Vai zināji, ka visikdienišķākie mājas darbi itin neslikti var aizstāt ja ne pašu sporta zāli, tad vismaz godīgo apņemšanos uz turieni doties? Turklāt šādā veidā tiks nodedzināts ne tikai vismaz tūkstotis kaloriju, bet arī uzkopts miteklis. Kā zināms, divi mīnusi kopā veido plusu!

Domā, mēs jokojam? Nē, absolūti nopietni! Jau sen pierādīts, ka, pat nevingrojot, bet vienkārši kustoties, cilvēks patērē noteiktu enerģijas apjomu. Tas notiek arī miegā, kā zināms. Zinātniski to sauc par siltumenerģijas ražošanu. Loģiski, ka jebkura fiziskā aktivitāte, arī mājas uzkopšana, šo procesu paātrina un daļēji var aizstāt mērķtiecīgu iešanu uz sporta zāli.

Lūk, septiņi ieteikumi, kā mājas darbus pārvērst par noderīgiem vingrojumiem. Paldies kolēģiem no "Delfi Zhurnal" par idejām!

Putekļu sūkšana

Virzot putekļusūcēju vai tā birsti (atkarībā no ierīces konstrukcijas), iztaisno roku maksimāli tālu, pēc tam pievelc to sev klāt. Katru minūti maini aktīvo roku. Putekļu sūkšana ir tas mājas darbs, kuru neieredz visi pasaules kaķi un liela daļa mājsaimnieču, tomēr, to darot pusstundu, iespējams nodedzināt aptuveni 180 kalorijas.

30 minūšu laikā nodedzina: 180 kalorijas
Analogs: 30 minūšu ilga pastaiga ātrā solī
Iesaistītie muskuļi: tricepsi, sēžamvieta, vēdera muskulatūra
Drīkst apēst vai izdzert: glāze alus

Grīdu mazgāšana

Šī mazgāšanas metode būs nedaudz sarežģītāka, nekā ierasts. Ņem rokās birsti vai grīdas lupatu, iekārtojies uz ceļiem, bet rokas novieto tādā pozīcijā, it kā grasītos pumpēties. Pilnībā iztaisno roku un tad velc lupatu vai birsti savā virzienā. Katru minūti maini aktīvo roku. Īpaši izveicīgie grīdu pucētāji, kas droši vien trenējušies, uzkopjot viesnīcas, šo vingrojumu var pildīt ar abām rokām vienlaicīgi.

30 minūšu laikā nodedzina: 200 kalorijas
Analogs: 45 minūšu ilga aktīva dejošana
Iesaistītie muskuļi: pleci, rokas, sēžamvieta, vēderprese
Drīkst apēst vai izdzert: viena picas šķēle

Logu mazgāšana

Mazgā logus ar apļveida kustībām, virzot drāniņu gan pulksteņa rādītāja kustības virzienā, gan pretēji. Katru minūti maini aktīvo roku.

Susinot stiklus, rokas kustini vertikāli – augšup, lejup. Tādā veidā tiks darbinātas citas muskuļu grupas.

Sarežģītāks variants – nospodrini stiklus, veltot papildu laiku pulēšanai. Atceries, ka jāmaina aktīvās rokas!

30 minūšu laikā nodedzina: 125 kalorijas
Analogs: 22 minūšu ilgs brauciens ar velosipēdu
Iesaistītie muskuļi: bicepsi, tricepsi, pleci
Drīkst apēst vai izdzert: pusīte šokolādes batoniņa

Rakšana

Paņem rokās lāpstu, iztaisnojies un ar pēdu uzspied uz lāpstas. Kā likums, labročiem ērtāk darboties ar labo kāju, bet kreiļiem – ar kreiso. Lai pārliecinātos par to, droši izmēģini, cik veikla rakšana sanāk ar vienu vai otru kāju. Atkarībā no tā, cik dziļi jārok, lāpstas asmens zemē tiek iedurts vai nu visas lāpstas, vai puslāpstas dziļumā. Šajā vingrinājumā rokas nav jāmaina, uzsver "Delfi Zhurnal" veidotāji.

Fiziski grūtāks un enerģiju patērējošāks variants būs, ja ar katru lāpstas kustību izcelto zemi pārvietosi uz tālāku vietu, nevis turpat līdzās rakumam.

30 minūšu laikā nodedzina: 315 kalorijas
Analogs: pusstundu ilga futbola spēle
Iesaistītās ķermeņa daļas: gurni, muguras lejasdaļa, pleci un rokas
Drīkst apēst vai izdzert: viens čīzburgers

Foto: Shutterstock

Mauriņa pļaušana

Pļaujot zāli, stum pļaujmašīnu tik ātri, cik iespējams.

Variants, kas patērēs vairāk enerģijas: ķeries pie zāles pļaušanas brīvdienā, septiņos no rīta, daudzdzīvokļu nama pagalmā. Pastāv iespēja, ka varēsi arī ātri skriet, laižoties no ērcīgiem kaimiņiem.

30 minūšu laikā nodedzina: 185 kalorijas
Analogs: 25 minūšu ilga badmintona spēle
Iesaistītās ķermeņa daļas: šis ir kardiotreniņš, īpaši – otrajā variantā
Drīkst apēst vai izdzert: glāze alus

Paklāja rullēšana

Nostājies uz ceļiem, satver paklāju un velc uz sevi. Kad grīdsega izkustējusies, celies kājās, neizlaižot to no rokām, un turpini vilkt, vienlaicīgi veidojot tepiķa rulli.

Lai izritinātu paklāju, ieņem tupus pozīciju – maksimāli neērts stāvoklis.

Variants, kas patērēs vairāk enerģijas: tajā pašā dienā piesakies sarullēt vai atritināt paklājus arī kaimiņiem. Iespējams, tādējādi varēsi kompensēt pļaujmašīnas rūcināšanu septiņos no rīta.

30 minūšu laikā nodedzina: 180 kalorijas
Analogs: 35 minūšu ilga golfa spēle
Iesaistītās ķermeņa daļas: viss ķermenis
Drīkst apēst vai izdzert: pudelīte gāzēta ūdens

Sienu krāsošana

Piespied otu vai krāsas rullīti pie sienas, nostājies uz pirkstgaliem, maksimāli izstiepjot roku uz augšu. Lēnām velc otu vai rullīti uz leju. Dari to lēnām – sienai jābūt labi nokrāsotai.

Sarežģītāks variants – piestiprini pie rokām smagumus, piemēram, nelielus smilšu maisiņus vai aproces. Tomēr brīdinām, ka šādi tu varētu atkārtot Toma Sojera karjeru, kuru nespēs labot pat apziņa, ka esi pavingrojusi.

30 minūšu laikā nodedzina: 210 kalorijas
Analogs: 35 minūšu ilga pastaiga raitā solī
Iesaistītās ķermeņa daļas: krūtis, pleci, rokas
Drīkst apēst vai izdzert: pusotra glāze vīna

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!