Var jau pie pusdienu vai vakariņu galda iemalkot glāzi vīna, nesatraucoties par trauka izvēli. Tomēr svinīgos gadījumos ir daži principi, kas būtu jāievēro, izvēloties noteiktiem vīniem piemērotas glāzes. Sarkanvīnu labāk pasniegt lielākajās glāzēs, radot vairāk vietas aromātam.
Ja tev ir divu lielumu parastās kausveida glāzes, baltvīnu lej mazākajās. Baltos vīnus vajadzētu likt galdā atdzesētus, tādēļ, lejot tos lielās glāzes, neizdzerti tie ātri sasils līdz istabas temperatūrai.

Gan baltajam, gan sarkanajam vīnam paredzētās glāzes ir ar nedaudz uz iekšu ieliektām maliņām, ļaujot vīnu ar apļveida kustībām labi saskalot, neriskējot to izšļakstīt. Saskalošana vīnā ievada gaisu, izplatot dzēriena aromātu, turklāt apkārtējiem tas izskatīsies iespaidīgi!

Problēmas ar burbuļiem

Šampanieti labāk pasniegt taisnās stāvās glāzēs, kas labāk saturēs burbulīšus. Vecmodīgās platās glāzes, kam modelis it kā esot bijusi Marijas Antuanetes krūts, nav daudz vairāk vērtas par šo anekdotisko stāstiņu, jo tās nespēj noturēt, piemēram, fizu dzirkstošu.

Saldie un stiprinātie vīni

Saldajiem vīniem un portvīnam noderēs portvīna glāze. Tā ir neliela un ierobežos ielejamā dzēriena daudzumu. Tas ir labi, jo šiem vīniem ir intensīva smarža un aromāts. Īstā šerija glāze ir radusies Spānijā un to sauc "copita". Tā īpaši neatšķiras no portvīna glāzes, taču ir nedaudz augstāka un plānāka.

Glāžu mazgāšanas veids

Vienmēr pārliecinieties, vai no glāzēm ir izskalots mazgājamais līdzeklis, jo tas neviena vīna garšu neuzlabos. Īpaši bīstams ir mazgājamā līdzekļa un šampanieša glāžu salikums. Skalojamā viela trauku mazgājamā mašīnā saglabājas trauka sieniņās un vēlāk šampanietis glāzē neburbuļos, jo būs pārāk nolīdzināti sīkie negludumi uz stikla virsmas, kā rezultātā dzēriens drīz kļūs pliekans.

Neglabājiet glāzes trauku skapī apgrieztas otrādi. Ja tās nebūs paspējušas strauji izžūt, ātri var izveidoties nepatīkama smaka, kas sabojās vīnu aromātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!