Foto: Shutterstock
Pavasaris līdz ar saules stariem nereti atnes arī organisma vārgumu un hipovitaminozi jeb īslaicīgu vitamīnu un minerālvielu trūkumu pēc ziemas. To parasti izraisa nepilnvērtīgs uzturs, nepietiekams saulainu dienu skaits ziemas sezonā, kā arī tipiski šai sezonai pazemināts aktīvo minerālvielu un vitamīnu daudzums lielākajā daļā no veikalos pieejamās pārtikas.

Uz hipovitaminozes bāzes nereti veidojas hronisko slimību saasinājumi. "Mēness aptieku" farmaceiti ir apkopojuši ieteikumus cīņai ar hipovitaminozi un hronisko slimību saasinājumu simptomiem.

Viens no spilgtākajiem hipovitaminozes simptomiem ir hronisks nogurums un bezspēks, kas neļauj mums justies labi, pildot ikdienas darbus. Pamats uztraukumam varētu būt arī muskuļu drebuļi, sausa āda, agresivitāte, kā arī galvas sāpes un nomāktības sajūta.

Viens no spilgtākajiem hipovitaminozes simptomiem ir hronisks nogurums un bezspēks, kas neļauj mums justies labi, pildot ikdienas darbus.
"Agresivitāte, nomāktības sajūta un viegla depresija, bezmiegs liecina par B grupas (B1, B6, B12 un B2) vitamīnu, C vitamīna, kā arī magnija un folijskābes trūkumu. Šos vitamīnus var saņemt, lietojot uzturā ciedru riekstus, pākšaugus, ziedkāpostus, cāļa vai liellopu aknas, kā arī speciāli veidotus vitamīnu kompleksus, kuri ir pieejami aptiekās," skaidro AS "Veselības centru apvienība" ārste interniste Anna Aleksandrova.

Mediķe norāda, ka agrīnā pavasarī B grupas vitamīnu trūkums organismā var novest arī pie hroniskas zarnu trakta čūlas un gastrīta saasinājuma. Savukārt С, E, B12 un PP vitamīnu nepietiekamība organismā var izraisīt biežas migrēnas, kā arī asinsrites problēmas, anēmiju.

Bieža slimošana ar bronhītu vai astmas pazīmēm ir raksturīgas cilvēkiem ar B12, B6, B1, kā arī C, A un K vitamīnu nepietiekamību. Savukārt kaulu trauslums un depresija bieži vien saistīta ar D vitamīna un kalcija trūkumu organismā.

Būtiski ir noskaidrot, tieši kādu vitamīnu trūkums ir vērojams jūsu organismā. To var uzzināt, nododot asins analīzes.
Alla Karja, farmaceite
Profilakses nolūkos ieteicams konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai farmaceitu par pareizu un savlaicīgu multivitamīnu vai uztura bagātinātāju lietošanu, lai nepareiza to lietošana nenoved pie pārdozēšanas.

"Vitamīnu pārdozēšana var būt tikpat kaitīga kā to trūkums, tāpēc bieži lietot multivitamīnu kompleksus šajā sezonā nav ieteicams, jo tas var izraisīt alerģiskas reakcijas un iekaisumu. Būtiski ir noskaidrot, tieši kādu vitamīnu trūkums ir vērojams jūsu organismā. To var uzzināt, nododot asins analīzes," informēja "Mēness aptieka" farmaceite Alla Karja.

Cilvēks ir pārslimojis gripu, kuras laikā lielos daudzumos ir lietojis C vitamīnu. Rezultātā uz ādas veidojas izsitumi un dermatīta pazīmes, kas liecina, ka ir sākusies intoksikācija un tādā veidā organisms cīnās ar vitamīnu pārdozēšanas sekām.
Alla Karja, farmaceite
Farmaceiti norāda, ka praksē nereti saskaras ar vitamīnu pārdozēšanas sekām. "Piemēram, cilvēks ir pārslimojis gripu, kuras laikā lielos daudzumos ir lietojis C vitamīnu. Rezultātā uz ādas veidojas izsitumi un dermatīta pazīmes, kas liecina, ka ir sākusies intoksikācija un tādā veidā organisms cīnās ar vitamīnu pārdozēšanas sekām. Pacients atnāk uz aptieku un jautā pretalerģijas līdzekļus, turpinot lietot C vitamīnu, kaut gan ārstēšanai jābūt citādai, un, tikai sarunājoties ar pacientu, farmaceits uzzina patieso iemeslu un var izskaidrot tālākos ārstēšanās soļus, lai mazinātu alerģisko reakciju un atjaunotu līdzsvaru organismā," stāsta farmaceite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!