Foto: Shutterstock

Latvija var lepoties ar plašo maizes klāstu veikalos. Ir baltmaize, rudzu maize, saldskābmaize, maize ar dažādām sēkliņām, klijām, žāvētiem augļiem, burkāniem... Ne viens vien apjūk šajā daudzveidībā un nesaprot, kurai maizei dot priekšroku. Ja tev ir svarīgi, lai uzturs būtu pēc iespējas veselīgāks, tad, izvēloties maizi, būtu jāpievērš uzmanība gan sastāvam, gan informācijai par uzturvērtību.

Visvērtīgākā – pilngraudu rudzu maize

Visvērtīgākā būs pilngraudu rudzu maize, jo tās cepšanai tiek izmantoti milti, ko iegūst, samaļot graudus kopā ar to apvalciņiem (klijām), kas satur visvairāk vērtīgo vielu. Rudzu maize ir lielisks enerģijas avots, jo satur saliktos oglhidrātus. Tie lēnām ceļ cukura līmeni asinīs un nodrošina ilgstošu sāta sajūtu.

Neskatoties uz to, ka kāda baltmaize satur jodēto sāli vai kalciju, tā ir un paliek baltmaize.
Pilngraudu rudzu maize ir bagātīga ar šķiedrvielām, minerālvielām, B grupas vitamīniem, satur arī E vitamīnu, fenolus un fitoestrogēnus. Šķiedrvielas novērš glikozes līmeņa svārstības asinīs, palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni, saista un izvada no organisma toksiskas vielas, nodrošina normālu zarnu darbību, sniedz sāta sajūtu. Laba rudzu maize satur aptuveni 11 gramus šķiedrvielu.

Pilngraudu rudzu maizē esošie B grupas vitamīni piedalās vielmaiņas procesos un asinsradē, tie ir vajadzīgi matu, ādas, nagu, kā arī nervu sistēmai. E vitamīns un fenoli darbojas kā antioksidanti – aizsargā šūnas no brīvajiem radikāļiem, tātad no bojājumiem, priekšlaicīgas novecošanas un dažādām slimībām.

Laba rudzu maize satur aptuveni 11 gramus šķiedrvielu.
Rudzu graudos ir arī lignāni, kas ir augu izcelsmes hormoni jeb fitoestrogēni. Tiem piemīt antioksidantu un pretiekaisuma darbība. Fitoestrogēni palīdz novērst hormonatkarīgu vēžu attīstību, piemēram, krūts, prostatas, kā arī resnās zarnas vēzi. Fitoestrogēni ir ieteicami sievietēm, iestājoties menopauzei.

Neskatoties uz visām labām maizes īpašībām, ja ir palielināts svars, vairāk par 2–3 šķēlēm maizes dienā ēst nevajadzētu (sievietēm 2 šķēles jeb aptuveni 60 g maizes, vīrietim 3 šķēles jeb aptuveni 90 g maizes). Jāatceras, ka šķēles izmēri ir dažādi. Viena pilngraudu rudzu maizes šķēle var svērt arī 60 gramus.

Foto: Shutterstock

Kā nenopirkt viltus pilngraudu maizi

Pilngraudu rudzu maize ir tumšākā krāsā, tomēr ne vienmēr krāsa liecina par to, ka maize ir gatavota no pilngraudu rudzu miltiem un tāpēc bagātīga šķiedrvielām. Piemēram, arī miežu iesals, ko mēdz pievienot maizei, piešķir tumšu krāsu. Tāpēc nepietiek ar vizuālu maizes novērtēšanu – jāskatās sastāvs un informācija par šķiedrvielu saturu.

Jāizvairās no baltmaizes lietošanas uzturā, jo vērtīga tajā ir maz. Tā tiek cepta no augstākā labuma kviešu miltiem, kurus ražo no kviešu graudiem, kam ir noņemts graudapvalciņš, bet, kā jau minēts, tieši apvalciņā slēpjas visvērtīgākais. Rezultātā tiek uzņemta tikai ciete un tiešām niecīgs daudzums citu vērtīgu vielu.

Pilngraudu rudzu maize ir tumšākā krāsā, tomēr ne vienmēr krāsa liecina par to, ka maize ir gatavota no pilngraudu rudzu miltiem un tāpēc bagātīga šķiedrvielām. Piemēram, arī miežu iesals, ko mēdz pievienot maizei, piešķir tumšu krāsu.
Apēdot baltmaizes šķēli, strauji ceļas cukura līmenis asinīs, kā iespaidā izdalās hormons insulīns, kas pazemina cukura līmeni, un cilvēkam atkal gribas ēst. Insulīns veicina arī tauku rezervju uzkrāšanos ķermenī. Ja vēlies notievēt, baltmaize noteikti nebūs labs palīgs.

Arī saldskābmaizi nevar pieskaitīt pie vērtīgiem produktiem, jo tās ražošanā tiek izmantoti rudzu milti, kas iegūti, samaļot tikai grauda kodolu. Bet dažreiz ražotājs papildus pievieno klijas, lai maize kļūtu vērtīgāka.

'Šķiedrvielu avots' nenozīmē daudz šķiedrvielu

Pētot sastāvu, vislabāk ir izvēlēties maizi, kas nesatur papildu E vielas, jo maizes ražošanā galvenās sastāvdaļas ir milti, ūdens, sāls, raugs vai ieraugs un cukurs.

