Ceru, ka pārvarēt slinkumu un no laiskā, apaļīgā runča, kurš snauž pie kamīna, pārvērsties aktīvā un lunkanā tīģerī palīdzēs daži padomi un motivācijas – kāpēc ķermenim jābūt labā fiziskā formā.
Vēl tikai atmiņās pavīd Lieldienu laiks – tas bija tik skaisti – pāris dienas neko nedarīt, svinot baudīt nevienu vien kārumu. Un nemanot slinkošanas un bezdarbības laiks jau pārsniedzis jebkuras robežas. Lai arī ziemas drēbes jau esam nolikušas dziļāk skapī. Balastu, kurš uzkrājies, pateicoties baudītajiem cepešiem, saldumiem un slinkumam, mums vēl kādu laiku nāksies nēsāt sev līdzi lieko kilogramu veidā. Iegūtos polsterīšus likvidēt gadu no gada kļūst arvien grūtāk. Gadiem ritot vielmaiņa palēninās un arī muskulatūra atrofējas. Ja vēlamies ar to nesamierināties, darbības formula vienkārša:

vairāk kustību + pareizs uzturs = labāka figūra.

Pēc statistikas datiem 80% no visiem slaidiem cilvēkiem ir draugos ar fiziskām aktivitātēm. 55% domā par mērenu uzturu un ne tikai “no – līdz”, bet ilgstoši.

Ir klāt pavasaris, tādēļ būtu labi ieklausīties dažos praktiskos padomos:

Ja skapī vēl saglabājusies kāda mīļa, šaura kleitiņa, kura diemžēl vairs neder, pielaiko to katru nedēļu.

Ēdot lieto mazāka izmēra šķīvi, tas būs pilns, bet porcija mazāka. Ietaupi naudu – nenopērc kūku, bet naudu iemet krājkasītē, un jauni, mazāka izmēra džinsi būs garantēti. Uzturā lieto vairāk eksotisku garšvielu, tas ļaus samazināt vārāmā sāls uzņemšanu. Sāls aiztur ūdeni audos un līdz ar to palēnina tauku noārdīšanos.

Lieto negāzētu ūdeni. Piestiprini pie ledusskapja fotogrāfiju ar sava slaidā laika bildi – tā atturēs tevi no kārajiem uzbrukumiem ledusskapim.

Vakarā sagatavo sporta somu nākošās dienas aktīvajām nodarbībām. Pirms gulētiešanas atgādini sev par tām.

Savu ikdienu pēc pasūtījuma neizmainīsi. Jābūt labai personiskai motivācijai, lai to darītu. Ejot iepirkties, uz darbu brauc nevis ar auto, bet riteni. Tā tu 20 minūtēs patērēsi 150 kkal, ejot ar kājām šo pašu attālumu – 115 kkal.

Skatoties TV reklāmas, pauzēs vingro (pietupieni, vingrinājumi vēdera muskulatūrai). Sanāks 3 līdz 4 piegājieni – 8-12 atkārtojumi katrā reklāmas pauzē. Tā filmas laikā tu parūpēsies ne tikai par saviem muskuļiem, bet arī patērēsi 120 kkal. Ilgstošas stāvēšanas vai sēdēšanas laikā izpildi izometriskus vingrinājumus viegli, vienu pēc otra sasprindzinot un atbrīvojot kāju, sēžas, vēdera muskuļus. 10 minūšu laikā tā var patērēt 40 kkal.

Lecamaukla noder ikvienam kā rītā, tā vakarā. 20 minūšu lēkāšana – 250 kkal. Vislabāk uzdāviniet sev un savam draugam fitnesa kluba abonementu un treneris būs tas, kas palīdzēs:

  1. reāli plānot treniņnodarbību apmeklējumu nedēļā,
  2. precīzi definēt: cik intensīvi, kā un pēc kādas metodes jātrenējas,
  3. regulāri pārbaudīt un salīdzināt sasniegumus,
  4. mainīt treniņprogrammas, bet ne mērķi.
Esi pacietīga. Gribasspēks un pozitīvas domas sniegs dzīvei jaunu aktīvu formu. Tikai jāsaņemas un jāsāk.

Raksta autore Inete Auziņa ir Latvijas Fitnesa Treneru un Instruktoru Profesionālās biedrības prezidente, fitnesa kluba “A + S” vadītāja.

Jautājumus fitnesa speciālistiem sūti uz adresi sieviete@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!