Neskaitāmi pētījumi liecina par to, ka lielākā daļa amerikāņu, kā arī eiropieši cieš no aptaukošanās un neveselīga dzīvesveida, turklāt kaitīgie ieradumi tiek nodoti no paaudzes paaudzei.
"Aizvien lielākam daudzumam bērnu ir liekais svars, un, ja nekas netiks darīts, tad 80 procentiem no viņiem liekais svars saglabāsies arī tad, kad viņi būs pieauguši," uzskata bērnu ārsts Vinsents Ianelli, kurš iekārtojis mājas lapu keepkidshealthy.com. "Tāpēc ir svarīgi, lai visa ģimene ēstu veselīgu pārtiku un kopīgi veiktu fiziskus vingrinājumus. Vecāku ietekme uz bērniem ir daudz lielāka, nekā parasti uzskata, un, ja arī vecāki tiek iesaistīti regulārās fiziskās nodarbībās un ir labs paraugs saviem bērniem, tad ir lielāka iespēja, ka arī viņu bērni būs fiziski aktīvi."

Taču iespējams arī pretējais variants - ja vecāki ir neaktīvi un pārtikā lieto neveselīgus produktus, tad viņu bērniem nebūs nekādas motivācijas mainīt savus ieradumus, saka Ianelli.

Iespējams, ka vissarežģītākais pasākums, cenšoties pievērsties veselīgākam dzīvesveidam, ir ģimenes locekļu iesaistīšana fiziskās aktivitātēs. Tāpēc bērni uz fiziskām nodarbībām jāmudina jau kopš agrīna vecuma. Bērnam var uzticēt, piemēram, kādu pienākumu - izmazgāt grīdas vai sagrābt pagalmā lapas. Jebkurš darbs, kas liek sirdij strādāt ar lielāku slodzi, nāk veselībai par labu, ja vien bērns no tā gūst prieku.

"Manuprāt, bērna fizisko nodarbību programmas panākumi ir atkarīgi no tā, vai tā bērnam patīk," saka fitnesa speciālists Čads Takets, "un tam jābūt kaut kam tādam, ko viņi ar prieku vēlas darīt un kas viņiem pēc tam liek justies labi. Ja bērniem kļūst garlaicīgi, nedaudz izmainiet programmu, lai uzturētu interesi."

Takets iesaka izvēlēties tādas nodarbības, kuras varētu uzskatīt drīzāk par izklaidi, nevis smagu pienākumu. "Cilvēks bauda tūlītēju prieku, ko sniedz šī nodarbe, un ar laiku izrādās, ka uzlabojusies arī veselība un vispārējā labsajūta," norāda speciālists.

Vecākiem arī jāseko šo nodarbību tempam, lai neviens nepārpūlētos un netiktu sabojāts prieks darīt kaut ko kopā ar ģimeni. Ir svarīgi, lai visi labprāt nodarbotos regulāri, tāpēc neko nedrīkst sasteigt. Un neaizmirsti parūpēties par to, lai visiem būtu interesanti.

Sniedzam dažus padomus, kā padarīt ģimenes kopīgās nodarbības par patīkamu un gaidītu pasākumu:

