Foto: LETA

Gandrīz ikvienam Lieldienu sagaidīšana un svinēšana asociējas ar vienu no nozīmīgākajiem Lieldienu simboliem – olu. Svētki ietver gan olu krāsošanu, gan ripināšanu un olu kaujas, gan arī olu ēšanu.

Ola ir vērtīgs produkts, kas satur A, E, D, K un B grupas vitamīnus, skaidro uztura speciāliste Jeļena Pavlova. Olas satur arī dažādas minerālvielas, piemēram, selēnu, fosforu, kalciju, cinku, dzelzi u.c. Tāpat olas satur pilnvērtīgas olbaltumvielas, taukus, tai skaitā omega 3 un omega 6 taukskābes.

Olā ir daudz holesterīna - 211 mg vienā olā. Dienā nav ieteicams uzņemt vairāk par 300 mg holesterīna ar pārtikas produktiem. Tomēr olā ir arī cita viela – lecitīns, kuram ir pretēja darbība nekā holesterīnam, tātad aterosklerozes attīstību kavējoša ietekme.

Reti kurš Lieldienās spēj apēst tikai vienu olu, jo šķiet, ka jāapēd ir visas olu cīņās saplēstās olas, kā arī daudzi uzskata, ka Lieldienās ir jāēd tik daudz olas, cik vien lien vēderā. Taču tā kā brīvdienas ir daudz, un Lieldienu svinēšana izvēršas vairāku dienu garumā, tad arī apēsto olu skaits ar katru brīdi pieaug.

Foto: Shutterstock

Jeļena Pavlova stāsta, ka veselam cilvēkam, apēdot 7 olas nedēļā (vidēji 1 ola dienā), sirds slimību risks nepalielinās. Taču Lieldienās cilvēki parasti apēd visu nedēļā ieteicamo daudzumu un pat vairāk.

Cik daudz olu Lieldienās ir jāapēd, nav noteikts, tas ir ļoti individuāli, bet jāņem vērā, ka viena vistas ola satur 70 kkal, 6 g olbaltumvielu un 5 g tauku. Ja cilvēks apēdīs 10 olas, tad uzņems 700 kkal, 60 g olbaltumvielu un 50 g tauku. Jāņem vērā, ka dienā būtu jāuzņem 2000 kkal, 50-75 g olbaltumvielu un 55-67 g tauku.

Ja olas ēdīs ar majonēzi, tad uzņemto tauku daudzums būs vēl lielāks. Tāpēc veselam cilvēkam uztura speciāliste iesaka ēst līdz 5 olām, jo noteikti šajā dienā būs arī citi ēdieni. Ja ķermeņa masa ir palielināta, nav vēlams Lieldienās apēst vairāk par 2 olām.

Nav ieteicams ēst daudz olu uzreiz, jo tas ir "smags" produkts, tāpēc vislabāk olas sadalīt uz vairākām ēdienreizēm, piemēram, apēst vienu olu no rīta, vienu pusdienās un vienu vakariņās.

Foto: DELFI

Ņemot vērā to, ka ar olām tiek uzņemts liels tauku daudzums, tad Lieldienās vēlams ēst vairāk dārzeņus un ierobežot citu treknu produktu uzņemšanu, lai novērstu nepatīkamus simptomus no gremošanas sistēmas puses.

Ar olu ēšanu nevajadzētu pārspīlēt cilvēkiem ar gremošanas sistēmas traucējumiem, uzsver Jeļena Pavlova. Liels olu daudzums var izraisīt gastrīta, pankreatīta, holecistīta u.c. gremošanas slimību paasinājumu. Var būt smaguma sajūta, slikta dūša, sāpes, vēdera pūšanās. Ja ir nosliece uz aizcietējumiem, tad apēsto olu daudzums arī jāierobežo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!