Foto: PantherMedia/Scanpix

Vairāk nekā 30 procenti kontaktlēcu lietotāju tās lieto nepareizi, tādējādi riskējot nodarīt nopietnu kaitējumu acīm un redzei, secināts optikas salonu tīkla "Fielmann" veiktā izpētē. "Kontaktlēcas var uzskatīt par drošu redzes korekcijas veidu, ja ikdienā tiek ievērota atbilstoša kontaktlēcu apkope, lietošanas režīms un redzes speciālista norādījumi", apgalvo "Fielmann" optometriste Marija Leonoviča.

Pēdējā laikā plašsaziņas līdzekļos pieaug ziņu skaits par cilvēkiem, kuri cietuši kontaktlēcu dēļ. Parasti sāpīgas sekas nākas piedzīvot, iegādājoties nezināmu ražotāju lēcas vai neievērojot to nēsāšanas noteikumus.

Acu speciālisti vērš uzmanību, ka tikai pareizi nēsājot kontaktlēcas un ievērojot kopšanas ieteikumus, šis līdzeklis ir ne tikai ērts, bet arī drošs. Jāsaprot, piemēram, ka kontaktlēcām ir mikroporas, caur kurām acs "elpo", taču, ja lēcas slikti kopj vai pārsniedz to lietošanas termiņu, šīs poriņas aizaug ar netīrumiem un tā ietekmē var veidoties nopietns acs gļotādas iekaisums.

Kontaktlēcas, tāpat kā citi medicīnas līdzekļi, būtu jāpērk tikai no uzticamiem avotiem. "Uzticamos optikas veikalos pārdotās kontaktlēcas ir apstiprinājušas atbildīgās instances, kas regulē kontaktlēcu nokļūšanu tirgū. Turklāt optikas speciālisti ne tikai pārdod lēcas, bet arī apmāca jaunos nēsātājus, kā tās ievietot, izņemt un glabāt, kā arī informē par to, kas draud, ja netiek ievēroti lietošanas noteikumi un higiēna. Kontaktlēcu lietošanas noteikumus tiešām nevaram ignorēt," stāsta optometriste.

Saskaņā ar speciālistes teikto, praksē nav izceļams kāds viens kontaktlēcu veids vai ražotājs, kura produkcija būtu saistāma ar lielāku komplikāciju risku. Tirgū pieejams liels daudzums dažādu ražotāju kontaktlēcu, taču drošāk ir izvēlēties labi pazīstamu preču zīmolu produkciju. Starptautiskie patentēto produktu ražotāji daudz investē kvalitātē, inovācijās un pētījumos, meklēdami labākos risinājumus nēsātājam. Svarīgi pievērst uzmanību tam, kā kontaktlēcas ir atceļojušas līdz pārdošanas vietai un kādos apstākļos tās tikušas glabātas.

Piemēram, ziemā, saistībā ar nepareiziem transportēšanas un uzglabāšanas apstākļiem, vai iegādājoties produktus interneta veikalā un izvēloties to piegādi pasta automātos, pieaug risks, ka lēcas var būt vairākkārt sasalušas un atkusušas. Šādas lēcas ir nederīgas lietošanai. Tāpēc ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību, kā tiek glabātas un kur tiek tirgotas kontaktlēcas.

Kas jāzina ikvienam kontaktlēcu nēsātājam

Iesaka optometriste optometriste Marija Leonoviča.

  • Kontaktlēcas nedrīkst sākt nēsāt bez speciālista apskates un apmācības to lietošanā. Vizītes laikā, ņemot vērā dažādus kritērijus, tiek noteikts, kāda tipa lēcas ir piemērotākās konkrētajam nēsātājam.
  • Cilvēkam, kurš tikai sāk nēsāt kontaktlēcas, jāpārzina arī to lietošanas noteikumi un atbildīgi tie jāievēro.
  • Kontaktlēcas ir jāievieto un jāizņem tikai ar tīri nomazgātām rokām.
  • Kontaktlēcu apkopei un dezinfekcijai jāizmanto tikai tam paredzētie līdzekļi. Nedrīkst ignorēt ražotāja norādīto termiņu, cik ilgi šķīdumu drīkst lietot pēc iepakojuma atvēršanas.
  • Kontaktlēcas jālieto ne ilgāk kā norādīts uz iepakojuma.
  • Aizliegts gulēt ar gulēšanai nepiemērotām kontaktlēcām.
  • Ar kontaktlēcām nav ieteicams peldēties baseinā vai citā ūdenstilpē, tāpat ar tām nevajadzētu iet pirtī.
  • Nekavējoties jāvēršas pie speciālista, ja jūtamas acu sāpes, sūrstēšana vai kairinājums.
  • Svarīgi, lai no paša sākuma un arī vēlākos posmos kontaktlēcu nēsāšanu uzrauga acu speciālists, kas strādā optikas veikalā vai veselības uzraudzības iestādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!