Foto: DELFI
Pirms trim mēnešiem es saņēmu piedāvājumu izmēģināt spēkus pasaulē tik daudzsološajā funkcionālo treniņu sistēmā – 'bodyART' un izvērtēt - kādus rezultātus iesācējs var sasniegt un ko tas viss varētu dot manai veselībai un labsajūtai. Pa šo laiku iesācēja skepsīte, aizdomas un "domā, sanāks?" sindroms ir kaut kur izčibējis. Eksperiments ir beidzies un nu laiks ieskatīties "saviem muskuļiem" acīs.

Nu, kā ir? Dzīva?

Dabiska ziņkāre tomēr ir lieliska lieta - tieši tāpēc es piekritu vairākas reizes nedēļā mērot ceļu uz sporta klubu "Centrs" un tiešām rosīties. Vilināja piedāvājums izmēģināt sistēmu, kas visā pasaulē kļūst arvien populārāka un darbojas ar piecām Ķīniešu medicīnas elementos balstītām enerģijas fāzēm. Tiku brīdināta, ka šīs nodarbības esot "no visa pa druskai - joga, pilates, spēks, kardio nodarbība, stiepšanās utt.", ka nodarbībās vajag pēc iespējas mazāk skatīties uz citiem, censties pareizi elpot un .... baudīt notiekošo!

Iesākums bija gana iespaidīgs - ātri vien sapratu, ka no dabas slaidie cilvēki dzīvo pilnīgās ilūzijās, par to, ka regulāras fiziskas nodarbības viņiem nav īpaši vajadzīgas. "Esmu ierūsējusi" - tas man tapa skaidrs jau pirmajā nodarbībā, kad secināju - trūkst spēka rokām, tās piepūlē trīc, grūti noturēt līdzsvaru, brīžiem aizmirstas par pareizu elpošanu. Sapratu arī, ka man ir jāpārkārto daža laba no ikdienas dzīves rutīnām - jāieplāno tam visam laiks un reāli jānogādā sevi līdz sporta klubam, jāpārskata gadījumi, kuros dodu sev dažādas atlaides un jāvienojas ar sevi, ka 'bodyART' nav atlaižu sarakstā, un vismaz iesākumā jāpieņem, ka teju visiem zālē sanāk labāk nekā man.

Par laimi jau iesākumā treneris Zigmunds Āboliņš iedrošināja, ka priekš birojā sēdētāja man ir pietiekami laba lokanība, bet spēks - tas atnāks pats, jo tur arī slēpjas 'bodyART' dažādības burvība - katrs te iegūst tieši to, kas kuram ir vajadzīgs - stiprie, bet stīvie - lokanību, lokanie, bet vārgie - spēku un izturību, pareizi elpot nepratēji - stabilizē elpu, stresainie - māku nomierināties, nolīdzsvaroties un relaksēties. Ideāls komplekts. To arī pierāda ārkārtīgi raibā 'bodyART' apmeklētāju publika - no smalciņām studentēm un pat grūtniecēm līdz vīriešiem ar labi trenētām sešpakām un cilvēkiem, kam sports nav tikai hobijs.

"Nu, dzīva? Kā tad iet pa to sportu, ko a?" - ik pa laikam līdzjūtīgi apvaicājās kāds no darba kolēģiem. Atbildēju, ka esmu "diezgan dzīva - arvien dzīvāka"!

Ar 'bodyART' - kā ar bitēm

Protams, pirmais mēnesis pagāja mēģinot saprast, kas tur zālē vispār notiek. 'bodyART' nodarbības ir lieliskas ar to, ka šeit tiešām var koncentrēties uz sevi un savām vajadzībām. Drīz vien iemācījos pilnīgi neuztraukties, ja galīgi neierakstos "sinhronajā peldēšanā" un esmu augšā, kad visi ir lejā, vai pa labi, kad visi ir pa kreisi. "Mierīgi, katrs savā personīgajā ritmā!" šos viedos trenera Ziga vārdus tiešām liku lietā. Sāku nopietni pievērst uzmanību savai haotiskajai elpošanas manierei un sāku to darīt tā, kā māca 'bodyART'. Iemācījos, ka te var un vajag elpot skaļi. Iemācījos, ieskrienot no stresainās ārpasaules, atslēgties un nopietni pievērsties "šeit un tagad" stāvoklim, kad ir tā stunda, ko varu veltīt tikai sev un savai veselībai.

Iesākumā pēc nodarbībām sāpēja pleci, rokas, kakla rajons, taču sāpes drīz pārgāja. Ķermenis pielāgojās un apmēram pēc pusotra mēneša es sāku pamanīt, ka ierastās nodarbības jau sāk kļūt par nepieciešamību. Sāka parādīties pirmie rezultāti. Pamanīju, ka ķermenis kļuvis savāktāks un biroja darbinieka rokas, kas ikdienā trenē tikai "rakstīšanas muskuli"- stingrākas un stiprākas. Parādījās sajūta, ka man šo visu vajag. Vajag un viss. Ja nācās izlaist kādu treniņu, bija sajūta, ka dienai kāds izgriezis caurumu un kaut kas svarīgs pa to ir izkritis.

