Foto: Privātais arhīvs

Baibai Baronei, kurai retas slimības – Budd-Chiari sindroma – dēļ steidzami bija nepieciešama aknu transplantācija Tartu Universitātes slimnīcā, atrasts donors. Operācija notiek 22. novembrī, apstiprināja meitenes māte Māra Barone. Donors ir no Latvijas. Baibu operācijai sāka gatavot 22. novembrī pulksten 6, plānots, ka operācija varētu ilgt līdz pat 10 stundām.

Par to, ka Baibai, iespējams, atrasts donors, viņas mamma uzzināja jau 21. novembrī: "Man bija grūti to sevī noturēt, jo nezinājām, vai donors būs atbilstošs". Tas, ka ir atbilstība un Baibu operēs, apstiprinājās pulksten 5. Pēc nepilnas stundas Baibu sāka gatavot operācijai. Kad meiteni aizveda uz operāciju zāli, orgānu vēl tikai veda uz Tartu, kur Baibai paredzēta aknu transplantācija. Uzzinot, ka operācija notiks tik drīz, Baiba ļoti satraukusies, bet, kad bija jādodas uz operāciju zāli, viņa jau nomierinājās un pamāja tuviniekiem.

Meitenes mamma ir pārliecināta, ka operācija noritēs labi. Viņa jūtas mierīga un priecīga, jo beidzot būs iespējams panākt progresu Baibas veselības uzlabošanā: "Es zinu, ka mums vēl tāls un grūts ceļš ejams, bet beidzot varēsim iet uz augšu, jo visu laiku esam gājuši tikai uz leju." Operācija būs sarežģīta, un tās ilgums varētu būt no astoņām līdz desmit stundām.

Jau rakstījām, ka Baibas dzīvības glābšanai vasarā uzsāka ziedojumu vākšanu. Līdzcilvēki saziedoja 50 000 eiro aknu transplantācijai Tartu. Vēlāk bija nepieciešami vēl 100 000 eiro, lai apmaksātu meitenes uzturēšanos Igaunijas klīnikā. Daļu no līdzekļiem saziedoja līdzcilvēki, bet pārējo solīja apmaksāt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Atbalsta fonds.

Fonda izpilddirektors Normunds Beļskis norādīja, ka Baibas uzturēšanos slimnīcā segs no līdzekļiem, ko iepriekš saziedoja asinsvadu ķirurgam Jānim Rozentālam. Arī viņam līdzekļus vāca aknu transplantācijas veikšanai Tartu, bet, atrodoties slimnīcā, viņa aknu stāvoklis uzlabojās un transplantācija vairs nebija nepieciešama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!