Foto: Shutterstock
Bērnībā daudzas no mums sapņoja par to, kāda būs mūsu dzīve, kad būsim pieaugušas. Vēlējāmies, lai tas notiek pēc iespējas ātrāk. Tagad, kad esi pieaugusi, iespējams, arī tu saskaries ar bailēm novecot. Daudzas sievietes un vīrieši baidās kļūt mazāk pievilcīgi, krunkaini, neveseli un veci. Vai novecošana patiešām ir tik briesmīga un kā atbrīvoties no bailēm par to, kas notiks, laikam ritot?

Psiholoģijas profesors Skots Lilienfelds "Live Science" skaidro, ka bailes no vecuma ir saistītas ar dažādiem stereotipiem par to, kāda ir dzīve vecumā un ko nozīmē novecot. Tomēr pat tad, ja esi sastapusi cilvēkus gados, kas atbilst visiem stereotipiem, ko esi dzirdējusi, ir jāpatur prātā, ka ne jau vecums padara cilvēku par to, kas viņš ir.

Biedējošie stereotipi un patīkamā patiesība

Foto: Shutterstock
Viens no izplatītākajiem mītiem, kas saistīts ar novecošanu, ir par skumjām un depresiju, ko izraisa bērnu pieaugšana un došanās savās dzīves gaitās. Cilvēki bieži uzskata, ka šādas pārmaiņas negatīvi ietekmē dzīvi un noved pie depresijas, vientulības un vecāku, kuru bērni ir pieauguši, šķiršanās. Pētījumi gan pierāda, ka ģimenes apmierinātība un laime šajā laikā palielinās – daudzi pāri var veltīt laiku viens otram un piešķilt attiecībām jaunu dzirksti, bet cilvēki, kas dzīvojuši nelaimīgā laulībā, jo uzskatīja par pienākumu kopīgi uzaudzināt bērnus, beidzot var noformēt šķiršanos.

Vēl viens ļoti izplatīts uzskats par novecošanu ir saistīts ar pusmūža krīzi - cilvēki apjūk, nezina, ko iesākt un veic drastiskas pārmaiņas savā dzīvē. Šīs pārmaiņas gan biežāk esot raksturīgas vīriešiem, tomēr nav pierādījumu tam, ka pārmaiņas dzīvē veicina noteikts vecums. Krīzes ir saistītas ar neapmierinātību, nevis vecumu. Turklāt cilvēki, kas piedzīvo "pusmūža krīzi", parasti smagi izjuta arī "pieaugšanas krīzi" un saskarsies ar kādu krīzi arī vēlāk.

Tāpat cilvēki baidās, ka vecumdienās būs nelaimīgi, jo uzskata, ka skumjas lielākā vecumā ir biežāka parādība nekā jaunībā. Pētījumi gan pierāda pretējo – cilvēki gados bieži ir laimīgāki. Tāpēc pievērs uzmanību, ja kāds tavs tuvinieks gados šķiet nelaimīgs un noskumis. Tā nav "normāla" vecuma pazīme. Tāpat jāatceras, ka vecums neliek baidīties no nāves. No tās visvairāk baidās cilvēki pusmūžā.

Ļoti daudzi cilvēki baidās no tā, ka, kļūstot vecāki, viņi vairs nespēs paveikt vienkāršus ikdienas darbus. Te jāpiebilst, ka ir svarīgi definēt, kas ir ikdienas darbi un kā tie dzīves gaitā mainās. Turklāt jāņem vērā, ka ne jau vecums liedz kaut ko paveikt, bet gan dažādas slimības. Rūpes par savu veselību samazinās risku, ka vecumdienās nevarēsi pati iztīrīt māju vai pagatavot sev ēst.

Nebaidies novecot – plāno to

Foto: Shutterstock
Protams, tas, ka saproti – lielākā daļa no pieņēmumiem par vecumu, kas tevi biedē, neatbilst patiesībai – nenozīmē, ka kļūšana vecākai būs mazāk biedējoša un nepatīkama. "Psychology Today" norāda, ka lielais pieprasījums pēc dažādiem līdzekļiem, kas "aizkavē novecošanu" liecina par sava veida baiļu no vecuma epidēmiju – cilvēki ne tikai cenšas būt aktīvi un veselīgi, lai dzīvotu ilgāk, bet lieto dažādus kosmētiskus līdzekļus, kas liek izskatīties jaunākiem.

Protams, matu krāsošanai un kolagēna injekcijām pašām par sevi nav nekādas saistības ar bailēm novecot. Šādu procedūru veikšana parāda personas vēlmi izskatīties labi. Tomēr, ja vēlme izskatīties jaunam kļūst nozīmīgāka par pašsajūtu un veselību, tas var liecināt par problēmu.

Lai novecošana nesagādātu tik lielas bailes, ieteicams, nevis veltīt pūles, lai apstādinātu laiku, un gausties par aizritošajiem gadiem, bet plānot savu dzīvi uz priekšu. Tas nozīmē gan veidot iekrājumus sapņu realizēšanai, gan sapņot un plānot savu ieceru piepildīšanu. Tas attiecas ne tikai uz pusmūža vecumu, bet arī uz pensijas gadiem. Izdomā, ko varēsi darīt tad, kad tev vairs nebūs jāvelta viss savs laiks rūpēm par bērniem un darbam.

Iepazīties ar iedvesmojošu stāstu par kundzīti Guntu, kas parāda, ka pensijas gadi var būt piedzīvojumiem un pārsteigumiem pilni, tu vari šeit.

Tāpat neaizmirsti, ka, lai justos labi, ir jārūpējas par savu veselību visas dzīves garumā. "Women's Health" uzsver fizisko aktivitāšu nozīmīgo lomu veselības uzturēšanai un labsajūtas nodrošināšanai visas dzīves garumā. Fiziskās aktivitātes palīdz izstrādāt hormonu, kas palīdz saglabāt veselību un samazina risku ciest no dažādām ar vecumu saistītām slimībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!