Foto: Shutterstock
Līdz ar rudens auksto vēju un lietavu atnākšanu, kas pārmaiņus mijas ar siltām dienām, aktuālas kļūst arī saslimšanas ar elpvadu slimībām, un nemaz nav tik tālu arī vīrusu laiks, kad nepieciešama īpaša uzmanība un rūpes par savu veselību, atgādina SIA "A Aptiekas" farmaceite, "A Aptiekas 56" vadītāja Lana Hodasēviča.

Mājas aptieciņā esošajiem medikamentiem ir jābūt derīgiem, kā arī noteikti ir jābūt pieejamai to lietošanas instrukcijai, kurā var izlasīt informāciju, kuros gadījumos un cik daudz ir jālieto konkrētais medikaments. Glabāšanas apstākļiem noteikti ir jābūt atbilstošiem tam, kā ir norādīts instrukcijā. 

"Visai bieži medikamentus uzglabā vannas istabā, kur ir liels mitrums - tā nav piemērota vieta medikamentu uzglabāšanai, tāpat arī virtuvē pie plīts nebūs labākā vietā to uzglabāšanai. Vislabāk izvēlēties sausu tumšu vietu, kas nav pieejama bērniem. Vietai ir jābūt ar nepārprotamu apzīmējumu, lai ātrumā visi ģimenes locekļi var atrast vajadzīgos medikamentus," uzsver Hodasēviča.

Līdzekļi pret sāpēm un drudzi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Līdzekļi pret sāpēm un drudzi, kas satur paracetamolu, ibuprofēnu, naproksēnu vai acetilsalicilskābi. Kādā formā (tabletes, sīrupi, svecītes) un kādā devā lietot medikamentu, ir atkarīgs no vecuma, svara un simptomu intensitātes. Noteikti ir jāzina, ka bērniem līdz 14 gadu vecumam un arī astmas slimniekiem aizliegts lietot acetilsalicilskābi saturošos medikamentus.

Termometrs

Foto: DELFI

Mājas aptieciņā pavisam noteikti vajadzētu būt arī termometram, lai sasirgušais varētu konstatēt slimības tuvošanos un jau laikus sākt cīņu ar to.

Līdzekļi pret gremošanas traucējumiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pret sliktu dūšu, caureju vai vemšanu palīdzēs aktivētā ogle, diosmektīts vai tannīna albumināts. Tie absorbē vīrusu izdalītos toksīnus un novērš simptomātiskās sāpes un caureju. Probiotiskās, jeb "labās" baktērijas palīdzēs organismam ātrāk atjaunoties un normalizēt gremošanas procesus zarnu traktā. 

Ja nav vīrusu izraisītā caureja, kā caureju apturošo medikamentu var lietot loperamīdu. Spazmatisko sāpju novēršanai lieto drotaverīnu. 

Noteikti ir jāseko līdzi slimnieka pašsajūtai, jo stipras sāpes vēderā var būt nopietnu slimību simptoms. Pie masīvas vemšanas un caurejas jāskatās, lai organisms neatūdeņotos - ir jāsaņem pietiekams šķidruma daudzums - ūdens, kuram dažreiz pievieno medikamentu, kas satur sāļu un glikozes maisījumu. Tas palīdz atjaunot ūdens-sāļu līdzsvaru organismā. 

Savukārt pie dedzinošām sāpēm kuņģī lieto suspensiju ar alumīnija un magnija hidroksīdiem, tabletes ar pantoprazolu vai kapsulas ar omeprazolu, bet pie smaguma sajūtas pēc "svētku pārēšanas" derētu tabletes vai kapsulas ar gremošanas fermentiem.

Līdzekļi pret alerģiju

Foto: PantherMedia/Scanpix

Aptieciņā nepieciešams glabāt līdzekļus, kas mazina alerģiskos simptomus un kas satur loratadīnu, ceterizīnu, klemastīnu. Lieto pie ādas niezes, ko izraisa, piemēram, kukaiņu kodumi. Tie var būt iekšķīgi lietojamie līdzekļi - tabletes vai sīrups, vai ārīgi lietojamie gēli vai ziedes.

Sadzīves traumu gadījumā

Foto: Shutterstock

Lai remdinātu sadzīves traumu sāpes, aptieciņā nepieciešams glabāt lokāli atsāpinošos līdzekli -pretsāpju un pretiekaisuma gēlus un ziedes ar diklofenaku, ibuprofēnu, tāpat noderēs pretapdegumu aerosols, kas satur dekspantenolu. 

Mājas aptieciņā ir arī jābūt gēla spilventiņam, kuru varēs lietot gan kā aukstuma kompresi (pēc atdzesēšanas ledusskapī) vai kā sildošo kompresi (saslidot to, piemēram, mikroviļņu krāsnī), savukārt gēls ar alveju noderēs pie sīkām brūcītēm un iegriezumiem. 

Aptieciņā noteikti jābūt plāksteru komplektam, marles saitei, marles salvetēm un ūdeņraža pārskābes šķīdumam - asiņošanas apturēšanai.

Sirdsmieram

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pie sirds nemiera un veciem cilvēkiem der zem mēles sūkājamas tabletes ar validolu un arī sirds pilieni ar baldariāna, māteres un vilkābeles ekstraktiem. Jāatceras, ka pilieni satur spirtu, tāpēc cilvēkiem, kas nevar lietot spirtu, ir jāizvēlas tablešu forma. Un noteikti nelietojiet šajā gadījumā "tabletes, kas palīdzēja kaimiņienei", tas var būt ļoti bīstami, brīdina farmaceite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!