Foto: DELFI
Ikvienai sievietei patīk būt aktīvai un labi izskatīties. Ja smaga svaru cilāšana sporta zālē šķiet pārāk vienmuļa un vīrišķīga, iespējams, jāizmēģina prieka veicinātājs un kaloriju dedzinātājs latīņamerikāņu karstasinīgajos ritmos - zumba. Arī "Rutks.lv" devās izmēģināt šo atraktīvo, veselīgo nodarbi un noskaidrot, kādēļ tik daudzas sievietes izvēlas tieši šo trenēšanās veidu.

Pirms devos uz savu pirmo nodarbību, neko daudz par zumbu nezināju, tik vien to, ka būs jākustas latīņamerikāņu mūzikas ritmos. Zumba ir dejas un fitnesa apvienojums, kas iegūst arvien lielāku sieviešu atsaucību. Studijas "Sports Plus" zumbas nodarbību vadītāja deju skolotāja Laura Ivanova stāsta, ka sezonā ir desmit līdz divdesmit sieviešu, kas regulāri nāk dejot, vasarā, protams, mazāk. "Mums nodarbības parasti notiek no rītiem un vakarā, bet daļa sieviešu nāk arī pusdienlaikā, darba pārtraukumos," saka Laura.

Nodarbība ilgst vienu stundu. Lai kārtīgi varētu kustēties, nepieciešams ērts apģērbs un viegli apavi. Ir pieļaujams zumbu dejot arī basām kājām, ko izmēģināju arī es, jo sporta apavi bija palikuši mājās, bet sapratu, ka vismaz tieši manis apmeklētajā nodarbībā, noteikti jāņem līdzi ērti apavi, jo vairākus soļus nespēju izpildīt ne tikai savas nemācēšanas, bet arī baso pēdu dēļ.

Pirms treniņa 15 minūtes tika veltītas staipīšanās vingrojumiem, līdzīgi kā aerobikā iesildījām visas muskuļu grupas, tikai atšķirībā no parastajiem treniņiem, tas notika latīņu mūzikas pavadībā. Dažādās aerobikās, kuras biju apmeklējusi agrāk, arī izmantoja enerģisku, stimulējošu mūziku, bet biju pārsteigta, cik labi latīņu ritmi, kurus ikdienā neklausos, man palīdzēja iejusties dejotājas tēlā.

Zumba ir ļoti labs kardio treniņš. Tiek nodarbināts visas muskuļu grupas. Tagad aktuāli ne tikai trenēt ķermeni, bet arī prātu, iekļaujot vingrojumus stresa noņemšanai.
Laura Ivanova

Nodarbības gaitā mūzika kļūst arvien enerģiskāka, un muskuļu iesildīšanās pārtop dejā. Tiek iesaistīts viss ķermenis - gan kājas, gan rokas. Esmu pārsteigta, cik zumba ir sievišķīga, jo gandrīz visās kustībās iesaistīti gurni. Lai gan esmu dejojusi 13 gadus, pirmajā zumbas nodarbībā jutos kā no koka taisīta, nespēju atbrīvoties, izpildīt tik brīvas, lokanas un vijīgas kustības. Tik karstasinīgi, kādi ir latīņamerikāņi, viņu mentalitāte un mūzika, tik kaislīga un sievišķīga ir arī zumba. Šī deja noteikti uzlabo pašapziņu, domāju,ka ikviena sieviete pēc pāris zumbas nodarbībām sajūt savu iekšējo dievieti un arī septiņos no rīta uz darbu dodas pavisam citā gaitā. Sākumā jutos muļķīgi, jo pārējās sievietes, gan jaunas, gan pieredzējušas, daudz brīvāk pārvaldīja savu ķermeni un tā iespējas, tāda pašapziņa, ar kādu viņas dejo, noteikti ir izkopta, ar to nepiedzimst.

"Zumba radās tā - aerobikas treneris devās uz darbu, aizmirsa atbilstošu mūziku un pamēģināja izmantot Latīņamerikas dejas ritmus. Tagad zumbu var dejot dažādi, ievijot hiphopa vai indiešu dejas, kādas vien tīk, bet visvairāk tomēr būs latīņamerikāņu elementi, tie ir ierastāki, pieejamāki un tos vieglāk iemācīties," par zumbas aizsākumiem stāsta Laura.

Pārsteidzoši, ka, nodejojot pāris dejas, nejutu nogurumu, bet vaigi bija sārti un pēdējo trīs dienu vakariņas noteikti izsvīdu, kas nozīmē, ka fiziskā slodze bija pietiekami intensīva. Kalorijas sadedzināju, bet atšķirībā no parastiem aerobikas treniņiem, kuros, jau pusē esot, man, ar sportu nesaistītam cilvēkam, sākās aizdusa, deja mani nenogurdināja.

"Zumba ir ļoti labs kardio treniņš. Tiek nodarbināts visas muskuļu grupas. Tagad aktuāli ne tikai trenēt ķermeni, bet arī prātu, iekļaujot vingrojumus stresa noņemšanai. Mūzika uzlabo cilvēkam garastāvokli, attīstās laimes hormoni, tāpat cilvēkiem patīk kustēties, ja spēj to izdarīt un vēl uzlabot savas prasmes, tad process ir baudāms, sievietes ir laimīgākas un aiziet mājās ar priecīgu prātu, " skaidro deju skolotāja.

Zumba ne tikai uzlabo omu un sadedzina liekos kilogramus,bet arī attīsta stāju, koordināciju, līdzsvaru, atmiņu un muzikalitāti.

"Kustības ir vienas un tās pašas, tikai vietas un kombinācijas mūzikas pavadībā mainās. Es esmu deju skolotāja, tādēļ manis pasniegtā zumba ir vairāk dejiska, citur tā būs vairāk atgādina aerobiku, jo daudzas sievietes tomēr nav tik lokanas," saka trenere Laura.

Pēc intensīvas dejošanas pēdējās minūtes tiek veltītas atkārtotai muskuļu izstaipīšanai. "Tā ir mana stingra pieeja - nepieciešams kārtīgi izstaipīt muskuļus, gan iesildoties, gan pēc zumbas. Es tam veltu 15 minūtes, kuru laikā trenējam arī vēdera presi un kāju muskuļus, citur tā var nebūt," par savu treniņa programmu paskaidro deju skolotāja.

Šīs jaunās sajūtas, ko man sniedza zumba, noteikti ieinteresēja atgriezties un uzlabot savas prasmes, jo, lai gan uzskatu, ka dejot protu, pēc zumbas apjautu, ka man vēl ir daudz jāmācās. Pēc nodarbības jutos enerģiskāka, nekā pirms stundas, kas ir svarīgi, jo zumbas apmeklējums netraucēja maniem turpmākajiem vakara plāniem, tādēļ saprotu, kā sievietes to dara no rīta vai pusdienu pārtraukumā. Noteikti ieteikšu arī mammai izmēģināt zumbu, jo dejotpriekam vecuma ierobežojuma nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!