Foto: Shutterstock

Viens un tas pats produkts var būt gan zāles, gan inde - atšķirība ir devā. To zināja jau senie grieķi, un nekas nav mainījies arī mūsdienās - uz alkoholu šis princips attiecas vistiešākajā veidā. Par to, ka lielos daudzumos lietots, tas ir kaitīgs, nevienam nav šaubu. Tomēr alkohols no dažādiem produktiem palīdz izvilkt aktīvās un veselību stiprinošās vielas, tāpēc tas atrodams gan rūpnieciski ražotos medikamentos, gan tautas medicīnā. Jau izsenis lieotie uzlējumi var palīdzēt gan imunitātes uzlabošanai, gan dezinfekcijai un sāpju mazināšanai.

Citrusaugļu un medus uzlējums pret saaukstēšanos


Nepieciešams: 160 – 250 gramus medus, citrons, 700 ml degvīna

Litra burkā liek medu, trīs līdz piecas citronu šķēles un to visu pārlej ar degvīnu. Burku aiztaisa un liek nostāvēties aptuveni nedēļu, ik palaikam to sakratot, lai medus izšķīst. Kad tas noticis un šņabja garša vairs nav jūtama, uzlējumu lieto pa 25 – 50 gramiem dienā pret saaukstēšanos un klepu

Uzlējumu var gatavot arī no citiem citrusaugļiem – apelsīniem, mandarīniem, greipfrūtiem. Tāpat var pievienot arī vietējos labumus - dzērvenes vai cidonijas.

Ozolzīļu pilieni pret muguras un locītavu sāpēm

Foto: LETA

Nepieciešams: 100 grami ozolzīļu, 0,5 litri degvīna.

Vispirms zīlēm noņem cieto miziņu, tad tās sasmalcina pēc iespējas smalkāk. Var izmantot, piemēram, piestu, rīvi vai gaļas mašīnu. Saberztās ozolzīles ieber burkā un pārlej ar degvīnu. Trauku aizvāko un atstāj siltumā ievilkties aptuveni divas nedēļas. Pēc tam šķidrumu izkāš un pilda tumšā pudelē vai karafē. 

Uzlējumu lieto divas reizes dienā pa ēdamkarotei. Tas palīdz pret muguras un locītavu sāpēm.

Imunitātei un gremošanai ķiploku uzlējums

Foto: Shutterstock

Nepieciešams: 3 - 5 lielas ķiploku galviņas, 0,5 litri degvīna

Ķiplokus notīra un sasmalcina. Ieber traukā un pārlej ar degvīnu. Uzlējumam ļauj ievilkties aptuveni divas nedēļas. Reizi dienā vēlams trauku sakratīt vai izmaisīt.

Pēc tam šķidrumu izkāš un pilda tumšā pudelē. Glabā vēsā vietā un lieto pa 10 – 15 pilieniem divas reizes dienā. Šāds uzlējums stiprina imunitāti un kalpo kā antibakteriāls līdzeklis. Kuņģa un zarnu trakta attīrīšanai to lieto pa pieciem pilieniem, izšķīdinot nelielā daudzumā vārīta ūdens, trīs reizes dienā pirms ēšanas.

Valriekstu stiprais sirdsdarbībai

Nepieciešams: 0,5 kg valriekstu, 200 ml degvīna

Šī, iespējams, ir sarežģītākā no visām minētajām uzlējumu receptēm. Jāņem valriekstu starpsieniņu plēvītes un tās jāsasmalcina. Tad ar tām piepilda 250 mililitru pudeli un pārlej ar degvīnu tā, lai viss būtu pārklāts. Uzlējumu atstāj vēsā un tumšā vietā nostāvēties divas līdz trīs nedēļas. Pēc tam biezumus izkāš, bet šķidrumu lieto reizi dienā pa 30 – 40 pilieniem kā sirdsdarbību normalizējošu līdzekli. 

Pirms to dariet, konsultējieties ar ārstu un nekādā gadījumā nepārtrauciet lietot izrakstītos medikamentus.

Lauru lapu uzlējums iekaisušiem krustiem

Foto: Shutterstock

Nepieciešams: 17 lauru lapas un 250 mililitri degvīna

Lapas sasmalcina un pārlej ar degvīnu. Pudeli cieši aizkorķē un ļauj ievilkties trīs līdz četras dienas. Pēc tam šķidrumu izkāš un glabā vēsā vietā. Uzlējumu lieto ārīgi, ierīvējot muguras lejasdaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!