Foto: Shutterstock

Pietupienus iesaka, ja vēlas iegūt skaistu sēžamvietu un nostiprinātu kāju muskulatūru, tomēr patiesībā šie vingrinājumi lieliski nodarbina daudzas muskuļu grupas – ne tikai kājas. Ieguvumus, ko sniedz pietupienu regulāra veikšana, pamanīsi gan vizuāli, gan izjutīsi arī ikdienas darbos un pat vecumdienās.

Ir dažādu veidu pietupieni un katrs no tiem ietekmē atsevišķas muskuļu grupas. Dziļie pietupieni tiek ieteikti kā visefektīvākie, tomēr iesākumā nevajadzētu sevi pārpūlēt. Jāsāk pakāpeniski un pamazām.

Ieguvumi, ko sniedz pietupieni

Pietupieni ir labākais spēka vingrinājums, jo labvēlīgi ietekmē daudzas muskuļu grupas. Vingrojuma laikā, nodarbinot vairāk muskuļu grupu, varēs arī iegūt lielāku muskuļu masu. Tāpat regulāri un pareizi izpildīti pietupieni palīdzēs atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. 

Pietupieni palīdz uzturēt tonusā gan muguru, gan vēdera presi, gan ķermeni kopumā.
Pietupienu veikšana jaunības gados dos arī ievērojamu rezultātu, ko varēs just vecumdienās, jo spēcīgie kāju muskuļi palīdzēs kustēties ātrāk un veiklāk.

Lai sajustu, ka nostiprinātā kāju muskulatūra dod rezultātus, nevajadzēs pat gaidīt līdz vecumdienām – to varēs just pat ikdienā. Būtiski uzlabosies arī līdzsvara izjūta. 

Līdzsvara sajūta, kas būs trenēta, palīdzēs pasargāties arī no traumu gūšanas. Tiek uzskatīts, ka lielākā daļa traumu tiek gūtas, pateicoties vājai muskuļu stabilizācijai.

Pietupienus iesaka veikt arī distanču skrējējiem un tāllēcējiem, jo vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka muskuļu grupas, kas tiek attīstītas, veicot pietupienus, palīdz distanci pievarēt ātrāk un arī aizlēkt tālāk.

Pietupienu izpildes dažādie veidi

Ir dažādi pietupienu veidi. Pilni pietupieni iedarbojas vienādi uz visām muskuļu grupām, tāpēc šis būtu visieteicamākais vingrinājuma veids. Tomēr iesākumā labāk sākt ar vieglākiem – pietupstoties līdz pusei.

Daži no pietupienu veidiem:

Dziļie pietupieni ar stieni uz pleciem

Nostājies taisni, kājas apmēram gurnu platumā, pacel stieni uz pleciem un iztaisno muguru. Lēnām pietupsties, bet atceries – muguru turi taisni. Iesēdies tik dziļi, cik spēj. Tad celies augšā un nostājies taisni. Vingrinājumu izpildi 10 līdz 12 reizes.

Foto: Shutterstock

Pietupieni atbalstoties

Novieto sev priekšā kādu priekšmetu, vēlams, lai tas būtu augstāks par jūsu ciskām. Rokas noliec uz tā un, turot taisnu muguru, ietupsties. Vingrinājumu atkārto 10 reizes.

Pietupieni līdz pusei

Nostājies taisni un rokas vari iztaisnot sev priekšā, kājas plecu platumā. Pietupsties tik dziļi, it kā sēstos uz krēsla – lai būtu paralēli ar grīdu. Ieturi nelielu pauzi un celies augšā. Vingrinājumu veic 10 reizes.

Foto: Publicitātes foto

Tomēr atceries, ka ir svarīgi pietupienus veikt pareizi, tāpēc, lai pārliecinātos, ka patiesībā nenodari pāri ķermenim, konsultējies par to pareizu izpildi ar zinošu treneri.

Raksta veidošanā izmantota informācija no: marksdailyapple.com, fitness.mercola.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!