Foto: Shutterstock
Tuvojoties vasaras sezonai, arvien vairāk sieviešu sāk pievērst uzmanību savām auguma aprisēm un izskatam. Papildu dažādu fizisko aktivitāšu veikšanai, jāmaina arī uztura režīms. Bieži nākas savi ierobežot un atteikties no dažādiem kārumiem un trekniem ēdieniem. Tomēr atteikties no ēdiena un ievērot ļoti stingras diētas nevajadzētu – tas ir kaitīgi un noteikti neļaus atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Vai zināji, ka ēdienreižu izlaišana un mazs uzņemto kaloriju daudzums var kavēt atbrīvošanos no liekajiem kilogramiem un nevēlamajiem tauciņiem? Ja tu jau ilgstoši ievēro kādu ļoti ierobežojošu diētu, bet nesasniedz rezultātu, iespējams, tieši nelielais uzņemto kaloriju daudzums ir tava galvenā kļūda. Ko darīt?

Iedvesmojoties no "Women's Health", esam izvirzījušas vairākas pazīmes, kas liecina – tu neēd pietiekami daudz, lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem. Jau rakstījām, ka pārāk mazs uzņemto kaloriju daudzums, ir viens no faktoriem, kas palēnina vielmaiņu. Gadījumos, kad ķermenis sajūt būtisku uzņemto kaloriju daudzuma samazināšanos, tas sāk izjust ēdiena trūkumu un samazina ātrumu, ar kādu dedzina kalorijas. Uzzināt vairāk, par to, kāpēc tā notiek, kā arī iepazīties ar citām dzīves stila kļūdām, kas bremzē vielmaiņu, tu vari šeit.

Tu visu laiku domā par ēdienu

Foto: Shutterstock
Tad, ja nespēj neko īsti paveikt, jo galvā nepārtraukti ir domas par ēdienu, ļoti iespējams, tu ēd par maz. Lai organisms nesāktu taupīt katru uzņemto kaloriju un vielmaiņa nekļūtu lēnāka, ir ļoti svarīgi, lai tu nejustu izsalkumu.

Protams, tas nenozīmē, ka ir jāsteidz visu pieejamo apēst uzreiz pēc tam, kad prātā parādās domas par ēdienu. Ja esi izsalkusi starp ēdienreizēm, nebaidies uzlabot savu pašsajūtu ar nelielām un veselīgām uzkodām. Ieteicams kombinēt pārtikas produktus, kuros ir daudz šķiedrvielu ar tādiem, kas satur olbaltumvielas.

Lieliski noderēs biezpiens vai svaigais siers, kam pievienoti rieksti un šķiedrvielām bagāti augļi. Tikai neaizraujies ar porcijas izmēru! Tā ir uzkoda – remdē izsalkumu, bet nepārēdies.

Tu izlaid maltītes un atsakies no uzkodām

Foto: Shutterstock
Brokastu izlaišana, to aizstāšana ar melnas kafijas tasi un badošanās līdz pusdienām noteikti nav tas efektīvākais veids, kā zaudēt svaru. Īpaši, ja esi izsalkusi un visu rīta cēlienu domā par ēdienu. Protams, lai zaudētu kādu kilogramu, ir jāsamazina uzņemto kaloriju daudzums, bet arī šajā gadījumā vari vadīties pēc principa – kas par daudz, tas par skādi. Ja sevi turēsi badā, izlaidīsi maltītes un atteiksies no uzkodām starp tām, pastāv daudz lielāka iespēja pēc tam neizturēt un pārēsties.

Lai atbrīvotos no liekā svara, ieteicams ieturēt trīs maltītes dienā. Starp tām vari divas reizes uzņemt kalorijas ar veselīgu uzkodu palīdzību. Seko līdzi tam, lai maltītes būtu veselīgas un tajās nebūtu pārāk daudz kaloriju. Ja tev ir sarežģīti pieturēties pie vienāda plāna katru dienu, "Authority Nutrition" iesaka ievērot trīs principus, kas arī var palīdzēt uzlabot ēšanas paradumus un atbrīvoties no kāda lieka kilograma:

  • Ēd tad, kad esi izsalkusi;
  • Pārtrauc mieloties tiklīdz jūti, ka esi paēdusi;
  • Atkārto, tad, kad atkal sajūti izsalkumu.

Tev vairs nav mēnešreižu

Foto: Shutterstock
Tad, ja visas tavas metodes svara zaudēšanai nes šķietami lieliskus rezultātus, mēnešreižu pazušana ir milzu trauksmes zvans. Tas liecina – tu dari sev pāri un tas ir jāpārtrauc. Nepietiekams uzņemto kaloriju daudzums var veicināt neregulāras mēnešreizes, kā arī novest pie to pazušanas.

