Foto: DELFI

Aizvadītās nedēļas laikā vidējā gripas intensitāte Latvijā kopumā samazinājusies par 15 procentiem, bet gripas gadījumi reģistrēti astoņās no desmit monitoringā iekļautajām teritorijām, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.

Gripas aktivitāte gan palielinājusies Gulbenē un Rīgā, taču citās pilsētās novērots saslimstības samazinājums. Stacionēto pacientu skaits gripas dēļ iepriekšējā nedēļā nedaudz palielinājies, taču gripas izraisītās pneimonijas gadījumu skaits bijis par četriem gadījumiem mazāks.

Kopš sezonas sākuma 11 stacionārajās iestādēs uzņemti 1 293 pacienti ar gripu un 190 pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju.

Šā gada 10. nedēļā saņemti arī trīs paziņojumi par nāves gadījumiem pacientiem ar laboratoriski apstiprinātu gripu. Kopš gripas epidēmijas sākuma saņemti paziņojumi par 37 nāves gadījumiem no gripas komplikācijām. Visiem šiem pacientiem bijusi viena vai vairākas hroniskas slimības, kā hroniska sirds slimība, elpceļu slimība, cukura diabēts, onkoloģiska slimība, adipozitāte vai citi riska faktori, tostarp grūtniecība.

Neviens no mirušajiem pacientiem, par kuriem noskaidrots vakcinācijas statuss, nebija vakcinēts pret gripu.

Jau ziņots, ka Latvijā 26. janvārī izsludināta gripas epidēmija. Par epidēmijas sākumu paziņo, ja vismaz vienā no monitoringa teritorijām saslimstība pārsniedz 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Tiek prognozēts, ka gripas epidēmija varētu beigties marta beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!