Foto: Shutterstock
Tā kā cilvēka organisms lielā mērā sastāv no šķidruma, gan ūdens, gan dažādi dzērieni ir ļoti svarīga ēdienkartes sastāvdaļa.

Sulas un dzērieni ir arī vitamīnu un daudzu citu svarīgu vielu avots, palīdz saglabāt jaunību un nodzīvot ilgu mūžu, tāpēc uztura speciālsiti piedāvā pārskatu par deviņiem veselībai pašiem vērtīgākajiem dzērieniem.

Zaļā tēja


Foto: PantherMedia/Scanpix

Zaļā tēja satur daudz flavonoīdu, polifenolu, neitralizē brīvos radikāļus, nostiprina kaulus un pasargā pret sirds un asinsvadu slimībām. Tāpat uzskata, ka zaļā tēja samazina risku saslimt ar onkoloģiskām slimībām.

Zaļā tēja ir nozīmīga diētas sastāvdaļa arī tievētājiem, jo tā satur kāliju. "Tievējošajiem" šis elements ir ļoti nepieciešams - tas stimulē aknu darbību, liekot tām izvadīt tauku sairšanas produktus un lieko šķidrumu.

Zaļajā tējā ir četras reizes vairāk C vitamīna nekā citronā un 10 reizes vairāk nekā melnajā tējā. Tējas vitamīns ne tikai liek organismam aktīvāk dedzināt taukus, bet arī aizsargā no brīvajiem radikāļiem, kas radušies šajā procesā.

Piparmētru tēja


Foto: PantherMedia/Scanpix

Piparmētru tēja normalizē un atvieglo gremošanas procesus. Tā palīdz novērst spazmas, atvieglo muskuļu sāpes, mazina stresu, nervozitāti un uzlabo miegu.

Piparmētras satur ēteriskās eļļas, kurās ir atklāti vairāk nekā 40 veselībai noderīgi savienojumi, arī karotīns, betaīns un citi.

Piparmētras plaši tiek izmantotas gan parfimērijā, gan kulinārijā, kā arī medicīnā. Šai tējai ir patīkama garša un smarža, un tajā ietilpstošais mentols lieliski atsvaidzina.

Liess piens

Foto: PantherMedia/Scanpix

Piens uz ilgu laiku nomāc apetīti, kas to padara par neaizvietojamu dzērienu tiem, kam rūp slaidas figūras saglabāšana. Pienā ir daudz salikto ogļhidrātu, olbaltumvielu, kalcija un D vitamīna. Visveselīgāk ir dzert pienu ar tauku saturu 1%.

Katrai sievietei, kura grib iegūt skaistu ādu, katru dienu vajadzētu izdzert lielu glāzi piena. Un mazgāšanās pienā jau izsenis zināma kā lielisks kosmētisks līdzeklis.

Sojas piens

Foto: PantherMedia/Scanpix

Veselīgo produktu klāstā atrodams arī sojas piens, un tiem, kuri nepanes govs pienu, tā ir lieliska alternatīva.

Sojas vērtīgākā īpašība ir pilnvērtīgas olbaltumvielas, kas ir gandrīz tikpat augstvērtīgas kā olbaltumvielas gaļas produktos. Tā arī satur neaizvietojamu aminoskābju komplektu. Sojas piens novērš sirds un asinsvadu saslimšanas, jo samazina "sliktā" holesterīna līmeni asinīs.                             

Kakao

Foto: PantherMedia/Scanpix

Senie maiji bija pirmie, kas atklāja šokolādi kā spēka un iedvesmas avotu. Pirmā šokolāde patiesībā bija dzēriens - kakao pupiņas saberza smalkā pulverī un sajauca ar ūdeni, pievienojot čili piparus, kukurūzas miltus, aromātiskus ziedus, savvaļas bišu medu un pat halucinogēnās sēnes.

Kā rakstīja žurnāls Sieviete, rūgteno, viegli putojošo dzērienu galvenokārt izmantoja dziedniecībā un kā dzimumtieksmi veicinošu līdzekli, kas arī izskaidro izseno šokolādes saistīšanu ar mīlestību.

Kakao, kā arī karstā šokolāde, stimulē "laimes hormona" - serotonīna - veidošanos, tātad uzlabo garastāvokli. Starp šo dzērienu vērtīgajām īpašībām ir arī sirds un asinsvadu slimību un vēža profilakse.

Tomātu sula


Foto: stock.xchng

Tomātu sula bez sāls ir bagātīgs likopēna avots. Tiek uzskatīts, ka šī viela novērš vairākas onkoloģiskās slimības - plaušu, kuņģa, zarnu, aknu, piena dziedzeru un dzemdes kakla vēzi. Likopēns arī noder sirds un asinsvadu slimību profilaksē.

Zinātnieki, dietologi un uztura speciālisti uzskata, ka saldās sulas jādzer pēc ēšanas, bet pirms ēšanas jādzer tomātu sula, tāpēc, ka šī sula stimulē kuņģa sekrēciju un veicina apetītes uzlabošanos.

Dzērveņu sula


Foto: PantherMedia/Scanpix

Dzērveņu ārstnieciskās īpašības izskaidrojamas ar lielo vitamīnu un minerālvielu daudzumu šajās ogās. Tajās arī ir benzoskābe, kas pastiprina antibiotiku iedarbību.

Dzērveņu sula pasargā no gremošanas trakta un urīnceļu infekcijām, novērš smaganu saslimšanas un samazina "sliktā" holesterīna līmeni asinīs.

Dzerot sulu, tiek iznīcināti organismam nelabvēlīgie mikroorganismi mutē, jo benzoskābe iedarbojas antibakteriāli un apkaro vīrusus pat ļoti mazā koncentrācijā.

Apelsīnu sula


Foto: F64

Apelsīnu sulā ir daudz C vitamīna, kas palīdz nostiprināt imunitāti un aizsargā pret daudzām slimībām, tostarp onkoloģiskajām.

Apelsīnu sulas lietošana uzturā paaugstina tonusu, samazina nogurumu un nostiprina asinsvadus. Ārsti arī iesaka lietot šo dzērienu grūtniecības laikā, jo tās sastāvā esošā folijskābe novērš iespējamos augļa attīstības defektus.

Kviešu asnu sula


Foto: Publicitātes foto

No diedzētiem kviešiem izspiesta sula satur prakstiski visus vitamīnus, kādus pazīst zinātne, kā arī aptuveni 100 minerālvielu viegli uzņemamā veidā. Kviešu dīgstu dzērienā ir daudz fermentu, kas uzlabo vielmaiņu un aizsargā no vēža.

Šo dzērienu antioksidantu līmeņa dēļ dēvē par "jaunības eliksīru", kas padara lēnāku novecošanas procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!