  • Parūpējies par to, lai šīs nodarbības būtu tādas, kurās iesaistīties var visi ģimenes locekļi. Izvēlies tādas lietas, kas atbilst jūsu ģimenes dzīves veidam un interesēm. Vai tie būtu tūrisma pārgājieni, peldēšana vai teniss, izvēlies nodarbību veidu, ar kuru apmierināti būs visi.
  • Izturies elastīgi pret nodarbību grafiku. Nepadari treniņus par "obligātu" pasākumu, un ņem vērā to, ka dažkārt plāni pēdējā brīdī var mainīties.
  • Neaizmirstiet veikt iesildīšanās un treniņu nobeiguma vingrinājumus - pirms nodarbības veicot dažus stiepšanās vingrinājumus vai dažas minūtes pirms un pēc treniņa vienkārši soļojot.
  • Pamudiniet viens otru. Kad kāds no ģimenes locekļiem sasniedz ko jaunu, piemēram, bez apstāšanās nopeld apli baseinā, uzslavējiet viņu! Ja bērni jūt gandarījumu par padarīto, viņi turpinās to darīt un uzstādīs sev jaunus mērķus.
  • Iekārto ģimenes treniņu dienasgrāmatu. Kad tas būs izdarīts, izrādīsies, ka visi grib piedalīties un pierakstīt savus personīgos sasniegumus, kā arī meklēt jaunus veselīga dzīvesveida piekopšanas veidus.
  • Lai kļūtu par fiziski trenētu un veselīgu ģimeni, nav nepieciešams tērēt lielu naudu. Ir vajadzīgs tikai gribasspēks un motivācija, lai pateiktu "jā", nevis "vēlāk".

Nodarbības ģimenēm

Lai gan organizētas sporta nodarbības vienmēr ir labs veids, kā iesaistīt fiziskās aktivitātēs visu ģimeni, neaprobežojieties tikai ar futbolu, beisbolu, basketbolu un citām bumbu spēlēm. Sākumam gluži piemērota būs arī lidojošā šķīvīša mētāšana svētdienās. Varbūt visa ģimene var doties uz vietējo klubu un iestāties karatē grupā. Vai arī mājas darbus kombinēt ar fiziskiem treniņiem. Sarīkojiet sacensības, lai noskaidrotu, kurš visātrāk iztīrīs paklājus, ievaskos parketu vai sagrābs lapas.

Lai nodarbības noritētu veiksmīgi un fitnesa programma izdotos, būtiska ir elastīga attieksme. Noteikti izvēlies tāda veida nodarbības, kas neprasa pārāk ilgu papildus laiku un kuras iespējams veikt dažādās vietās. Vēl daži ierosinājumi ģimenes kopīgajām nodarbībām:

  • Pārgājieni. Apvieno došanos pārgājienā ar dabas mācības stundu.
  • Skriešana. Izturies iejūtīgi pret pārējiem ģimenes locekļiem un nesāc uzreiz skriet tā, it kā tu gatavotos olimpiskajām spēlēm. Parūpējies, lai visiem būtu piemēroti skriešanas apavi.
  • Slēpošana. Izmēģiniet distanču slēpšanu, kas ir lētāks sports nekā kalnu slēpošana un ar ko var nodarboties turpat mājas tuvumā. Paņem līdzi karstu šokolādi vai kādu citu kārumu, lai slēpojums izvērstos par patīkamu piedzīvojumu.
  • Dejas. Ļauj, lai bērni iemāca tev jaunākās dejas, vai arī piesakies deju kursos vietējā klubā.
  • Peldēšana. Diena pludmalē vai peldbaseinā sagādās patīkamus brīžus ģimenei, kam patīk peldēties.
  • Riteņbraukšana. Dodoties izbraucienā ar riteni, vienmēr liec galvā riteņbraukšanas ķiveri un ievēro satiksmes noteikumus.
  • Jāšana. Sazinies ar tuvāko zirgu audzētavu un noskaidro, vai tur tiek piedāvātas izjādes visai ģimenei.
  • Pastaigas. Jā, pat pēcpusdienas pastaiga pa tuvāko apkārtni var būt labs vingrinājums, taču vispiemērotākais tas droši vien būs mazākiem bērniem, jo pusaudžiem tam diez vai pietiks pacietības.
  • Aerobika. Uzmeklē aerobikas treniņu videokasetes vietējā video nomā, vai arī apmeklē aerobikas grupu nodarbības.
  • Slidošana. Visdrošāk ir slidot jau iepriekš iekārtotos slidošanas laukumos telpās vai brīvā dabā. Noskaidro, vai ir pieejamas atlaides ģimenēm vai grupām.
  • Skrituļslidošana. Parūpējies, lai visiem galvā būtu ķiveres un lai visi lietotu ceļu un elkoņu sargus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!