Regulāra krūšu pašpārbaude var izglābt dzīvību, apliecina Sigitas Āboltiņas stāsts. Pateicoties tam, ka viņa regulāri pārbaudīja savas krūtis, Sigitai vēzi atklāja agrīnā stadijā, kad slimību uzveikt bija salīdzinoši vienkārši. Viņai izdevās izvairīties arī no krūšu noņemšanas.

Vēzi Sigitai diagnosticēja 2014. gada sākumā. "2013. gada nogalē, decembra sākumā, es sataustīju krūtīs veidojumu," atceras Sigita. Viņa regulāri trešajā dienā pēc menstruāciju beigām veica krūšu pašpārbaudi. Šajā laikā sievietes krūtīs ir vieglāk sataustīt jaunus veidojumus. Sigita arī piebilst, ka neregulāras pārbaudes var nenest cerēto rezultātu, jo nebūs iespējams pateikt, kurš veidojums vai izcilnītis patiešām ir jauns.

Pēc diagnozes uzstādīšanas, ārsti pieļāva iespēju, ka krūtis nāksies amputēt. Ārsts jau mudināja domāt par to, kā notiks krūšu rekonstrukcija. "Par krūšu implantiem man negribējās pat domāt. Tā bija viena no tādām reizēm, kurā es pēc ārsta apmeklējuma ļoti, ļoti raudāju uz ielas," sajūtās dalās Sigita.

Tagad Sigita slimību ir uzveikusi, arī krūtis viņai nevajadzēja noņemt, jo vēzi atklāja agrīnā stadijā. Viņa mudina arī citas sievietes regulāri pārbaudīt savas krūtis, jo tā ir iespējams izglābt savu dzīvību. Sigita ir iesaistījusies arī kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" organizēšanā, kas ik gadu notiek maijā un kā laikā ikviens ir aicināts pievērst pastiprinātu uzmanību savai veselībai.

Sestdien, 3. jūnijā, kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" laikā, notiks solidaritātes gājiens vēža pacientu atbalstam "Ejam kopā, lai dzīvotu!", kuru jau septīto gadu pēc kārtas organizē vēža pacienšu atbalsta biedrība "VITA" un Latvijas Basketbola savienība. Pulcēšanās gājienam sāksies pie Brīvības pieminekļa, Rīgā, no pulksten 15.30.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!