Foto: PantherMedia/Scanpix

Šogad dzīvošu veselīgi! Ak, cik daudzi, gadu sāk ar šādu apņemšanos! Lai to darītu, vērts saprast, kuri no ikdienas paradumiem un ēdienkartē iekļautajiem produktiem, nav bijuši veselīgi, tad apņemšanos būs vieglāk izpildīt.

Cukura aizvietotāji un garšas pastiprinātāji

Lai arī cukura aizvietotājiem nav kaloriju un tie ir ļoti ekonomiski (viens plastikāta iepakojums aizvietos no 6 līdz 12 kg cukura), nevajadzētu tiem akli uzticēties. Izrādās, sajūtot saldu garšu, organisms gaida, ka saņems ogļhidrātus, taču – tos nesaņem. Pēc tāda apmāna jebkuri ogļhidrāti, kuri organismā nonāk 24 stundu laikā, izsauc lielu izsalkumu.

Tāpat nevajadzētu ēst produktus ar, piemēram, E-621 (nātrija glutamāts) sastāvā. Nātrija glutamāts ir garšas pastiprinātājs. Labāk ēdiet produktus, kuriem ir dabiskas garšvielas.

Transtaukskābes

Tie ir tauki, kas organismā nešķīst, bet tikai uzkrājas, radot sirds un asinsvadu slimību risku. Piemēram, sviestu ar 72,5% tauku saturu nevajag ēst. Tāds sviests satur zemas kvalitātes augu eļļu, ar ūdeņradi. Nepastāv sviesta, kam būtu mazāk par 82,5% tauku. Ja neizdodas tādu atrast, labāk lietojiet dārzeņu eļļu. Turklāt, veselīgāk lietot līdz divām karotītēm dabiska saldkrējuma sviesta, nevis veselu paciņu margarīna, lai arī norādītais tauku daudzums tajā var būt mazāks.

Rafinētas eļļas nevajadzētu lietot, jo rafinēšanā tiek izmantota spēcīga karsēšana, un organismā tā nešķīst. Tāda eļļa piesārņo organismu un ir kancerogēna. Tāpēc, ēdienu cept, arī nedrīkst otrreiz lietot eļļu, izņemot olīveļļu. Rafinētu eļļu nedrīkst izmantot svaigā veidā salātos.To var tikai sildīt.

Mazsālīta siļķe plastmasas konteinerā vai mazsālīti ikri

Mazsālītu siļķi jāglabā tikai eļļā. Tā nav jāglabā nedz etiķī, nedz vīnā. Ja siļķe ir bez eļļas, tātad ir pievienots arī urotropīns (pārtikas piedeva E239), citādi zivs ātri bojātos. Urotropīns pati pa sevi nav kaitīga viela, un to var pievienot, piemēram, mazsālītām siļķēs vai zivju ikriem, lai labāk uzglabātos. Taču, reaģējot ar etiķi, veidojas formaldehīds – bīstama inde, kas veicina onkoloģiskās un daudzas citas slimības.

Tāpat arī sarkanie ikri ilgi neglabājas. Tos var tikai iesaldēt vai iesālīt. Ja tos pārdod mazsālītus, tātad tiem pievienots vai no urotropīns vai citronskābe. Varbūt pievienots vēl kaut kas, taču finālā vienalga produktā ir formaldehīds.

Gēnu inženierijas produkti

Produkti, kuri var būt gēnu inženierijas produkti, nebūtu bieži
jālieto uzturā, jo vēl joprojām nav zināma to iedarbība ilgākā laika posmā.

1. Zemesrieksti. Tiek izmantoti petūnijas gēni. Arī kukaiņi tādus riekstus neēd.

2. Konservēti zaļie zirnīši.

3. Konservēta kukurūza.

4. Importa kartupeļi.

5. Krabju nūjiņas (krabju esence, sajaukta ar soju).

Ledenes un gumijkončas

Šobrīd izmanto tik spēcīgas ķīmiskās esences, ka, ja atstāsiet mitru ledeni uz galdauta, tā izēdīs caurumu tajā. Iznīcinās pat plastmasu. Iedomājieties, kas notiek jūsu kuņģī! Labāk izvēlēties svaigus augļus vai riekstus, ja gribas panašķoties.

