Rit vasara, ielas tapušas skaļākas, visur dzirdami klaudzieni, sieviešu muguras taisnākas, līdzsvara meklējumos sejas saspringtākas un tomēr starojošas un sievišķīgākas. Pie vainas ir mūsu mīļās augstpapēžu kurpes, ar akmentiņiem, lentītēm, siksniņām, leoparda apdruku, spiciem purngaliem un smalkiem papēžiem, kur mūsu līdzsvara noturēšanas talantu varētu novērtēt labākie cirka mākslinieki. Mēs to protam, un tas ir sieviešu šarms un ierocis.
Augstpapēžu kurpes dominē gan birojos, gan restorānos, gan uz ielām, gan mājās spoguļojoties, taču tās izraisa asas diskusijas pediatru vidū, jo laikam nekad nesaprast, kādēļ jānēsā tādi apavi, kuros sāp kājas, deformējas mugura...

Ledenes un šokolāde arī ir garšīga, taču vai tādēļ no tās atteikties? Šoreiz stāsts par augstpapēžu kurpēm, to veidiem un leģendām.

Saviesīgo pasākumu kurpes

1533. gads, Parīze, Henrija II sieva karaliene Katrīna de Mediči pasūta savam kurpniekam kurpes un piekodina, lai tām būtu augstāks papēdis nekā pārējām galma dāmām, tādā veidā apliecinot savu statusu. Tas ir pirmais ieraksts vēstures lapās, kur pieminētas augstpapēžu kurpes. Ar to arī viss sākās... Žaklīna Kenedija ik pēc trim mēnešiem pasūtīja pa 12 pāriem kurpju.

Ceremoniju kurpēm nav raksturīgi pārāk augsti papēži, lai tās nebūtu vulgāras, kā arī vienmēr ir slēgti purngali. To vienmēr vajadzētu ievērot, apmeklējot saviesīgus pasākumus. Kurpes var būt kā vienīgais akcents, piemēram, apvilktas ar zīdu un pēc tam smalki izšūtas vai arī ar nelielu karaliskā galma "piešprici".

Erotiskās augstpapēžu kurpes

Īpaši izteikti augti papēži ir saistījuši un vilinājuši sievietes jau vairāku gadsimtu garumā, sākot ar japāņu kurtizānēm un ķīniešu konkubīnēm, proti, mīļākajām, kas nēsāja kurpes ar augstu reljefa koka zoli, beidzot ar harēmā verdzinātajām turcietēm un speciāli viņām gatavotajām īpaši augstajām kurpēm, lai aizbēgšanu no harēma padarītu par neiespējamu misiju.

Taču īstais "duncis mugurā" visiem solīdo kurpju atbalstītājiem sākās 50./60. gados un to seksualitāte nav zudusi līdz šīm dienām. Tikai nevajag jaukt erotiku ar vulgaritāti. Tā nav šo kurpju īstā vieta.

Karjeras dāmu kurpes

Mūžīgā pragmatiķe un personīgu interešu aizstāvētāja Koko Šanele mūždien izbrāķēja zemos papēžus ar savām ironiskajām divkrāsu kurpēm, kas palīdzēja popularizēt augstos papēžus agrajos 50. Chanel apavi ar savu minimālismu un rūpīgo apstrādi pievērsa sieviešu uzmanību. Šo kurpju parādīšanās tirgū bija riskanta un revolucionāra, jo tas notika aptuveni trīs mēnešus pirms līdz šim nepieredzēta svārku garuma saīsināšanās, tādā veidā pievēršot vēl lielāku uzmanību sieviešu kājām. Šīm kurpēm bija noiets līdz 80. gadiem, kad biroja sievietes kurpju vietā labāk izvēlējās teniskurpes, taču mūsdienās Chanel modes nama mākslinieks Karls Lāgerfelds atkal ir atsācis iedvesmot sievietes ar jaunu biroja kurpju kolekcijām.

Lai kāptu pa karjeras kāpnēm, mums ir jārada par sevi lietišķas sievietes iespaids, kurpes ir galvenās sabiedrotās, lai sasniegtu savus mērķus!

Sarkanā paklāja kurpes

"Tas bija augstais papēdis, kurš mani pacēla karjeras spārnos" – tā Merilina Monro, kuras kurpēm viens papēdis bija vienmēr nedaudz zemāks par otru, lai akcentētu gurnu gorīšanos, vēlāk kāda cita blondīne, vārdā Katrīna Denēva, pēc augstpapēžu kurpju uzvilkšanas kādā sabiedriskā pasākumā veicināja šā modeļa 200 000 eksemplāru pārdošanu mazāk nekā gada laikā.

Tie ir tikai pāris stāstu, kā kurpes spēj piešķirt sievietēm odziņu un individualitāti. Lai gan lielākā daļa pasaules sieviešu tomēr nav kinodīvas, arī mums ir iespēja izbaudīt šo kurpju auru, velkot tās uz vakariņām restorānos vai teātri. Šīm kurpēm ir raksturīga krāšņa krāsu buķete, raksti, pērles.

Augstpapēžu kurpes mūsdienās

Arī mūsdienās apavu dizaineri smeļas idejas no klasikas, tā ka, ja arī izvilksim no pagultes māmiņu un vecmāmiņu jaunības apavus, būsim ieturējušas stilu, tikai vēl oriģinālākā un netradicionālākā veidā. Tas taču ir interesanti!

Un, lai pārliecinātos, ka modes mākslinieki nav atklājuši jaunu pasauli un aizsteigušies mums priekšā, pavērojiet jaunākās apavu modes tendences. Jūs neieraudzīsit neko tādu, ko iepriekš jau nebūsit redzējušas, tas tā – mierinājumam.

Izbaudiet savu sievišķību un neslēpiet to!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!