Vitamīniem bagātās konfektes - dzērvenes. Kādu saslimšanu gadījumos jāēd veselīgās ogas?

Vitamīniem bagātās konfektes - dzērvenes. Kādu saslimšanu gadījumos jāēd veselīgās ogas?
Foto: LETA

Rudens mānīgajos laikapstākļos par veselību jāsāk rūpēties jau pirms saslimšanas. Profilakses vitamīnu devas jāuzņem ikdienā un jārūpējas par organismu. Viens no gardiem našķiem, kas lieliski uzlabo imūnsistēmu, ir dzērvenes. Ogas ir viegli uzglabājamas, tās var ēst svaigā veidā, atsaldētas, bet, ja padevušās pārlieku rūgtas vai skābas, dzērvenēm ar pievienot mazliet pūdercukura. Ko ārstē ogas un kāpēc tās ir tik iemīļotas gan tautas medicīnā, gan neskaitāmos medikamentos, kas nopērkami aptiekā? Par ogu labajām īpašībām stāsta dietoloģe Guna Rijkure.

"Dzērvenēs ir C vitamīns, benzoskābe, kas ir kā dabīgs konservants un neļauj organismā attīstīties nelabvēlīgām šūnām, nepareizām šūnu mutācijām,'' stāsta dietoloģe.

Dzērvenes satur:

  • fitoncīdu - augu izdalītas vielas, kas aptur mikroorganismu attīstību;
  • benzoskābes - konservējoša viela;
  • C, B, PP vitamīnus;
  • kāliju;
  • pektīnvielas - ogļhidrātu veids;
  • jodu;
  • fruktozi;
  • magniju;
  • citronskābi.

Ūdenī izšķīdināts dzērveņu koncentrāts palīdzēs atgūt možumu pat pēc saspringtas darba dienas. Dzērvenes, to stiprās garšas dēļ, pievieno visdažādākajiem ēdieniem. No ogām gatavo želeju, morsu, vāra ķīseli, ievārījumu un dažādus saldus desertus. Dzērvenes pievieno salātiem, gaļas, zivju ēdieniem un arī, lai skābētu kāpostus.

Vitamīniem bagātās konfektes - dzērvenes. Kādu saslimšanu gadījumos jāēd veselīgās ogas?
Foto: Shutterstock

Dzērvene uzlabo:

  • imūnsistēmu;
  • nervu darbību;
  • gremošanas sistēmu;
  • urīnceļu veselību;
  • asinspiedienu;
  • ādu;
  • matus;
  • nagus;
  • stiprina un padara elastīgus asinsvadus.
Ogai piemīt pretiekaisuma, pretdrudža, antibakteriāla, organismu nostiprinošs efekts.

Ko ar dzērvenēm ārstējam?

  • Angīnas gadījumā, dzērvenes, sajaucot ar medu, sanāk labs kakla skalošanas līdzeklis.
  • Ja cilvēkam ir nagu problēmas, tautas medicīna iesaka ierīvēt nagu plāksni un ādu ap to, tādējādi nostiprināsies visai struktūrai.
  • Gremošanas sistēmas slimību gadījumā dzērveni izmanto, lai palielinātu kuņģa un aizkuņģa dziedzera sulas sekrēciju.
  • Dzērveņu mizās esošā ursolskābe paplašina koronālos jeb sirds asinsvadus, tāpēc ogas izmanto, lai pazeminātu asinsspiedienu. Dzērvenes uzlabo asins sastāvu un vielu līdzsvaru, palielina asinsvadu sieniņu izturību un elastīgumu.
  • Dzērvenes pievieno dažādiem losjoniem un ziedēm, tās ir vērts izvēlēties un lietot brūču, herpju, ādas apsārtumu, psoriāzes jeb zvīņēdes, sausās ekszēmas - niezošu plankumu, un apdegumu situācijās.
  • Lai atbrīvotos no alerģiskiem izsitumiem un vaskulīta jeb asinsvadu iekaisuma, ieteicams ēst svaigas dzērvenes.
  • Bērniem ieteicama dzērveņu sula, protams, svaigu dzērveņu - pašu spiesta, ne veikalā pirkta. To lieto kā vitamīniem bagātu līdzekli kuņģa, aknu slimībām, urīna nesaturēšanas un dažām infekcijas slimībām.

Vitamīniem bagātās konfektes - dzērvenes. Kādu saslimšanu gadījumos jāēd veselīgās ogas?
Foto: PantherMedia/Scanpix


  • Dzērvene izslavēta savu urīndzenošo īpašību dēļ. Ja ir paaugstināts urīna sārmu saturs, baktērijas vairojas daudz ātrāk. Dzērveņu sula dabiskā veidā skābina urīnu. Dzērveņu sulā esošās dabiskās sastāvdaļas novērš arī baktēriju pielipšanu urīnceļiem un to turpmāku vairošanos urīnceļos, tāpēc dzērvenes iesaka lietot pret urīnceļu iekaisumiem.
''Dzērvenes neļauj baktērijām, kas izraisa urīnceļa infekcijas iekaisumus, pieķerties pie urīnceļu sieniņām, tādēļ ogas tiek lietotas kapsulu veidā vai vēl labāk - svaigas," skaidro Rijkure.
  • Sievietēm pēc dzemdībām, ja radušies kādi sarežģījumi, iekaisumi, ginekologi iesaka dzert dzērveņu sulu.

