Foto: Shutterstock
Nesen Lielbritānijā veiktie pētījumi ir parādījuši, cik ļoti ir izplatīti mīti par veselīgu un neveselīgu uzturu. Un svarīgi ir šo pētījumu veicēji!

Ja tu domā, ka tie ir "britu zinātnieki", tad tu kļūdies. Pētījumus pasūtījis uzņēmums "Fry's Family Foods", kas nodarbojas ar dabīgu produktu tirdzniecību. Viņi vēlējušies izprast, ko un kāpēc cilvēki izvēlas savai veselībai.

Rezultāti tā iespaidoja pasūtītājus, ka viņi ir uzrakstījuši rakstu sēriju par to, lai atmaskotu mītus. Tas izraisa cieņu. Lieta tāda, ka "Fry's Family Foods" varētu arī turpmāk tirgot to, ko cilvēki pērk par bargu naudu, taču viņi ir izlēmuši paskaidrot, par kādiem produktiem nekādā gadījumā nav vērts pārmaksāt.

Lūk, galveno mītu izlase par veselīgu ēšanu.

Mīts Nr. 1: zaļie kokteiļi ir veselīgāki par dārzeņiem

Patiesībā tā nav. Tie ir tie paši dārzeņi, tikai sablenderēti. Ja tev ir slinkums košļāt, tavā vietā to darīs blenderis. Patiesībā vērtīgāk ir likt lietā savus žokļus.

Savukārt svaigi spiestas sulas ir bīstamas ar lielo cukura daudzumu un kaloriju pārbagātību, un zarnām arī nekāda labuma nav.

Mīts Nr. 2: svaigi dārzeņi ir vērtīgāki par termiski apstrādātiem

Foto: Shutterstock
Nē. Daži dārzeņi, tieši pretēji, iegūst vērtību tikai pēc termiskas apstrādes. Tie ir burkāni, spināti un tomāti. To antioksidantus mūsu organisms sagremo vieglāk, ja dārzeņi ir termiski apstrādāti.

Mīts Nr. 3: kakao pupiņas ir vērtīgākas par šokolādi

Ja salīdzinām ar melno šokolādi, tad nē. Kakao pupiņas ir ekvivalentas gan pēc kaloriju daudzuma, gan pēc vērtīgo vielu satura.

Mīts Nr. 4: svaigi dārzeņi ir vērtīgāki par saldētiem

Nē. Dažkārt pat pretēji. Saldēti dārzeņi bieži satur vērtīgākas vielas nekā svaigi, jo tos sasaldē uzreiz pēc ražas novākšanas, nevis glabā nedēļām un mēnešiem ilgi dārzeņu krātuvēs.

Mīts Nr. 5: zaļā pulverveida Matcha tēja ir vērtīgāka par parasto zaļo tēju

Foto: Shutterstock
Nē. Zaļā tēja un Matcha tēja (tā ir visaugstāk novērtētā zaļā tēja no Japānas), kā arī Ķīnas melnā tēja – tās ir tējas, ko iegūst no tējaskrūma lapām, katras specifiku panākot ar speciālu apstrādi ražošanas procesa laikā. Atšķirība ir fermentācijā (bīoķīmisks process, kas noris fermentu (īpašas olbaltumvielas, kas specifiski paātrina dzīvajos organismos norisošos ķīmiskos precesus un regulē arī vielmaiņu) ietekmē). Lai arī tēju garšas atšķiras, tās visas ir vienlīdz vērtīgas, ja vien tiek dzertas bez saldināšanas.

Mīts Nr. 6: kokosa ūdens ir vērtīgāks par dzeramo ūdeni

Nē. Speciāls pētījums pierāda, ka kokosa ūdens un citi izotoniskie dzērieni (tie ir šķīdumi, kam ir tāds pats osmotiskais (osmoze – šķīdinātāja molekulu vienvirziena plūsma no mazāk uz vairāk koncentrētu šķīdumu) spiediens kā asins serumam) ne ar ko neatšķiras no parastā tīrā ūdens. Tavs organisms uzņem šķidrumu pilnīgi vienādi.

Vienīgā atšķirība ir tajā, ka izotoniskie dzērieni ātrāk mazina slāpes, īpaši pēc sporta treniņiem, un tikai.

Kas attiecas uz kāliju, kas ir kokosa ūdens avots, tad lētāk un vērtīgāk pēc treniņa ir apēst vienu banānu.

Mīts Nr. 7: pilnvērtīga olbaltumvielu uzņemšana bez gaļas nav iedomājama

Patiesībā mūsu organisms neatšķir dzīvnieku un augu izcelsmes olbaltumvielas. Piemēram, spināti, brokoļi un kaņepju sēklas satur vairāk olbaltumvielu, nekā tāda paša daudzuma gaļa.

Dietoloģe Lolita Neimane

Foto: F64
Uztura speciāliste ir īsa un kodolīga: "Par 100 procentiem varu piekrist visam, izņemot pēdējo mītu, kur ir runa par olbaltumvielām - brokoļos un citur ir vairāk olbaltumvielu nekā gaļā. Tas nevar būt! To var teikt tikai vegāni."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!