Menstruāciju izmaiņas vai pazušanu izraisa tas, ka ķermenim trūkst taukvielu. Tās nepieciešamas, lai organisms varētu radīt hormonus, kas ir atbildīgi par mēnešreižu norisi.

Mēnešreižu pazušana var liecināt arī par nopietniem ēšanas traucējumiem. Kā skaidro psihoterapeite Ilze Sestule, mēnešreižu pazušana ir viens no galvenajiem simptomiem, kāpēc pie ārsta nokļūst anoreksijas slimnieces.

Neciešamas galvassāpes – badošanās rezultāts

Foto: Shutterstock
Lai tavas smadzenes darbotos, tām nepieciešama glikoze. Šī viela asinīs var rasties tikai tad, ja tu esi uzņēmusi pietiekami daudz ogļhidrātu. Ja tu par daudz samazināsi uzņemto ogļhidrātu un kaloriju daudzumu, tavas smadzenes nonāks enerģijas badā.

Ja jūties apreibusi, apjukusi, tev šķiet, ka tu varētu zaudēt samaņu vai tev parādās spēcīgas galvassāpes, iespējams, vienkārši ir nepieciešams paēst. Uzņem vairāk kaloriju, lai izvairītos no nepatīkamajām sajūtām, kā arī nodrošinātu vienmērīgāku un veselīgāku atbrīvošanos no liekajiem kilogramiem.

Gadījumā, ja ciet no migrēnas, neaizmirsti, ka izsalkums ir viens no faktoriem, kas var ierosināt tās parādīšanos. Par to, kā Lelde sadzīvo ar migrēnu un tās izraisītajām galvassāpēm, tu vari lasīt šeit.

Pat doma par fiziskajām aktivitātēm tevi nogurdina

Foto: Shutterstock
Nogurums un nespēks ir vēl viena būtiska pazīme tam, ka tu ēd par maz un neuzņem organismam visu nepieciešamo. Jau iedomājoties vien par to, ka tu varētu doties uz sporta zāli vai nelielā skrējienā, liek tev vēlēties atlaisties gultā un nosnausties? Sāc ēst un tikai tad dodies uz sporta zāli!

Nevēlēšanās jebkad atgriezties sporta zālē var rasties arī pēc intensīva treniņa, kam sekojis nespēks un muskuļu sāpes. Atceries, ka ir ļoti svarīgi tas, ko tu ēd pirms un ko pēc treniņa. Fitnesa trenere Eva Dzelme skaidro, ka pēc spēka treniņa ir nepieciešams uzņemt olbaltumvielas, jo tās palīdz atjaunot un veidot muskuļus.

Tāpat atceries, ka uz treniņu ar tukšu vēderu iet nedrīkst. Paēd divas stundas pirms treniņa. Maltītē uzņem ogļhidrātus, jo tie tev dos spēku un enerģiju vingrojumu izpildīšanai.

Tevi kaitina praktiski viss, un tu ātri zaudē savaldību

Foto: Shutterstock
Izsalcis un neizgulējies – tas bieži vien raksturo dusmīgu un nesavaldīgu cilvēku. Ja tevi aizkaitina katrs sīkums un tu zaudē savaldību tik ātri, ka pati pēc tam nesaproti, kas notiek, vēlreiz pārskati, cik daudz kaloriju tu dienas laikā uzņem. Pārāk maz kaloriju un izsalkums var tevi padarīt kašķīgu, viegli aizkaitināmu un grūti paciešamu.

Ja uzņemto kaloriju daudzumu samazināsi tikai tik daudz, lai tas palīdzētu atbrīvoties no kāda lieka kilograma, tavs garastāvoklis nemainīsies. Problēmas rodas, kad uzņemto kaloriju daudzums ir nepietiekams. Tātad, ja diēta, kas sola brīnumainu rezultātu, liek kļūt kašķīgai un dusmīgai, tā nav piemērota tev. Tā var sabijāt gan tavu veselību, gan attiecības ar līdzcilvēkiem.

Ikviena maltīte ir vilšanās

Foto: Shutterstock
Ja visu laiku ēdīsi tikai salātu lapas, tu nejutīsies paēdusi un noteikti gribēsi apēst vēl kaut ko. Iespējams, tas novedīs pie neveselīga un kalorijām pārbagāta saldā ēdiena nobaudīšanas. Papildini savu maltīti ar pilngraudu produktiem, veselīgām taukvielām un liesām olbaltumvielām. Tas palīdzēs justies paēdušai un atteikties no saldumiem.

Tāpat neaizmirsti, ka tev ir jāuzņem visas nepieciešamās barības vielas un vitamīni. Ēdienu porciju kontrolēšana nenozīmē ēst maz. Tas nozīmē, sekot līdzi, lai uzņemtais ēdiens ir veselīgs. Tev ir jāēd vairāk veselīgu produktu un mazāk našķu, kas tavam organismam sniedz daudz kaloriju, bet maz minerālvielu un vitamīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!