Foto: Shutterstock

Daudzi muskuļu sāpes uzskata par mērauklu tam, cik vērtīgs ir bijis treniņš, vadoties pēc principa: jo vairāk sāp, jo labāk, bet, ja sāp tikai mazliet vai nesāp vispār, tātad sportots nav gana cītīgi un treniņš bijis bezjēdzīgs. Portāls "VeryWell.com" atspēkojis šo mītu, norādot – ja nākamajā dienā pēc treniņa sāp visas maliņas un knapi vari pakustēties, tas liecina par pārpūli. Turklāt sportošana caur sāpēm nav nekā vērta, jo labu rezultātu nesniegs.

Ja maini programmu vai pieaudzē treniņa ilgumu, nelielas muskuļu sāpes pēc treniņa ir tikai dabiskas, bet tādas sāpes, kas traucē normāli veikt ikdienas darbības un turpinās vairāku dienu garumā, liecina nevis par ļoti labu treniņu, bet gan – pārpūli. Pēc tāda treniņa muskuļiem gluži vienkārši būs nepieciešams ilgāks laiks, lai atgūtos un atjaunotos.

Tādas sāpes, kas traucē normāli veikt ikdienas darbības un turpinās vairāku dienu garumā, liecina nevis par ļoti labu treniņu, bet gan – pārpūli.
Ja jūti muskuļu sāpes pēc katra treniņa, tas nozīmē, ka nedod tiem pietiekami daudz laika atjaunoties. Līdztekus muskuļu atjaunošanās procesiem notiek arī muskuļu nostiprināšanās un augšana. Ja muskuļi nepagūst atjaunoties, nākamais treniņš gluži vienkārši nedod gandrīz nekādu labumu un var pat beigties ar traumu. Lai treniņš dotu maksimālu efektu, muskuļiem jābūt labā formā.

Lai uzlabotu savu sportisko formu, ir gan pietiekami intensīvi jātrenējas, gan pietiekami daudz laika jāatvēl atpūtai. Ja muskuļi pēc treniņa sāp, labāk nākamo sportošanas reizi pārcel dienu uz priekšu, nevis sporto par spīti sāpēm.

Pēctreniņa muskuļu sāpes palīdz mazināt iesildīšanās un atsildīšanās, tostarp stiepšanās vingrojumi. Nedrīkst aizmirst, ka stiepšanās vingrojumi jāveic vien tad, kad muskuļi jau iesildīti (piemēram, ar lēnu skrējienu), jo, stiepjot "aukstus" muskuļus, gluži pretēji, var tikt pie traumām.

Tāpat, lai izvairītos no muskuļu pārpūles, svarīgi slodzi pieaudzēt pakāpeniski, nevis jau pirmajā treniņā censties teju sasniegt pasaules rekordu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!