Modes kritiķi nespēj izlemt, vai Džons Galiāno ir ģēnijs vai trakais, un Parīzes augstās modes rudens/ziemas kolekcijas šovu atklāšana nav palīdzējusi viņiem rast atbildi uz šo jautājumu.
Pagājušajā sestdienā, 8. aprīlī Parīzes
Haute Couture
rudens/ziemas kolekciju skatē, Galiāno atkal izdevās šokēt modes skates auditoriju. Groteski, seksuāli un eleganti veidotie tērpi mulsināja un sajūsmināja klātesošo publiku.

Izdalījis modelēm pātagas, virves un maskas, neprognozējamais britu modes dizaineris Galiāno lika viņām iziet uz mēles, lai demonstrētu jauno Christian Dior kolekciju, kurā seksuālais fetišisms tika izvirzīts kā kolekcijas vadmotīvs.

Mūķeņu, balerīnu un medmāsiņu provocējošā iznākšana sadomazohistu aksesuāros un augstpapēžu zābakos mijās ar džungļu meitenēm un grandiozi nopietnām, dekadentiskām dāmām no 20. gadsimta sākuma.

Krāsas tērpos sasviestas šķietami juceklīgi – baložu gaišpelēkie toņi, duļķaini zaļganās absinta nokrāsas un tējas rožu spilgtie toņi savijušies ar tirkīza krāsas, violetajiem un tintes melnajiem toņiem.

Uz priesteru monotonās dziedāšanas fona pliukšķēja pātagas un skanēja pornofilmu vaidi un kunksti – tāda bija skatuve, pa kuru staigājošās būtnes izskatījās, kā tieši no Marķīza de Sada romāniem izkāpušas.

Sejas paslēptas aiz maskām vai plīvuriem, mutes aplipinātas ar milzīgām plastmasas lūpām, kas ņemtas no piepūšamajām erotiskajām lellēm. Kā aksesuāri bija vērojami pat lieli krucifiksi, un arī Velsas prinča klasiskais šaha motīvs atrada sev vietu uz kādiem asimetriska piegriezuma ādas svārkiem. Dāmu sejas brīžiem sedza plīvuri un lielas cepures, brīžiem - afrikāņu maskas.

Taču, iespējams, par lielu atvieglojumu Dior modes nama īpašniekam Bernāram Arnoltam, Galiāno savā skatē rādīja ne tikai ainas no eņģeļa un sātana kāzām, bet arī savu apbrīnojamo dizainera prasmi – raksturīgās tērpu līnijas, kas padarījušas viņu slavenu Holivudas zvaigžņu vidū. Starp Galiāno klientiem ir arī aktrises Nikola Kidmena un Gvineta Paltrova.

Robainas, sudrabainas un olīvkrāsas satīna jostas; dzeltenbalts vakartērps, izrotāts ar kristāla krellītēm, kā arī tērps no plūmju krāsas satīna krepa, uz kura izšūtas krītošas zvaigznes, lika atskanēt sajūsmas saucieniem no skatītāju puses.

Kolekcijas šova ainās, kas atgādināja Elizejas laukus ap 1910. gadu, vecākas modeles ekstravagantās strausa spalvu cepurēs un satīna jaciņās ar volāniņiem augstprātīgi devās promenādēs kopā ar kungiem frakās.

Amerikāņu režisors Stīvens Spīlbergs pēc modes skates, paužot publikas valdošo noskaņojumu, teica, ka Galiāno kolekcija bijusi elpu aizraujoša izrāde. Viņš pats gan spējot iedomāties tikai trīs tērpus, kurus varētu valkāt viņa sieva Keita Kepšova. “Tas bija kaut kas ārkārtējs,” žurnālistiem teica Spīlbergs. “Man patika, ka skatē tērpus demonstrēja arī gados vecākas modeles, manuprāt, tas vispār ir kas neredzēts.”

Savukārt supermodele Ella Makfersone, kura sēdēja pirmajā rindā kopā ar Spīlbergu un aktrisi – modeli Milu Jovoviču, šo kolekciju nodēvēja par “apbrīnojamu”. Atbildot uz jautājumu par to, vai Mila pati valkātu šos tērpus, viņa tikai izbrīnīti pasmējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!