Eļļā vārīti kartupeļu salmiņi "fast-food" ēstuvēs vai gatavo ēdienu veikalos

To pagatavošanā tiek izmantotas tādas vielas, ka kartupeļi var tikt glabāti pat gadu un nesamelnē. Tāpat gatavošanā lietotā eļļa, kas tiek ilgstoši karsēta, satur kancerogēnas vielas, kaitīgās taukskābes un citas veselībai kaitīgas vielas.

Vārītas desas

Tās var būt ar ģenētiski modificētu soju. Cīsiņi, sardeles, vārīta desa, pastētes un citi produkti ar tā sauktajiem slēptajiem taukiem. To sastāvā ir sāls, apzarņa tauki un cūku ādas, kas satur aptuveni 40% no produkta svara, kas "slēpjas" zem gaļas nosaukuma sastāvā, kā arī tiek izmantoti garšas pastiprinātāji.

"Uzlabotais" šķiņķis un kūpinātās desas

Nav runa par dabisku šķiņķi, bet tādu, kur ņemts plāns gaļas gabaliņš un kilograms gēla. Pa nakti speciālā mašīnā gēls ar gaļu izveido vienmērīgu masu un tiek izveidots milzīgs "gaļas gabals", kurā patiesībā gaļa ir labi ja 5%. Pārējais ir gēls – kreatīns, garšas un krāsas pastiprinātāji. Rozā krāsu tādai "gaļai" dod krāsas pastiprinātāji, kā arī iespaidu rada speciālās lampas. Ja izslēgtu lampas vitrīnā, jūs ieraudzītu, ka patiesībā krāsa ir iezaļgana.

Tā kā agrāk vairs neviens rūpnieciski desas nekūpina. Tiek izmantoti šķidrie dūmi, kuros ir formaldehīns. Tāpat desas satur ļoti daudz tauku.

Piena produkti, kurus var ilgi glabāt (ilgāk nekā 2 mēnešus)

Nevajadzētu izmantot nevienu piena produktu, ko var glabāt ilgāk nekā divas nedēļas. Ja ir aseptisks iepakojums, tiek izmantotas antibiotikas.

Majonēze plastikāta iepakojumā

Šādas majonēzes pagatavošanā izmantots etiķis, kam tur nevajadzētu būt. Tas cenšas "saēst" plastikāta iepakojuma sieniņas, tādējādi atbrīvojot kancerogēnas vielas. Plastikāta iepakojumā var likt tikai neitrālus produktus. Tāpat šādā majonēzē ir daudz taukvielu un kaloriju.

Vīnogas, kas nebojājas

Uz vīnogām aug sēnītes, kad tās vēl nav novāktas. Tādēļ, ja tiek pārdodas "mistiskas" vīnogas, kuras var saglabāt ilgāk par piecām diennaktīm, tās ir apstrādātas ar hloroformu vai citiem nopietniem līdzekļiem.

Spilgtas krāsas žāvētas aprikozes, plūmes un rozīnes

Ja veikalā redzat skaistas, oranžas krāsas, aprikozes vai spilgtas rozīnes, ejiet tām garām. Padomājiet, kas ar aprikozēm jāizdara, lai tās izskatītos, it kā būtu tikko no koka ņemtas. Žāvētām aprikozēm jābūt tumšām un krunkainām.

Kēksi un ruletes iepakojumos

Tādi kēksi un ruletes, kuri ir iepakojumos un nebojājas, nekļūst sausi – ar tiem vispār nav, ko darīt. Tie var stāvēt arī mēnesi. Un pēc mēneša stāvēt vēl, jo satur lielu daudzumu konservantu, krāsvielu, garšas pastiprinātāju, cukura un transtaukskābju, kas ir kaitīgi veselībai.

