Diagnoze "Vēzis" ierasto dzīves ritējumu spēj apgriezt kājām gaisā teju sekundes desmitdaļas laikā. Tomēr saslimšana ar ļaundabīgu audzēju nebūt nenozīmē jau parakstītu nāves spriedumu. Bieži vien, to savlaicīgi konstatējot, slimību ir iespējams uzveikt. Un šai brīdī ikvienam pacientam un arī viņa tuviniekiem ir vitāli nepieciešams ne tikai materiālais, bet arī emocionālais atbalsts.

Kamēr pirmo, nereti ar taujāšanu, lūgšanu, ziedošanu un līdzcietīgu cilvēku palīdzību, izdodas atrast, emocionālā onkoloģisko saslimšanu pacientu atveseļošanās atstāta viņu pašu rokās. Tāpat arī pacientu tuviniekiem visbiežāk trūkst zināšanu par to, kā komunicēt ar sasirgušo un kur rast spēku pašiem. 

Kā nesalūzt, kā turpināt atbalstīt? Kā nezaudēt cerību un atrast atpakaļceļu pie kādreizējā slimnieka, kad audzējs jau uzveikts?

Latvijā atbildes uz šiem jautājumiem sniedz biedrība "Dzīvības koks", kuras pārstāvji aicina un piedāvā ar profesionāļiem konsultēties gan onkoloģisko slimību pacientiem, gan viņu tuviniekiem. 

Tā ir vieta, kur lūgt palīdzību ikvienam, kam ceļā uz atveseļošanos pārtrūcis sarunas pavediens ar līdzcilvēkiem, kā arī pacientu tuviniekiem, kuri, smacējošas līdzcietības un baiļu skauti, pazaudējuši īstos vārdus, ar ko dziedēt sev dārgos.

Valsts darbs - pašu rokās

"Dzīvības koks" ir vadošā organizācija Latvijā, kas apvieno onkoloģiskos pacientus un viņu tuviniekus. Šogad biedrībai aprit 10 gadi, kopš tās dibināšanas. "Dzīvības koks" ir Eiropas krūts vēža organizācijas "Europa Donna" un Eiropas Pretvēža organizācijas "European Cancer Patient Coalition" pilntiesīgs biedrs, pārstāvot Latvijas pacientu intereses Eiropas līmenī.

Dzīvības koks" prioritāte ir psihosociālās rehabilitācijas ieviešana, lai palīdzētu cilvēkiem pēc vēža saslimšanas pilnvērtīgi atgriezties sociālajā un ekonomiskajā dzīvē

Šobrīd valsts pēc vēža nenodrošina nekādu rehabilitāciju, lai gan ik gadu pieaug pirmreizēji reģistrēto onkoloģisko saslimšanu skaits (2013. gadā gandrīz 12 000, bet kopā uzskaitē ir gandrīz 70 000 cilvēku pēc onkoloģiskām saslimšanām). 

Pētījumi rāda, ka vismaz 40 % cilvēku paši nespēj tikt galā ar vēža radītajām sekām, tāpēc "Dzīvības koks" kopš 2009. gada ievieis psihosociālās rehabilitācijas programmu "Spēka Avots" par sabiedrības saziedotiem līdzekļiem, kā arī piesaistot projektu līdzekļus. 

Biedrība vēlas turpināt attīstīt psihosociālās rehabilitācijas pakalpojumus un izveidot psihosociālās rehabilitācijas centru, lai spētu atbalstīt un stiprināt pēc iespējas vairāk onkoloģisko pacientu un viņu ģimenes locekļu. "Dzīvības koks" vēlas sasniegt Eiropas līmeņa veselības aprūpi Latvijas pacientiem.

Šobrīd pieejamās palīdzības iespējas onkoloģiskajiem pacientiem

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" savu pamatdarbību veic Rīgā, bet notiek aktīva reģionālo nodaļu attīstība (Liepāja, Aizkraukle, Valmiera, Daugavpils. Bauska). 

"Esam izveidojuši dažādus informatīvos materiālus par jautājumiem, kas ir aktuāli onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem," stāsta biedrības pārstāve Antra Altmane.

Kur vērsties?

  • Atbalsta grupas Rīgā (divas reizes mēnesī) un reģionos (Aizkraukle, Liepāja) - Iespēja tikties ar cilvēkiem, kuri saskārušies ar šo pašu diagnozi, apmainīties pieredzē, gūt emocionālu atbalstu. 
  • Ikmēneša biedrības sanāksmes Rīgā, katra mēneša otrajā otrdienā – tajās viesojas speciālisti, lai informētu par dažādiem jautājumiem, kas aktuāli vēža pacientiem.
  • Psihosociālās rehabilitācijas nometnes "Spēka Avots" cilvēkiem, kurus skārusi diagnoze vēzis - piecu dienu programmas, kurās cilvēki ar diagnozi vēzis var gūt iemaņas kā dzīvot tālāk (emocijas, uzturs, fiziskās aktivitātes). Nākamās "Spēka Avots" programmas tiks īstenotas 2015. gada vasarā. 
  • Atrodoties RAKUS LOC stacionārā, ir iespējams saņemt bezmaksas psihoterapeita konsultācijas.
Papildus informācija par nodarbību un tikšanās reižu laikiem, kā arī speciālistu kontaktiem individuālai palīdzbai, pieejama, sazinoties ar biedrības pārstāvjiem personiski - e - pasts dzivibaskoks@dzivibaskoks.lv.; tālrunis 67625339.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!