Foto: PantherMedia/Scanpix

Viena no delikātākajām pāru problēmām nereti mēdz būt saistīta ar kontracepciju. Ja partnera tuvums licies pārāk reibinošs un gadījies piemirst par kontracepciju vai ierastā kontracepcijas metode pieviļ, rodas bažas par nevēlamas grūtniecības iestāšanos, tad izeja var būt avārijas kontracepcija. Tomēr, kā tā jālieto un kādos gadījumos to var darīt?

Konsultē "BENU Aptieka" farmaceite Kristīne Brencāne.

Kā darbojas avārijas kontracepcija?

Kā paskaidro "BENU Aptiekas" farmaceite, Latvijā ir pieejamas vairāku ražotāju avārijas kontracepcijas tabletes. Tās aptiekā iespējams iegādāties bez receptes. Šo tablešu aktīvā viela ir progesterons ar antiestrogēnu iedarbību - šis hormons neļauj olnīcām izdalīt olšūnas un aptur apaugļotās olšūnas piestiprināšanos dzemdes sieniņai. Tas nozīmē, ka, iedzerot avārijas kontracepcijas tableti, iespējams apstādināt ovulāciju, pārtraukt olšūnas apaugļošanos un tās ceļu pa olvadiem, kā arī izraisīt izmaiņas dzemdē, kas novērš apaugļotās olšūnas implantāciju dzemdes gļotādā.

Kad var lietot avārijas kotracepciju?

Pretapaugļošanās metodes neveiksmes gadījumā vai pēc neaizsargāta dzimumakta avārijas kontracepcija lietojama 72 stundu laikā. Tomēr jāņem vērā, ka preparātam būs visaugstākā efektivitāte, lietojot to iespējami agrāk – vēlams, 12 stundu laikā, jo tas nodrošina 95% avārijas kontracepcijas efektivitāti. Atkarībā no preparāta avārijas kontracepcijas līdzeklis var sastāvēt no vienas vai divām tabletēm. Divu tablešu gadījumā abas tabletes jāizdzer uzreiz.

Pirms avārijas kontracepcijas lietošanas sievietei jābūt drošai, vai grūtniecība nav jau iestājusies. Savukārt pēc avārijas kontracepcijas izmantošanas līdz nākamo mēnešreižu sākumam ieteicams lietot vietēju barjermetodi (prezervatīvus vai dzemdes kakla uzmavu). Šo tablešu lietošana nav šķērslis regulārā hormonālā pretapaugļošanās līdzekļa lietošanas turpināšanai.

Tā kā avārijas kontracepcijas līdzekļos ir augsta progestīna deva, iespējamas tādas blakusparādības kā slikta dūša, vemšana un menstruālā cikla pārtraukums, menstruāciju aizkavēšanās, kā arī dzemdes asiņošana. Pastāv liela varbūtība, ka avārijas kontracepcija mainīs sievietes hormonālās sistēmas regulāciju noteiktajā menstruālajā ciklā, taču ir arī iespējams, ka cikls paliks bez izmaiņām. Tomēr, ja trīs stundu laikā pēc avārijas kontracepcijas tablešu lietošanas sākas nelabums un vemšana, Brencāne rekomendē sazināties ar ārstu vai vērsties pēc konsultācijas pie farmaceita.

Vai avārijas kontracepcija ietekmē auglību?

Izņemot jau minētos blakusefektus, praksē nav novērota cita veida negatīva un ilgstoša ietekme uz organismu gadījumos, ja avārijas kontracepcija lietota ļoti retās "avārijas" situācijās. Tāpat arī nav pamata uztraukumam par avārijas kontracepcijas ietekmi uz auglību. Tomēr, ja mēnešreizes pēc avārijas kontracepcijas lietošanas kavējas vairāk nekā piecas dienas, ir ļoti stipras vai ļoti vājas, noteikti vajadzētu sazināties ar savu ginekologu. Farmaceite uzsver, ka šādas "avārijas" situācijas noteikti nebūtu vēlams piedzīvot regulāri. Tāpēc vislabāk ir uzreiz izvēlēties drošu un veselībai nekaitīgu kontracepcijas metodi, piemēram, prezervatīvus. Par to vēlams konsultēties un visu kārtīgi izrunāt ar savu ginekologu.

Avārijas kontracepcija nepasargā no seksuāli transmisīvajām slimībām

Tāpat farmaceite atgādina, ka avārijas kontracepcija diemžēl nepasargā no seksuāli transmisīvām slimībām, tāpēc no nevēlamas grūtniecības visatbilstošāk izsargāties ar prezervatīvu. Avārijas kontracepcija paredzēta tikai "avārijas" situācijām, līdz ar to nekādā gadījumā to nevajadzētu izmantot regulāri, jo īpaši kā kontracepcijas metodi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!