Plāno nelielu pavakarēšanu ar draudzenēm? Tad tev var noderēt padomi par tik delikātu tēmu kā dzeršanas etiķete. Vai nu lasi tālāk, vai arī rēķinies ar iespēju sabiedrības acīs iet bojā...
Ļauj vīnam līt un glāzēm saskandināties. Tas ir ceļš uz ballīti, ko ikviena atcerēsies, saprotams, atkarībā no tā, cik kura dzer.

Neļauj beigties dzērieniem

Ja tavi viesi neplāno braukt mājās ar auto, katrs no ciemiņiem pirms vakariņām, visticamāk izdzers divas dzēriena porcijas, pie uzkodām - divas glāzes, visdrīzāk, baltā vīna, bet pie galvenā ēdiena - divas vai trīs glāzes (visdrīzāk sarkanā) vīna. Pēc vakariņām vidēji jārēķinās ar diviem mēriņiem uz viesi, bet, ja tavās mājās viesības mēdz turpināties līdz rītam, tad rēķinies ar lielāku apjomu. Neaizmirsti, ka liela daļa vīna pārdevēju labprāt rīko izpārdošanas.

Samazini izmaksas

Ja nevari atļauties piedāvāt viesiem pirms vakariņām plašu dzērienu izvēli, paliec pie viena vai diviem - nopērc kasti alus puišiem (alus pudelēs izskatās daudz stilīgāk nekā bundžās) un iejauc meitenēm prāvu trauku "Margaritas". Var arī piedāvāt vīnu, ko vēlāk pasniegsi pie uzkodām. Lai izvairītos no prāvajiem tēriņiem par pēc vakariņām lietotajiem dzērieniem, ar sieru pasniedz portvīnu, kam ļauj tik līt...

Atver viesu atnestās pudeles

Ja kāds no taviem viesiem ierodas ar auksta fiza pudeli, būs tikai pieklājīgi to tūlīt pat uz vietas atvērt. Saprotams, nekavējoties piedāvā atvērt jebkuru no dzērieniem, ko ciemiņi atnes sev līdzi. Ja viņi vēlēsies, lai tu pudeli paturi citam gadījumam, tad tobrīd viņi to arī pateiks.

Dzērienus izvēlas saimnieki

Savukārt, ja esi ciemiņš, nedomā, ka saimniece noteikti atvērs tevis atnesto pudeli, tādēļ neliec manīt, ka tik ļoti nekavējoties vēlies savu dzērienu. Iespējams, saimniece ir īpaši centusies, pieskaņojot savu vīnu ēdienam, tādēļ tava dāvana, lai cik laba tā nebūtu, var būt neiederīga.

Netrako

Neatkarīgi no tā, vai esi saimniece, vai ciemiņš, nedomā, ka iespaida radīšanai tev vajadzētu pieļaut pamatīgus tēriņus par vīnu. Vīns ar augļu aromātu par 3,5 latiem būs noderīgāks par pudeli ar zvērīgāku 6,99 latu cenu. Garšas ziņā lielas starpības nebūs, turklāt katram patīk ietaupīt.

Informē viesību saimniekus

Ja ir kas tāds, ko tu nedzer, jau laicīgi brīdini par to viesību rīkotājus, it īpaši, ja esi izvēlējusies, piemēram jaka piena diētu. Tādā gadījumā parūpējies atnest sev nepieciešamo līdzi.

Pilnas glāzes

Vēro savu viesu glāzes. Nevienam nenāktos lūgt tevi papildināt savu glāzi.

Tīras glāzes

Katru citu vīnu pasniedz tīrās glāzēs, jeb vismaz tādās, kas ir rūpīgi izskalotas.

Vīna traipi

Atzīsties uzreiz, ja esi izlējusi sarkano vīnu uz saimnieku jaunā krēmkrāsas paklāja. Ar traipiem ir vieglāk cīnīties uzreiz pēc to rašanās. Saki, ka tā būsi tu, kas metīsies uz ceļiem un tīrīs paklāju, neraugoties uz savu dārgo, pie pazīstamas šuvējas šūto kokteiļkleitu.

Slikts vīns

Nemulsti, ja vīns izrādās nekvalitatīvs. Labāk būt godīgai pret sevi un izliet sliktu vīnu, nevis piedāvāt to ciemiņiem. Viņi var turpmāk vairs nekad pie tevis neatgriezties...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!