Foto: Shutterstock

Rīga ir pilsēta, kura var lepoties ar savām senajām tirgošanās tradīcijām, tādēļ nav brīnums, ka teju katrā galvaspilsētas rajonā ir kaut neliels, bet savs tirgus. Varbūt arī netālu no tavām mājām atrodas kāds no šiem slēptajiem "dārgumiem" un, ja līdz šim nav sanācis to apmeklēt, ir pienācis pēdējais laiks brīvdienas rītā paņemt tirgus somu un doties nelielā pastaigā, lai sagādātu veselīgus produktus. Varbūt tevi iedvesmos šis Purvciema tirgū nopērkamo sezonas produktu saraksts, kuri kalpos kā būtiska investīcija tavai un tavu mīļo veselībai.

Smiltsērkšķi

Smiltsērkšķi palīdzēs tikt galā ar visām infekcijas slimībām, jo tie stiprina imunitāti

No vitamīnu viedokļa tiem ir daudz trumpju. Smiltsērkšķi satur vairāk kā desmit taukos un ūdenī šķīstošus vitamīnus, turklāt vairāki no tiem tajos ir sastopami pat ļoti lielā daudzumā. Regulāra smiltsērkšķa augļu ēšana mērenā daudzumā palīdz būtiski papildināt organisma vitamīnu krājumus.

Irbenes

Augļiem piemīt rūgtena garša, kas pazūd pēc salnām - tad ogas pēc garšas atgādina jāņogas. Senajā Ēģiptē un Romā irbenes ne tikai apdziedāja dzejnieki, bet to augļus lietoja dziedniecībā kā burvestības līdzekli kuņģa un citu slimību ārstēšanā. Kareivīgie romieši irbenes lietoja kā efektīvu asinis apturošu līdzekli. Jau tad ievēroja, ka ūdenī ievietots zars ilgi saglabā ūdens pielietošanas ilgumu.

Irbenes arī pazemina temperatūru, līdz pret roku un kāju svīšanu un noder cīņā ar ādas pigmentācijas plankumiem.

Cidonijas

Cidonijām piemīt vispārspēcinošas un antiseptiskas īpašības, tās uzlabo apetīti, vielmaiņu un samazina holesterīna daudzumu asinīs. C vitamīna cidoniju augļos ir apmēram 4 reizes vairāk nekā ābolos, turklāt cidoniju augļi labi uzglabājas arī bez īpašas konservēšanas.

Augli iesaka lietot arī kuņģa darbības stabilizēšanai un garastāvokļa uzlabošanai, jo organiskās skābes atstāj labvēlīgu ietekmi uz cilvēka psihi. Cidonijas vari likt arī drēbju skapī, lai veļa un apģērbs iegūtu patīkamu aromātu.

Dzērvenes – svaigas un kaltētas

Dzērvenes uzlabo garīgās un fiziskās spējas. Tautas medicīnā dzērveņu sula tiek slavēta kā antiseptisks, pretiekaisuma un asiņošanu apturošs līdzeklis, ko lieto septisku brūču, apdegumu, dažādu ādas slimību un ginekoloģisku iekaisumu ārstēšanai. Dzērveņu sula ar medu lieto klepus gadījumā.

Svaigas ogas izmanto augsta asinsspiediena, vielmaiņas traucējumu, avitaminozes, samazināta kuņģa skābuma gadījumā. Dzērvenes ziemā ir lielisks C vitamīna avots.

Mārrutka sakne

Tā stimulē gremošanu, aizkuņģa dziedzera ārējo un iekšējo darbību, tātad veicina ne tikai tauku, olbaltumu un cietes šķelšanu, bet arī cukura izmantošanu, tāpēc īpaši ieteicama cukura diabēta slimniekiem.

Taču pārspīlēt ar mārrutku lietošanu arī nevajag, jo pārmērīga lietošana izsauc caureju un pat vemšanu.

Kāļi

Kāļi citu dārzeņu vidū izceļas ar saldeno garšu. Kāļos ir maz kaloriju — 100 gramos ir tikai 37 kilokalorijas. Kāļi labi uzglabājas, turklāt tie līdz pavasarim spēj saglabāt gandrīz visu vitamīnu buķeti. Svaigi kāļi ir vērtīgi kuņģa un zobu veselībai. Ārsti kāļus iesaka cilvēkiem, kam ir urīnceļu slimības.

