“…Jau daudzus gadus mokos ar izdalījumiem no vagīnas… Bieži ir arī nieze. Man nav palīdzējusi nistatīna lietošana, mikofungīns, ne arī gyno pevarils 50,… Mikofungīns samazina niezi, bet pilnīgi nedod nekādu ilglaicīgu efektu... Ko darīt?”

Cienītā daktere,

Jau daudzus gadus mokos ar izdalījumiem no vagīnas (dzeltenīgā, dažkārt bāli zaļganā nokrāsā, dažkārt tos var nosaukt par biezpienveida izdalījumiem), kas turklāt nedaudz smako. Bieži ir arī nieze.

Man nav palīdzējusi nistatīna lietošana, mikofungīns, ne arī gyno pevarils 50, arī mazgāšana ar dercome femme neko īpaši nedod. Mikofungīns samazina niezi, bet pilnīgi nedod nekādu ilglaicīgu efektu. Tas viss saasinās, protams, stresa situācijās, bet stress ir bieži. Ko darīt? Gaidīšu kādu ziņu.

Ar cieņu, Inita (Šeit un turpmāk lasītāju vārdi mainīti)

Lasītājai atbildi uz šo intīmo jautājumu sniedz mūsu eksperte – Latvijas Ģimenes Centra ārste Ilze Lieljure:

Ļoti cienījamā Inita!

Daļēji Tu pati esi atbildējusi uz uzdoto jautājumu. Cik noprotu, Tava problēma ir tā sauktā “vaginālā kandidoze” – tas ir dažādu sēnīšu tipa mikrobu izraisīts maksts iekaisums. Nereti šis iekaisums bieži atkārtojas. Tādos gadījumos svarīgi būtu zināt Tavu vispārējo veselības stāvokli un ieradumus.

Tu minēji, ka stresa situācijas saasina šo problēmu. Tā tas patiešām ir. Recidivējoša kandidoze (saslimšana, kura bieži atkārtojas) biežāk sastopama arī sievietēm smēķētājām, sievietēm, kuras ilgstoši lieto hormonālo kontracepciju, sievietēm ar intensīvu darba režīmu, darbu nakts stundās.

Mazsvarīgs nav arī Tavs vispārējais veselības stāvoklis: vai Tu bieži slimo ar akūtām vīrusu saslimšanām un saaukstēšanās slimībām, vai bieži nākas lietot antibiotikas. Būtu lietderīgi arī pārbaudīt cukura līmeni asinīs. Gadījumos, ja šī saslimšana atkārtojas bieži, iesaku arī pārbaudīties uz seksuāli transmisīvām slimībām.

Kas attiecas uz ārstēšanu – neklātienē padomu dot ir grūti, pat neiespējami. Pēdējā laika ieteikumi vaginālās kandidozes ārstēšanā ir kā pamatterapijas metodi lietot vispārējo terapiju, t.i. lietot tabletes. Vairāk ieteiktie preparāti ir diflukāns, mitorāls, orungāls. Ārstēšanas shēmas ir dažādas. Es Tev iesaku atkārtoti doties pie ārsta un rast risinājumu šai nopietnai problēmai. Vēlu veiksmi.

Ar cieņu, daktere Ilze Lieljure.

DELFI pateicas par sadarbību Latvijas Ģimenes Centra ārstiem. Turpmāk kopīgi meklēsim atbildes uz taviem jautājumiem par ginekoloģiskām problēmām. Jautājumus sūti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv. Garantējam anonimitāti.

Latvijas Ģimenes centra adrese: Rīga, Kaņiera 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!