Izvēloties maizi, galvenokārt jāpievērš uzmanība šķiedrvielu un sāls saturam tajā. Vēlams, lai maizē būtu vismaz 6 grami šķiedrvielu (uz 100 gramiem produkta), par ko liecina arī uzturvērtības norāde "Daudz šķiedrvielu".

Savukārt norāde "Šķiedrvielu avots" informē, ka maize satur vismaz 3 gramus šķiedrvielu (uz 100 gramiem produkta). Tas nav pietiekami liels daudzums. Vispār dienā vēlams uzņemt vismaz 25–35 gramus šķiedrvielu.

Norāde "Šķiedrvielu avots" informē, ka maize satur vismaz 3 gramus šķiedrvielu (uz 100 gramiem produkta). Tas nav pietiekami liels daudzums.
Maize var saturēt diezgan daudz sāls. Pārsvarā maizē ir 1–1,2 grami sāls uz 100 gramiem produkta. Vēlams dot priekšroku maizei ar mazāku sāls saturu. Ja maize satur 1,25 vai vairāk gramus sāls uz 100 gramiem produkta, tas jau ir ļoti daudz (100 g maizes – tās ir aptuveni trīs šķēles. Viena šķēle – vidēji 30 grami).

Par sāls saturu noteikti vajadzētu piedomāt cilvēkiem, kam ir paaugstināts asinsspiediens, nierakmeņi vai smiltis nierēs un, protams, arī tiem, kuri vēlas samazināt svaru.

Dažkārt cilvēki pievērš uzmanību tauku saturam maizē. Ir maizes, kas satur vairāk tauku nekā citas. Bet tauku daudzumu tām piešķir papildus pievienotās sēkliņas. Ir maizes, kas satur pat 10 gramus tauku uz 100 gramiem produkta. Ja sēkliņas maizei netiek pievienotas, tad jāatceras, ka maize nav tauku, bet ogļhidrātu avots.

Ir maizes, kas satur vairāk tauku nekā citas. Bet tauku daudzumu tām piešķir papildus pievienotās sēkliņas.
Veikalos ir pieejama maize ar samazinātu sāls, cukura daudzumu, papildus pievienotām auzu pārslām, kalciju, jodēto sāli utt. Tomēr es ieteiktu maizi vērtēt kopumā, nevis vadīties tikai pēc šīs informācijas, ko norāda ražotājs. Piemēram, neskatoties uz to, ka kāda baltmaize satur jodēto sāli vai kalciju, tā ir un paliek baltmaize.
Foto: Shutterstock

Kaitīgas vielas maizē

Akrilamīds ir kancerogēna viela, kas veidojas cieti saturošos produktos, tos apstrādājot augstā temperatūrā. Visvairāk šī viela koncentrējas maizes garozā. Tāpēc piedegušu maizes garoziņu vēlams nogriezt un uzturā nelietot. Pievienojot maizei žāvētus augļus, akrilamīds veidojas pastipināti. Tādēļ regulāri tādu maizi, kas satur žavētus augļus, ēst nav ieteicams.

Regulāri nevajadzētu ēst arī maizi ar sēkliņām, jo augstā temperatūrā sēkliņās esošās polinepiesātinātās taukskābes oksidējas un rodas organismam nevēlamas vielas, kam piemīt šūnas bojājoša, tai skaitā kancerogēna iedarbība.

Piedegušu maizes garoziņu vēlams nogriezt un uzturā nelietot. Pievienojot maize žāvētus augļus, akrilamīds veidojas pastipināti. Tādēļ regulāri tādu maizi, kas satur žavētus augļus, ēst nav ieteicams.
Pilngraudu maizē iespējama gan smago metālu klātbūtne, gan graudu apstrādē izmantoto ķīmisko vielu atliekas. Šīs nevēlamās vielas koncentrējas graudu apvalkā jeb klijās. Ir iespēja izvēlēties maizi, kas satur BIO miltus un BIO klijas. Tomēr, neskatoties uz piesārņojumu, cilvēki, kuri uzturā lieto pilngraudu produktus, tai skaitā pilngraudu maizi, retāk slimo ar onkoloģiskām slimībām, cukura diabētu, sirds un asinssvadu slimībām. Tāpēc, ja nav iespējas iegādāties maizi ar BIO sastāvdaļām, priekšroka tomēr jādod pilngraudu rudzu maizei, nevis baltmaizei.

Raugs – kaitē veselībai?

Ir viedoklis, ka maizē esošais raugs kaitē veselībai, tomēr līdz šim nav bijis ticamu zinātnisku pētījumu, kas to pierādītu. Raugs tiek izmantots mīklas uzraudzēšanai. Pateicoties raugam, maize palielinās apjomā un tai tiek piešķirta patīkama struktūra. Termiski apstrādājot, rauga sēne iet bojā un tāpēc dzīva nenonāk zarnu traktā, līdz ar to zarnu mikroflora netiek ietekmēta un nekādas slimības netiek izraisītas.

Speciālistu viedokļi par to, vai raugs ir vai nav kaitīgs, gan atšķiras. Vairāk par to lasi šajā rakstā.

Svarīgākais īsumā

Vislabāk ir izvēlēties maizi, kas sastāv tikai no pilngraudu rudzu miltiem. Ja tomēr priekšroka tiek dota gaišajai maize, tad ieteicams ņemt to, ka satur vismaz 6 gramus šķiedrvielu uz 100 gramiem produkta, vēlams pat vairāk. Ieteicams izvēlēties maizi, kas satur pēc iespējas mazāk sāls, kā arī, lai sastāvs uz iepakojuma būtu pēc iespējas īsāks – bez maizes uzlabotājiem, konservantiem utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!