Rutki

Rutks vienmēr ticis atzīts arī tā dziedniecisko īpašību dēļ, un cauri gadsimtiem mediķi to lietojuši dažādu kaišu ārstēšanai, piemēram, klepus mazināšanai, kā arī matu spēcināšanai. Krievijā īpaši populāra bija mikstūra klepus ārstēšanai, kuru gatavoja, rutkam izgrebjot vidu un iepildot tajā medu, kas radīja dziedējošu sulu.

Hurma – svaiga un sukādēs

Hurmu jau kopš seniem laikiem izmanto sirds un asinsvadu sistēmas stiprināšanai. Tā ir lielisks līdzeklis cīņā ar hipertoniju lielā C vitamīna daudzuma dēļ, bet šķiedrvielas palīdz uzlabot gremošanas sistēmas darbību.

Pāris hurmu dienā tonizē organismu, uzlabo apetīti un mierina nervus. Hurma satur beta-karotīnus, kas mazina plaušu audzēju risku un ir ieteicama uzturā smēķētājiem. Taču jāuzmanās cukurslimības slimniekiem - hurma satur līdz pat 25% glikozi un citus cukurus.

Granātāboli

Labs palīgs veselības stiprināšanai ir granātābols. 100 ml svaigas granātābola sulas nodrošina aptuveni sešpadsmit procentus no cilvēkam nepieciešamās C vitamīna diennakts devas. Granātābolā ir daudz B5 vitamīna, antioksidantu un tas ir arī lielisks kālija avots.

Pētījumi liecina, ka granātābolu sula palīdz sirds un asinsvadu slimību un aterosklerozes gadījumos, kā arī ir labs palīglīdzeklis, cīnoties pret prostatas vēzi. Granātābols pazemina holesterīnu, aizkavē novecošanos, izteikti veicina dzimumtieksmi un arī labi remdē slāpes.

Nelobīti lazdu rieksti, lobīti ciedru rieksti, pekanrieksti u.c.

Rieksti un sēklas pēc to uzturvērtības ir atšķirīgi, tomēr lielos vilcienos tie visi ir labs B grupas vitamīnu un vitamīna E avots.

Lazdu rieksti satur visvairāk proantocianidīnus, kas ir 20 reizes spēcīgāki polifenoli nekā vitamīns C un 50 reizes aktīvāki nekā vitamīns E. Šie antioksidanti var palīdzēt stiprināt asinsvadu sieniņas, mazināt to apkaļķošanos un uzlabot asinsvadu stāvokli kopumā. Lazdu rieksti ar miziņām satur 10 reizes vairāk fenolus un 3 reizes vairāk proantocianidīnus, nekā bez tām.

Ciedru rieksti mazina apetīti, stimulē hormonu darbību un uzlabo imūnsistēmu. Nelielās devās tos ieteicams ēst jaunajām māmiņām. Tajās esošās vielas palīdz kliedēt saspringumu un nogurumu.
Pekanriekstu sastāvā esot vairāk antioksidantu, nekā jebkuros citos riekstos.

Ķirbju sēklas

Ķirbju sēklas ir lielisks magnija, mangāna un fosfora avots, kas nepieciešams stipriem kauliem. Ievērojamais cinka saturs uzlabo imūnsistēmas darbību un lignāni nodrošina pretmikrobu aktivitāti, tai skaitā pret vīrusiem un sēnītēm.

Kaltētas godži ogas

Godži ogas ir viens no vērtīgākajiem ārstnieciskajiem augiem pasaulē. Godži ogas uzlabo garastāvokli, vielmaiņu, redzi, ādas stāvokli, miegu, palīdz cīņā ar depresiju, veicina liekā svara samazināšanos, novērš novecošanos.

Godži ogas sadedzina taukus, palīdz kontrolēt svaru un apetīti, stabilizē asinsspiedienu, regulē sirds un smadzeņu darbību. Goji dēvē par laimes un ilgmūžības ogām - tās novērš depresiju un uzlabo garastāvokli.

