Vai ir kāds padoms, kā uzlabot pārsālītu zupu vai arī ieteikums kā padzīt no plauktiem kukaiņus? Kādā veidā uzturēt kārtību virtuvē? Un kā vieglāk var noberzt tējas vai kafijas nogulumus no krūzītēm? Tava vecmāmiņa noteikti zinātu šos un citus knifus, kuri atvieglo dzīvi katrai saimniecei.
Pārtika bez kukaiņiem

Satīri uzreiz

Cepumu uzglabāšana

Nonīkuši seleriju laksti

Desas

Piedegumu tīrīšana

Pārsālīta zupa

Kartupeļi

Saldēti sīpoli (vai piparu pākstis)

Ieēdušos nogulumu tīrīšana

Pārtika bez kukaiņiem
Tuvojas vasaras sezona, un, lai apturētu dažādu sīku kukaiņu vēlmi apmesties uz dzīvi tavās pārtikas precēs, var iztikt arī bez toksiskiem aerosoliem. Miltu, makaronu, putraimu un citu uzturvielu glabāšanai paredzētajos traukos katrā ievieto pa pāris lauru lapām. Sīkie kaitēkļi nespēs paciest smaržu un netuvosies. Papildus drošībai vari pa lauru lapai nolikt arī katrā plauktā.

Satīri uzreiz
Virtuvē aiz sevis labāk ir satīrīt uzreiz. Būs daudz vienkāršāk orientēties, ja visi tavi darbarīki un trauki būs jauki sakrauti izlietnē, vai pat trauku mazgājamajā mašīnā, ja tev tāda ir. Ik pa laikam savu darba vietu noslauki ar tīru ziepjainu lupatiņu. Daudz vieglāk ir patīrīt ik pa brīdim, un beigt gatavot maltīti tīrā virtuvē, nevis gaidīt līdz dienas beigām, un domāt par nemazgāto šķīvju kalnu un nesakoptajiem galdiem.

Cepumu uzglabāšana
Kad vēlies izceptos cepumus uzglabāt ilgākam laikam, pirms iepakošanas pārliecinies, vai tie ir pilnībā atdzisuši.

Nonīkuši seleriju laksti
Pavītušus seleriju lakstus var atdzīvināt, ja tos uz ilgāku brīdi iegremdē ūdenī, kam pievienota tējkarote cukura.

Desas
Lai pagatavotu ceptas vārāmās desas - vispirms vāri desas 10 minūtes. Tad tās notecini, labi noslauki, iesaiņo un liec saldētavā. Vajadzības gadījumā desas būs tikai jāatkausē un jāapbrūnina.

Piedegumu tīrīšana
Ak! Rīsi ir pārvārījušies pāri katla malām, piens ir pievārījies pie kastroļa dibena. Nesatraucies! Iepilini kastrolī 3-4 pilienus mazgājamā līdzekļa un pielej kastroli līdz pusei ar aukstu ūdeni. Uzvāri, tad noņem no uguns, un izlej ūdeni. Tad trauku var mazgāt kā parasti, un to būs daudz vieglāk iztīrīt.

Pārsālīta zupa
Vai! Zupa vai sautējums ir pārāk sāļi? Pieliec sagrieztus svaigus kartupeļus, kas uzsūks sāli. Kartupeļus vēlāk izņem. Vēl viena iespēja ir pievienot pa tējkarotei etiķa un cukura. Var iztikt arī tikai ar cukura pievienošanu.

Kartupeļi
Lai atturētu kartupeļus no asnošanās, kartupeļu maisā ieliec ābolu.

Saldēti sīpoli (vai piparu pākstis)
Sasmalcini sīpolus un izber plānā slānī uz pārtikas papīra. Liec ledusskapī un sasaldē. Pēc tam noņem sīpolus no papīra un nedaudz sadrupini, lai gabaliņi nebūtu sasaluši kopā. Liec cieši aiztaisāmās paciņās un uzglabā ledusskapī, līdz sīpoli būs vajadzīgi. Tāpat var uzglabāt arī piparu pākstis.

Ieēdušos nogulumu tīrīšana
Beršana ar sāli attīrīs krūzes no ieēdušās kafijas vai tējas nogulumiem.

Tu vari pievienot arī savu ieteikumu! Nosūti to uz adresi sieviete@delfi.lv. Ja vēlies, vari norādīt savu vārdu, lai citi lasītāji zinātu, kurš ieteicis šo padomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!