Visvairāk infekciju tiek pārnēsātas ar rokām. Tas arī saprotams – pie kā tikai mēs neķeramies klāt! Lūk, daži iemesli, kādēļ pēc lielveikala apmeklējuma ir jāmazgā rokas un kādēļ nav vēlams izmantot elektriskos roku žāvētājus.
  1. Atceries ratiņus lielveikalos. Tūkstošiem pieskārienu atstāj uz to rokturiem milzum daudz organisku vielu – uz tā krājas sviedri, taukskābes un vienkārši netīrumi. Šis netīrības sajaukums ir ideāli barojoša “zupa” baktērijiem un vīrusiem. Saprotams, ka pēc lielveikalu apmeklējuma rokas vajag kārtīgi mazgāt.
  2. Silts ūdens un ziepes samazina baktēriju skaitu uz rokām par 25-30%. Vēl 42% jūs varat “noņemt”, ja slapjas rokas slaucīsiet vienreizējās lietošanas papīra dvielī. Savukārt, ja žāvēsiet rokas zem elektriskā žāvētāja siltās gaisa strāvas, tad baktēriju skaits uz tavām rokām palielināsies par 500 procentiem! Tas notiek tādēļ, ka tualetes gaiss ir pārsātināts ar baktērijām. Spēcīga gaisa strāva no žāvētāja satur baktēriju “koncentrātu”, kas tiek uzpūsts un ļoti viegli pielīp pie mitrajām rokām.
  3. Līdzīgi kā nav iespējams nomazgāt pilnīgi visas baktērijas no rokām, ir neiespējami arī nomazgāt pilnīgi tīrus šķīvjus. Tādēļ traukus, no kuriem tu ēdi, labāk mazgāt ne vēlāk kā 2 stundas pēc ēšanas. Citādi uz trauku virsmas sāks vairoties baktērijas, ar katru stundu to skaits dubultosies, un arī pēc mazgāšanas to paliks procentuāli vairāk, nekā tad, ja traukus nomazgās tūlīt pēc ēšanas.
  4. Īsta baktēriju krātuvīte ir sabiedriskā transporta rokturi. Pēc brauciena autobusā, trolejbusā, tramvajā vai vilcienā atgriežoties mājās vēlams rūpīgi nomazgāt rokas ar ziepēm vai antibakteriālo šķīdumu: viena daļa līdzekļa uz deviņām daļām ūdens.
  5. Nevajadzētu aizmirst, ka ar dezinficējošu līdzekli jānotīra (vai jāliek to izdarīt apkopējai) arī telefonu klausules birojā, kā arī datora pele un klaviatūra (datoram paredzētas speciālas salvetes un tīrīšanas līdzekļi).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!