Valriekstu eļļa

Viena no sezonas problēmām ir sausa āda. Ādas skaistumam palīdzēs valriekstu eļļas sastāvā esošās omega-3 taukskābes.

Sveramā melnā šokolāde

Šokolāde uz asinsvadiem iedarbojas līdzīgi aspirīnam, tikai bez blaknēm. Mazs melnās šokolādes gabaliņš satur tikpat flavonoīdu, cik seši āboli.

Pāris gabaliņi šokolādes likvidē stresu. Vērtīgākā šokolādes īpašība ir spēja uzlabot garastāvokli: gabaliņš apēstas šokolādes visai ātri palīdz pārvarēt grūtsirdību vai skumjas. Savukārt šokolādes mikroelementi uzlabo darbaspējas.

Linsēklas

Tradicionāli linsēklas tiek lietotas savas labvēlīgās ietekmes uz zarnu trakta veselību dēļ, taču tā ir tikai neliela daļa, ko linsēklas spēj sniegt cilvēka veselībai un labsajūtai. Linsēklas var palīdzēt rūpēties par sirds un asinsvadu veselību, gremošanas trakta darbību un veselību, hormonu aktivitātes līdzsvarošanu, kā arī var palīdz kontrolēt veselīgu ķermeņa svaru.

Linsēklu sastāvā esošajiem lignāniem piemīt labvēlīga ietekme uz ādas un matu veselību. Tiem piemītošais hormonu darbību līdzsvarojošais efekts var ietekmēt hormonālo veselību, ar kuru bieži ir saistītas tādas ādas un matu problēmas, kā akne un matu pastiprināta izkrišana

Sinepju sēklas

Ēdamkarote sinepju sēklu sajauc ar tādu pašu daudzumu sāls, medus un divām ēdamkarotēm citrona sulas. Pārlej ar pusglāzi ūdens, atstāj ievilkties uz 15 minūtēm, nokās un iegūto šķidrumu lieto kakla skalošanai.

Sukādes - ingvers, hurma, aloja u.c.

Sukādes ir 100% dabīgs un vitamīniem bagāts produkts. Tas ir veselīgs saldumu aizvietotājs.

Ingveru, īpaši tā sukādes, izmanto pret dažāda veida nelabumiem, reiboņiem (grūtniecēm, jūras slimības gadījumā). Ingvers ir dabīgs līdzeklis pret saaukstēšanos, īpaši kakla iekaisumu, klepu, iesnām, kā arī možuma, tonusa un enerģijas līdzeklis. Tam piemīt antibakteriālas, spēcīgas pretiekaisuma un pretdrudža īpašības, turklāt tas paaugstina imunitāti.

Bišu maize un citi medus produkti

Bišu maize ir tie paši ziedputekšņi, tikai bitīšu pārstrādāti. Tā ir vēl vērtīgāka par ziedputekšņiem, tādēļ bišu maizi ieteicams lietot organisma spēcināšanai pēc smagām slimībām.

Bišu maize uzlabo organisma pielāgošanās spējas, samazina nogurumu, vājina iekaisuma procesus un nostiprina sirds muskulatūru. Sezonā to ir ieteicams lietot gripas profilaksei.

Speķis – ar visdažādākajām piedevām

Cūku speķī ir arahidonskābe, kas palīdz organismam ieslēgt imunitāti, sastopoties ar vīrusiem un baktērijām, tāpēc cūku speķis ir piemērots uzturā ziemas periodā. Speķis satur arī daudz citu vērtīgu taukskābju, kas piedalās organisma šūnu veidošanās procesā, kā arī palīdz veicināt holesterīna apmaiņas procesus.

Speķis optimālā daudzumā satur selēnu, kas ir spēcīgs antioksidants. Rudenī un ziemā speķis kombinācijā ar ķiploku uzlabo organisma imunitāti. Tautas medicīnā šo gardumu jau sen lieto kā neaizstājamu līdzekli locītavu iekaisuma ārstēšanai. Speķis palīdz arī izvadīt no organisma smagos metālus un attīra asinsvadus. Interesanti, ka speķis agrāk tika izmantos arī kā kosmētiskais līdzeklis - no izkausēta speķa gatavoja krēmus sejai, ko lietoja aukstā laikā.

Fotogalerija: Purvciema tirgus veselīgo labumu izlase


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!