Vispār 'bodyART' burvība slēpjas faktā, ka neviena nodarbība nav pilnīgi līdzīga citai. 'bodyART Strength' un 'bodyART Energetic' nodarbības jau pašas par sevi ir diezgan atšķirīgas, taču treneri arī rūpējas, lai ikdienas nodarbībās neiestātos rutīna un vienmēr būtu kāds jauns izaicinājums. Tā arī es ik pa laikam "aplauzos", jo tikko radās sajūta, ka "man jau viss ir diezgan skaidrs", tā nāca kāds jauns pavērsiens un man nācās atzīt - "nu kā ar bitēm!"

Noteikti iesaku arī izmēģināt nodarbības pie dažādiem treneriem, tas pat tiek silti ieteikts. Sava eksperimenta laikā pabiju arī pie treneres - sievietes (Ineses Dišereites) un varu apgalvot, ka tie ir divi pilnīgi atšķirīgi piedzīvojumi! "Tas ir normāli! Katram trenerim ir savs fokuss, akcents un sava enerģija! Nāciet, pamēģiniet, mainiet - lai ir kustība, lai ir jaunas sajūtas!" pēc nodarbības smaidot apgalvoja Inese, kas pati ir perfekta apkārt staigājoša 'bodyART' reklāma - cilvēks, kas izstaro dzīvību, spēku un enerģiju.

"Forsmažors" un fināls

Mana eksperimenta beigu daļu pabojā "forsmažors" - saslimst bērns, tad es - treniņu ķēdīte pārtrūkst. Tad man jādodas komandējumā. Toties ir arī savs ieguvums - uzreiz pamanu, ka manas attiecības ar 'bodyART' ar šo eksperimentu nebeigsies. Skaidri jūtu, ka dzīvē pietrūkst kā svarīga un dusmojos uz visu Medicīnas enciklopēdiju un Nobela prēmijas laureātu pulku, ka vēl joprojām nav rasts universāls ierocis kā apkarot ziemas vīrusus.

Lai vai kā - uz pēdējo nodarbību ierodos ar uzvaras sajūtu. Ir piektdiena, un tā ir aktīvā nodarbība, kad izpildām dinamiskas kustības, skrienam guļus, cenšamies dažādās pozās noturēt līdzsvaru, ar noteiktiem vingrinājumiem "atvērt krūšukurvi" un "gūžas muskuļus", kas birojos sēdētājiem ir vairāk nekā aktuāli. Treneris Zigis smalki jūt auditoriju - ir reizes, kad viņš "izvelk mazu pātadziņu" un izspiež no mums maksimumu, bet ir reizes, kad viņš jūt - šodien cilvēkiem vajag nedaudz mierīgāku tempu. Laikam šoreiz ir otrs variants. Kad esam izsvīduši, nāk nodarbības noslēdzošā - relaksējošā fāze. "Iedomājieties - ir vasara, un jūs esat pludmalē. Izlaidiet smiltis caur pirkstiem un sajūtiet mieru un atslābumu...." Man divreiz nav jāsaka un es domās jau esmu pludmalē. Nodarbības beigās aplaudējam. Es aplaudēju pati sev un visiem tiem, kas spējuši sajust 'bodyART' treniņu sistēmas burvību.

Vaicāju - kādi no malas ir mani rezultāti? "Salīdzinot ar reizi, kad tevi redzēju pirmo reizi, uzlabojumi viennozīmīgi ir. Tu labi stāvi V pozā - mugura ir iztaisnota un aste ir gaisā! Daudz labāks izklupiens un līdzsvars. Redzams arī, ka ir vairāk spēka - es domāju, ka tas ir diezgan labs rezultāts trim mēnešiem. Ballēs es tev dotu 7, kad atnāci, un 9 - tagad," treneris Zigis ir noskaņots pozitīvi. Tā kā tikai tagad pa īstam esmu sajutusi šīs mākslas garšu, negrasos apstāties un apsolu pati sev turpināt nodarbības. Zigis uzsver - divas reizes nedēļā pietikšot esošā rezultāta noturēšanai, ja vēlos progresu - jānāk trīs reizes.

Atvadoties Zigis saka: "Tās ir tikai trīs stundas nedēļā! Mūsdienās ir jāsaprot, ka cilvēks nevar tikai sēdēt pie datora un gudri runāt. Ir jādod prātam, bet ir jādod arī dvēselei un ķermenim! Nemeklējiet atrunas - meklējiet laiku un iespējas!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!