Foto: PantherMedia/Scanpix
Skolēniem un studentiem gada nogale ir intensīvs laiks – tuvojas semestra noslēguma darbi un sesija. Jauniešiem tas prasa pastiprinātu koncentrēšanos, lielu atmiņas piepūli un augstu stresa noturību. Lai pārbaudījumu laikā pasargātu sevi no izdegšanas, iedvesmai var kalpot ieteikumi no "Statoil Fuel & Retail Latvia" vadītāju mācību programmas.

"Īslaicīgs stress ir pozitīvs, jo palīdz ātri iegūt labu rezultātu," norāda "Statoil Fuel & Retail Latvia" personāla vadītāja Zanda Šmate. "Tomēr pārslodzes periodiem nevajadzētu ieilgt, lai neradītu veselības un dzīves kvalitātes problēmas. Viss, ko mēs darām, vai nu tērē mūsu enerģiju vai – gluži otrādi – palīdz to atgūt, tāpēc svarīgi pievērst uzmanību enerģijas atjaunošanai. Tam var palīdzēt enerģijas piramīda, kuru iesaku arī mūsu darbiniekiem – tajā iekļautas fiziskās aktivitātes, emocionālā un garīgā enerģija, kā arī prāta kapacitāte."

Visa pamatā – kustēties!

Foto: PantherMedia/Scanpix
Nereti pirmais, ko cilvēki intensīvākas garīgās slodzes laikā atmet, ir fiziskās aktivitātes, jo šķiet, ka tām vairs nav ne spēka, ne laika, ne arī vēlmes. Atstājot novārtā fiziskās enerģijas atgūšanu, veidojas apburtais loks – nav spēka, grūti koncentrēties un rodas kļūdas, kas savukārt pasliktina emocionālo noskaņojumu, tāpēc motivācija sportot zūd vēl vairāk.

Taču tieši fiziskās aktivitātes, kopā ar pilnvērtīgu uzturu un pietiekamu miegu, nodrošina enerģijas pamatu un uzlabo spēju koncentrēties. Pat aizņemtākajās dienās jāmēģina atrast laiku fiziskai slodzei – kaut vai pastaigai svaigā gaisā, pieciem pietupieniem vai plankam, kad pēc iespējas ilgāk turies balstā guļus uz rokām un kāju pirkstiem. Tāpat ieteicams dzert pietiekami daudz ūdens, ēst prāta darbību uzlabojošus produktus, kā arī atpūsties ik pēc 90–120 minūtēm intensīvas koncentrēšanās.

Ar pozitīvu attieksmi darbus paveikt vieglāk

Foto: PantherMedia/Scanpix
"Noteikti esi pamanījis, ka darbi veicas raitāk, ja garastāvoklis ir labs. Cilvēkiem ir tendence strādāt efektīvāk, kad tie izjūt labas emocijas," stāsta Zanda Šmate.

Sesijas un eksāmenu laikā nevajadzētu par zemu novērtēt tādus pozitīvu sajūtu avotus kā labas attiecības ar ģimeni un kopīgus pasākumus ar draugiem, jo tie sniedz prieku, liek smaidīt un justies labi. Eksperte iesaka mācīties atpazīt arī tos notikumus, kas veicina negatīvas emocijas – dusmas, bailes, nepacietību un skumjas. Šos brīžus izprotot, būs vieglāk kontrolēt savu reakciju un veidot pozitīvāku atmosfēru.

Nav jāpaveic viss reizē

Foto: PantherMedia/Scanpix
Viens no galvenajiem efektīvas prāta darbības traucēkļiem ir tik populārais "multitasking" jeb cenšanās vairākus darbus paveikt reizē. Tomēr pierādīts, ka tas samazina darba efektivitāti līdz pat 40 procentiem. Tāpēc saspringtajā gada noslēgumā jāparūpējas, lai mācībām veltītajā laikā būtu iespējami mazāk traucēkļu un uzmanības novēršanas iespēju, piemēram, telefons ir izslēgts, "Facebook" un "Twitter" lapas aizvērtas, istabas durvis ciet.

"Atrunāšanās "man nav laika" mūsdienās vairs netiek uzskatīta par nopietnu argumentu. Laika trūkuma gadījumā pašam sev jāatbild uz jautājumu, vai tiešām es pievēršos attiecīgā brīža svarīgākajām lietām?" skaidro Šmate. Sesijas laikā svarīgākie pienākumi noteikti ir mācības, un, lai tās būtu efektīvākas, jārūpējas par enerģijas atgūšanu. Prāta darbību uzlabos, piemēram, meditācija – 10 minūšu koncentrēšanās uz ieelpu un izelpu. To veicinās arī aktivitātes, kas liek galvai strādāt – lasīšana, dienasgrāmatas rakstīšana, jaunu lietu un iespaidu apgūšana.

Koncentrējies uz to, kas padodas

Foto: Itar-Tass/Scanpix
Enerģijas piramīdas virsotnē ir garīgā enerģija, kas ietver jēgas, mērķu un personīgo vērtību izpratni. Lai tai piekļūtu, jāapzinās savas prioritātes un jādara tas, kas sniedz prieku un vislabāk izdodas. Studenti un skolēni noteikti būs veiksmīgāki tajās jomās, kas ir viņiem interesantas, padodas un ļauj realizēt savus talantus, kā arī saskan ar nākotnes vīziju. Lai to apzinātos, ieteicams padomāt par stiprajām pusēm, prasmēm un interesēm un meklēt attīstības iespējas šajās jomās.

"Iesaku enerģijas piramīdas rituālus ievērot ne tikai saspringtākajā mācību laikā, bet arī ikdienā. Un novēlu jauniešiem, lai izdodas sekmīgi pabeigt šo semestri!" papildina Zanda Šmate.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!