Foto: Shutterstock

Acis parāda ne tikai to, kāds ir cilvēka emocionālais stāvoklis, bet arī atspoguļo to, vai ir gulēts pietiekami, vai personai ir temperatūra, kā arī citus rādītājus, kas saistīti ar fizisko labsajūtu. Viena no lietām, kas var norādīt, ka ne viss ir kārtībā, ir maisiņi zem acīm. "Live Science" ir apkopojis informāciju par to, kāpēc tie veidojas.

Maisiņu veidošanās zem acīm visbiežāk notiek ģenētisku iemeslu dēļ. Tie parasti ir izteiktāki cilvēkiem, kam kopš dzimšanas ir bāla un plāna āda, jo tā nespēj paslēpt to, kas notiek zem virsējiem audu slāņiem. Kad cilvēki ir noguruši vai pārlieku satraukušies, acs rajonā palēninās asinscirkulācija, ļaujot šķidrumam tur uzklāties. Kapilāri izplešas, radot tumšus lokus un maisiņus.

Tāpat daļai cilvēku tauki, kas atrodas zem acs ābola, pārvietojas uz acs priekšpusi. Speciālisti norāda, ka šis process notiek ne tikai tāpēc, ka ir cilvēki, kam šis process ir intensīvāks, bet arī tāpēc, ka tauki zem acs ābola var uzkrāties vairāk. Ārzemju speciālisti norāda, ka cilvēki nereti šajā procesā vēlas veikt ķirurģisku iejaukšanos. Tas tāpēc, ka tauku pārvietošanas nav nekādā veidā saistīta ar to, cik daudz un cik kvalitatīvi cilvēks guļ.

Ir arī gadījumi, kad maisiņi zem acīm veidojas dažādu vides vai dzīvesveida faktoru, kā arī veselības dēļ. Viens šiem iemesliem ir dažādas alerģijas, īpaši sezonālās. Saskaroties ar alergēniem, ķermenis papildus izstrādā hormonu, ko sauc par histamīnu. Šis hormons palielina asinsvadu caurlaidību un var palielināt kapilārus acs rajonā.

Maisiņus zem acīm var radīt pārāk liels sāls daudzums uzturā. Sāls neļauj izvadīt šķidrumu no organisma. Tiesa ne visus faktorus, kas rada maisiņus zem acīm, ir iespējams kontrolēt, to veidošanos veicina arī gravitācija. Diemžēl maisiņi kļūst redzamāki arī vecuma dēļ. Gadiem ejot, sejas kauli zaudē apjomu un āda sāk noslīdēt uz leju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!