Uzmanīgi ar šokolādes konfektēm

Daudzās no tām nav vis šokolāde, bet tie pilni ar krāsotājiem, aizvietotājiem un citiem –"ājiem". Dažā šokolādes batoniņā ir ne tikai milzum daudz kaloriju, bet arī ķīmiskās piedevas, ģenētiski modificēti produkti, krāsotāji un aromatizatori. Liels cukura daudzums savienojumā ar dažādām ķīmiskajām piedevām nodrošina daudz kaloriju un vēlmi ēst atkal un atkal.

Kausētie sieri

Salīdzinājumā ar cietajiem sieriem, mīkstie sieri satur vairāk nātriju, kas padara šādu pārtiku nevēlamu tiem, kuriem ir hipertonija vai citas sirds asinsvadu saslimšanas. Tajos ir arī paaugstināts slikto tauku daudzums.

Aromatizētās tējas

Dzeriet dabisku tēju, kurā nekas "nepeld", tai nav pievienotas papildgaršas. Visām aromatizētajām tējām, lai tā būtu ar citrona vai apelsīnu garšu, pievieno skābes. Rodas pieradums.

Ketčups, dažādas mērces

Tajos ir daudz krāsvielu, garšas uzlabotāju, ģenētiski modificētu vielu, konservantu, kas pasargā produktu no bojāšanās, izmaina zarnu mikrofloru, pakāpeniski iznīcina labās baktērijas.

Kartupeļu čipsi

Kartupeļi čipsi, īpaši, ja gatavoti nevis no veseliem kartupeļiem, bet no to biezeņa. Būtībā tas ir ogļhidrātu, tauku un mākslīgo garšas uzlabotāju maisījums.

Ātrās pagatavošanas produkti

Ātrās pagatavošanas produkti: ātri pagatavojamās nūdeles, zupas, kartupeļu biezeņi, izšķīdināmās sulas satur krāsvielas, garšas pastiprinātājus, konservantus, skābuma regulētājus, cukuru un taukus, kas kaitīgi organismam.

Alkohols

Pat nelielos daudzumos tas traucē uzsūkties vitamīniem. Turklāt tas ir kalorijām bagāts. Alkoholam ir graujoša ietekme uz aknām un nierēm.

Saldie gāzētie dzērieni

Saldi gāzētie dzērieni ir cukura, “ķīmijas” un gāzu maisījumi, kas “palīdz” pa organismu ātrāk cirkulēt kaitīgajām vielām. Kola, piemēram, ir brīnišķīgs līdzeklis katlakmens un rūsas tīrīšanai. Labi padomājiet, pirms tādu šķidrumu dzert. Turklāt gāzēti saldie dzērieni satur pārāk daudz cukura.

Augļi un dārzeņi, kam nav sezona

Svaigas ziemas zemenes ir produkts bez ieguvumiem, līdzīgi kā daudzi citi silto zemju augļi, kam pašlaik nav sezona . Vitamīnu tajās praktiski nav, turklāt tās parasti ir apstrādātas ar ķīmiskām vielām, lai nebojātos. Tas neattiecas uz tiem, kuri dzīvo, piemēram, Izraēlā, kur tieši ziemā ir zemeņu sezona.

Līdzīgi ir ar Saldajiem pipariem, jo tie ir to produktu desmitniekā, kuri daudz satur slāpekļa minerālmēslus. Labāk šo produktu pirkt tikai tā augšanas sezonas laikā, t.i., vasarā un vēlams, augušu valstī, kurā dzīvojat.

Labāk izvēlēties burkānus, bietes, rutkus vai kāpostus, kas auguši tepat un var tikt ilgi uzglabāti, nezaudējot labās īpašības.

Paku sulas

Tajās ir pārāk liels cukura daudzums, ķīmisko vielu, krāsvielu un konservantu. Pakās nav dabīgu sulu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!