Foto: AP/Scanpix

Irāna grib, lai no Afganistānas aizietu visi ārvalstu spēki, svētdien paziņojis šīs valsts prezidents Hasans Rohani (attēlā pa labi), tiekoties ar savu afgāņu kolēģi Hamidu Karzai (pa kreisi), kas ieradies Teherānā vienas dienas vizītē.

Irāna grib, lai no Afganistānas aizietu visi ārvalstu spēki, svētdien paziņojis šīs valsts prezidents Hasans Rohani, tiekoties ar savu afgāņu kolēģi Hamidu Karzai, kas ieradies Teherānā vienas dienas vizītē.

Pēc viņa teiktā, Irāna iebilst pret jebkādiem ārvalstu spēkiem Tuvajos Austrumos, Persijas līcī un īpaši jau Afganistānā un ir noraizējusies par spriedzi, ko rada to klātbūtne. "Viņiem jāaiziet un jānodod Afganistānas drošība tās pašas kontrolē," uzsvēris Rohani.

Vašingtona un tās sabiedrotie mudina Afganistānas prezidentu parakstīt divpusējo drošības līgumu, kas ļautu noteiktam ASV un citu NATO valstu kontingentam palikt kara plosītajā valstī arī pēc starptautisko spēku izvešanas 2014.gadā, lai apmācītu vietējos drošības spēkus un turpinātu vajāt "Al Qaeda" kaujiniekus. Karzai sākotnēji atbalstīja līgumu, tomēr vēlāk izvirzīja jaunas prasības un norādīja, ka šis līgums varētu tikt parakstīts pēc aprīlī gaidāmajām vēlēšanām.

Dienu iepriekš Kabulā viesojās ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels, taču netikās ar Karzai, paziņodams, ka Afganistānas līderim Vašingtonas nostāja ir labi zināma.

Heigels izteicies, ka valstis, kas būtu gatavas sūtīt savus spēkus uz Afganistānu pēc 2014.gada, nevar plānot budžetu un garantēt politisko atbalstu šim solim.

Tikmēr Irāna, kuru jau sen satrauc gan desmitiem tūkstošu ASV karavīru klātbūtne kaimiņvalstī Afganistānā, gan lielās karabāzes Persijas līča reģionā, atbalsta Karzai attieksmi pret divpusējo drošības līgumu.

Vienlaikus Teherāna pati cer parakstīt ar Afganistānu drošības līgumu.

Rohani un Karzai vienojušies sākt sarunas par "visaptverošu draudzības un sadarbības nolīgumu", kas aptvers arī politikas, ekonomikas un kultūras jomu.

Irānai un Afganistānai ir 936 kilometrus gara kopīga robeža, turklāt Irānā mīt 2,4 miljoni afgāņu, kas pēdējo trīsdesmit gadu laikā pametuši savu valsti, bēgot no karadarbības, trūkuma un apspiestības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!