Grūtniecei ļoti niez āda. Ko tas nozīmē?

Life

Foto: Shutterstock

Jautājums: Esmu 21.grūtniecības nedēļā, jau kādas 4 dienas mokos no šausmīgas ādas niezes. Vistrakāk ir tieši vakaros un pa nakti. Pa dienu arī niez, bet ne tik stipri. Eju remdenā dušā skaloties, bet tas palīdz tik uz mazu brītiņu. Man ir vēl viena problēma - man ir C hepatīts, tiesa tagad 2 gadus nav sanācis doties uz Infektologijas centru, lai pārbaudītos, bet visas iepriekšējās reizes, kad biju tur, analīzes rādīja, ka viss ir normas robežās. Vai var būt tā, ka tagad grūtniecības laikā man ir pasliktinājusies aknu veselība? Kā tas ietekmēs manu mazuli?


Problēma tāda, ka tagad esmu Anglijā un te ārstiem īsti neuzticos. Anglijas ārsti man ir radījuši iespaidu, ka ir stipri vienaldzīgi pret grūtniecības problēmām. Ceru, ka varēsiet man dot padomu, kas ar mani notiek un kā to novērst. Jau iepriekš paldies. Baiba.

Atbild "Veselības centra 4" Juglas klīnikas ginekologs Ronalds Mačuks:

Atbilde: Šī ir nopietna situācija, kad būtu nepieciešama rūpīga izmeklēšana, nosakot aknu funkcionālos rādītājus ASAT, ALAT, sārmaino fosfatāzi un bilirubīnu. Nieze ir raksturīga pie bilirubīna paaugstināšanās asinīs.

Visticamāk, ka iemesls ir tieši hepatīta saasinājums, bet retos gadījumos (pēc lit.līdz 6%) grūtniecēm ir novērojams nosprostojums kopējā žultsvadā, tas ir saistīts ar žults sastāva izmaiņām grūtniecības laikā un lēnāku žultspūšļa iztukšosanos, šie faktori veicina akmeņu veidošanos un iesprūšanu. Šo situāciju līdz 3. trimestrim koriģē laparaskopiski. Bet vispirms būtu jāizmeklējas.

Augsta vīrusu slodze jūsu organismā paaugstina bērniņa inficēšanās risku, bet specifisku ārstēšanu grūtniecības laikā neveic. Jums būtu vēlama infektologa konsultācija, lai novērtētu pašreizējo aknu stāvokli un, iespējams, veiktu atkārtotas analīzes dinamikā, lai labāk varētu plānot Jūsu dzemdību laiku un veidu. 

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!