekas nav patīkamāk pēc darba kā ietērpties pidžamā un doties iepirkt pārtiku, apgalvo kāds pilsētas iedzīvotājs.
Pidžamās tērpušies cilvēki ar čībām kājās pārtikas veikalos un tirdzniecības vietās Ķīnas turīgākajā pilsētā Šanhajā ir parasta parādība: vīrieši un sievietes sabiedrībā nebaidās parādīties guļamistabas intīmajā godībā. Ērtie flaneļi plīvo vējā, braucot ar motorolleru.

Šanhajas iedzīvotāji pidžamas sabiedriskās vietās valkā jau vismaz 10 gadus, kopš ekonomiskā uzplaukuma, kad viņi varēja atļauties savu garderobi papildināt ar nakts apģērbu, kas tomēr bija mazliet vairāk par dzeltenpelēkajiem un zilajiem Mao frenčiem.

Turklāt pidžamas, viņuprāt, ir ērtākas pa ikdienas apģērbu, īpaši karstajās un tveicīgajās vasarās. Tās ir arī vieglāk izmazgājamas, greznas un ļauj izrādīt jauniegūto bagātību un piederību sociālajam stāvoklim.

"Tikai pilsētas iedzīvotāji var atļauties šādas drēbes. Lauku ciematos vēl arvien ir jāvelk vecās darba drēbes, ejot gulēt," sacīja šanhajietis Džaņs Čuņjuns.

Iedzīvotāji to uzskata par jauku vietējo dīvainību. Tāpat domā arī amatpersonas, kas rūpējas par to, lai Šanhaja izskatītos eleganta.

"Daži saka - tas ir necivilizēti, bet tas ir tikai nekaitīgs iedzīvotāju ieradums," sacīja Pilsētas vides uzraudzības amatpersona.

Daudzi no 17 miljoniem pilsētas iedzīvotāju ir pārsteigti, uzzinot, ka nekur citur pasaulē sabiedriskās vietās pidžamās nestaigā.

"Pidžamas izskatās labi, un tajās arī var justies labi. Visi tās valkā ārpus mājas. Neviens nesmejas," sacīja 17 gadus veca vidusskolniece, kura pati bija tērpusies rozā naktsveļā ar smaidošu kaķa galvu. Viņa pastāstīja, ka nomaina skolas formu pret pidžamu, tiklīdz pārnāk mājās. Arī viņas tēvs un māte pēc darba uzvelk pidžamu.

"Man ir vēl trīs vasarīgāki naktskrekli. Es katru dienu velku citu," viņa teica.

Šanhajas centrā esošā pidžamu veikala īpašniece Li Sjaolina apgalvoja, ka spēj noteikt katra sociālo statusu pēc pidžamas. Jauno profesionāļu pārstāvis varētu iegādāties augstas kvalitātes un stilīga piegriezuma pidžamu par apmēram 12 ASV dolāriem, bet lielākā daļa dod priekšroku pidžamām, kas maksā no diviem līdz 3,5 dolāriem.

Pidžamu mode mainās tāpat kā parastajiem apģērbiem. Šogad modē ir košas, spīdīgas un viengabalainas pidžamas sievietēm un pieguļoši tērpi vīriešiem.

"Sievietes vienmēr izvēlas rūpīgāk, jo viņām tā jānēsā, dodoties iepirkties," sacīja Li.

"Visi cilvēki pilsētā ir pie tā pieraduši. Viņi pat slavē un apbrīno tevi, ja tev ir skaista pidžama," sacīja kāda 44 gadus veca sieviete, tērpusies kokvilnas pidžamā ar brūniem, smaidošiem lācīšiem jeb pandām.

Tomēr labākajos restorānos un veikalos pidžamu valkāšana netiek atzīta, tāpēc šādā ietērpā tur varētu arī neielaist, pastāstīja sieviete.

Ziņas internetā:
Bikernews.co.uk
Shanghai Star
Ananova

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!