Dzērvenes nav ieteicamas aknu un čūlas slimniekiem, kā arī tad, ja ir paaugstināts kuņģa skābes daudzums.

Labākais veids, kā uzglabāt dzērvenes ilgāku laiku, ir tās sasaldēt vai apliet ar novārītu, aukstu ūdeni. Tās var nedaudz apviļāt pūdercukurā vai sajaukt ar medu, ja ogas šķiet neieēdami skābas. Dzērvenes gan jāmēģina mazāk cept un vārīt dažādos ēdienos, bet lietot svaigas, atsaldētas, skaidro dietoloģe.

Kad noskaidrots, cik dzērvene veselīga un viegli uzglabājama, lai ir ko mieloties visa gada garumā, piedāvājam gardas receptes, ar kurām iepriecināt garšas kārpiņas un uzlabot veselību.

Karstais dzērveņu kokteilis, kas aizdzen saaukstēšanos

Vitamīniem bagātās konfektes - dzērvenes. Kādu saslimšanu gadījumos jāēd veselīgās ogas?
Foto: Shutterstock


Ja ļoti, ļoti negribas saaukstēties, mēs vispirms atceramies par dabiskajiem līdzekļiem dzērvenēm un medu. Turklāt sarkanās, skābenās ogas lieliski noder arī uzmundrinoša karstā kokteiļa pagatavošanai. Īpašu akcentu dzērienam var piešķirt, to papildinot ar austrumnieciski spīvo ingvera sulu.

Lasīt vairāk

Veselīgais dzērveņu kompots

Vitamīniem bagātās konfektes - dzērvenes. Kādu saslimšanu gadījumos jāēd veselīgās ogas?
Foto: Irita Antoņeviča


Visbiežāk par vitamīniem cilvēki atminas jau tad, kad klāt pirmās rudens iesnas un klepus. Un tad tiek steidzīgi lūkots pēc dažādiem dabas līdzekļiem saaukstēšanās ārstēšanai. Saldenieces Ainas Mušas stends rudens tirdziņos ir ļoti iemīļots, jo blakus rindojas gan medus burciņas, gan svaigas lielogu dzērvenes un dažādi dzērveņu pārstrādes produkti.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar aveņu balzamiko mērci un kazas siera gabaliņiem

Vitamīniem bagātās konfektes - dzērvenes. Kādu saslimšanu gadījumos jāēd veselīgās ogas?
Foto: Shutterstock


Zaļie salāti ar saldi skābo balzamiko mērci un kazas siera gabaliņiem varēs greznot jebkuru viesību galdu. Salātiem vispiemērotākais būs mīkstais un svaigais kazas siers, bet mērces akcentiem izvēlies sezonālās ogas, žāvētas dzērvenes un grauzdētas pistācijas. Šobrīd rudenī vispiemērotākās būs rudens avenes, bet to vietā vari izmantot arī kazenes, mellenes, zemenes vai jauktas ogas. Arī pistāciju vietā vari izmantot jebkādus citus riekstus.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu kēksiņi ar žāvētām dzērvenēm

Vitamīniem bagātās konfektes - dzērvenes. Kādu saslimšanu gadījumos jāēd veselīgās ogas?
Foto: DELFI


Burvīgi auzu pārslu kēksiņi ar klijām, žāvētām dzērvenēm un nelielu miltu piedevu. No dotā daudzuma sanāks 18 kēksiņi.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas butes ar dzērveņu čatniju

Vitamīniem bagātās konfektes - dzērvenes. Kādu saslimšanu gadījumos jāēd veselīgās ogas?
Foto: Publicitātes foto


Vienkārša cepta bute ir visgaršīgākā, to praktiski nav iespējams sabojāt (ja vienīgi pārcepot)!

Lasīt vairāk

Mežacūkas sautējums ar riekstiem un rozīnēm

meža gaļa
Foto: Paul Keller / cc


Interesantu garšu cienītājiem - mežacūkas gaļas sautējums ar riekstiem un rozīnēm. Receptes autors iesaka sautējumu pasniegt ar vārītiem kartupeļiem un skābētiem kāpostiem.

Lasīt vairāk

Dzērveņu - olu putu pīrāgs

Vitamīniem bagātās konfektes - dzērvenes. Kādu saslimšanu gadījumos jāēd veselīgās ogas?
Foto: Shutterstock


Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.

Lasīt vairāk

Source info

rutks.lv


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Komentāri
Komentēšana atļauta tikai reģistrētiem lietotājiem!
Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem
Lasīt komentārus Lasīt komentārus