Foto: Shutterstock
Ļoti daudzas sievietes sapņo par dažu lieku kilogramu nomešanu, lai justos un izskatītos lieliski. Tomēr nereti gadās, kad pat tad, ja šķiet – esi kļuvusi slaidāka un arī spogulī pretī lūkojas daudz sportiskāka un laimīgāka sieviete – skaitlis uz svariem nav mainījies vai pat kļuvis lielāks. Neļauj tam sevi mānīt un nepadodies! Tā vietā pārstāj kāpt uz svariem.

Fitnesa modeles un treneres, kas ar savu augumu attēliem un sasniegumiem nekautrējas dalīties sociālajos tīklos, norāda – svars nav ideāla auguma raksturlielums, un tas var būt mānīgs. Savus sasniegumus sportā, kā arī ķermeņa aprises iespējams novērtēt arī citos, daudz nozīmīgākos, veidos. Turklāt, tas kā tu jūties, ir daudz nozīmīgāks par kaut kādu mistisku skaitli.

Svarus nomaina lietas ar nozīmi

Fitnesa modele un "Instagram" blogere Kelsija Velsa pērn publicēja attēlu, kurā bija redzamas viņas auguma aprises, kā arī svars dažādos laika posmos. Tie parādīja, ka, kļūstot veselīgāka un iegūstot vairāk muskuļu, Velsa bija pieņēmusies svarā apmēram par astoņiem kilogramiem. Viņa aicina cilvēkus beigt tik ļoti satraukties par skaitli, ko rāda svari – tas nedrīkst kļūt par lielumu, pēc kā tu mēri savu progresu fitnesā, tāpat tas nedrīkst ietekmēt tavu pašvērtējumu.

Pirms grūtniecības Velsa svēra apmēram 59 kilogramus. Viņa stāsta, ka pēc mazuļa piedzimšanas izlēma, ka viņas "ideālais svars" būtu 55 kilogrami, jo tad viņa noteikti varētu uzvilkt savas šaurākās džinsa bikses. Viņa savu mērķi arī sasniedza. Kopš tā laika Velsa ir pieņēmusies svarā apmēram par astoņiem kilogramiem, kā arī sākusi valkāt lielāka izmēra apģērbu – šaurās džinsas vienkārši saplīsa, kad viņa mēģināja tās uzstīvēt kājās.

A post shared by Kelsey Wells (@mysweatlife) on Oct 4, 2016 at 8:47pm PDT

Velsa atklāj, ka saskaņā ar saviem vecajiem sevis vērtēšanas standartiem, viņa būtu izgāzusies. "Paldies Dievam, galu galā es iemācījos sākt izmērīt savu progresu ar lietām, kam ir nozīme – spēks, spējas, izturība un laime." Ikvienam, kas vēlas uzlabot savu fizisko formu, viņa iesaka uzņemt fotogrāfijas un video, kas parāda progresu, kā arī pierakstīt to, cik daudz atspiedienus vai citus vingrinājumus tu spēj izdarīt.

Viņa uzsver, ka attēlā, kas uzņemts pirms svara zaudēšanas, un tajā, kas parāda viņas izskatu pašlaik, svara atšķirība ir tikai divi kilogrami, bet ķermeņa aprises ir pilnībā mainījušās. "Man nekad nav bijis vairāk muskuļu un mazāk tauku, nekā tas ir pašlaik. Es nekad neesmu bijusi veselīgāka, nekā esmu pašlaik. Es nekad neesmu jutusies labāk savā ādā par to, kā tas ir pašlaik."

Ikvienai sievietei, kas vēlas būt vesela, laimīga un apmierināta ar savu ķermeni, viņa iesaka nepievērst uzmanību tam, ko rāda svari.

Tikai tu pati vari sevi definēt

Līdzīgās domās ir arī dejotāja un fitnesa trenere Tanja Barone. Publicējot attēlu, kas ilustrē pieņemšanos svarā par četriem ar pusi kilogramiem, viņa raksta: "Nekad neatļauj nevienam un nevienai lietai, piemēram, svariem raksturot sevi. Es neļauju." Viņa uzsver, ka vienīgais, kas var tevi definēt, esi tu pati.

A post shared by Tania Baron (@taniathemachine) on Feb 26, 2017 at 10:11am PST

Barone norāda, ka pieņemšanās svarā neliek viņai satraukties, justies, ka viņa ir sliktākā formā, zaudēt drosmi vai pārdzīvot par to, ka viņa ir mazāk pievilcīga. Par spīti tam, ka svars ir palielinājies, viņa jūtas stipra, vesela un laimīga. Kādā citā ierakstā viņa skaidro, ka neizmanto svarus, lai izmērītu un raksturotu savu veselību un sportisko formu, tā vietā viņa paļaujas uz fotogrāfijām, to, cik reizes viņa spēj izpildīt dažādus vingrinājumus, kā arī izturību un to, cik labi viņai der džinsa bikses.

A post shared by Tania Baron (@taniathemachine) on Feb 28, 2017 at 8:04am PST

Tajā pašā laikā, Barone piebilst, ka ikvienam ir savs veids, kā definēt savu fizisko formu, un gadījumā, ja tas ir skaitlis uz svariem, tajā nav nekā nosodāma. Pats galvenais ir nezaudēt motivāciju un rūpēties par savu veselību un fizisko formu.

Seko līdzi savam progresam

Arī "Livestrong" norāda, ka svari nav labākais veids, kā noteikt to, vai izmaiņas dzīvesveidā un sportošana nes gaidītos rezultātus, palīdz uzlabot veselību un fizisko formu. Svarus ieteicams lietot kopā ar citiem radītājiem. Lai saprastu, vai tev nav liekā svara problēmas un vai treniņi palīdz kļūt veselīgai, vari izmantot arī ķermeņa masas indeksu, kā arī gurnu, vidukļa, roku un kāju apkārtmēru. Noderīgas ir arī ierīces, kas mēra tauku, ūdens un muskuļu daudzumu ķermenī.

Foto: Shutterstock
Ja esi tikko uzsākusi nodarboties ar sportu vai nolēmusi izmainīt sava ķermeņa aprises, noderīgas var būt arī dažādas aplikācijas, kas seko līdzu patērētajai enerģijai un uzņemto kaloriju daudzumam. Tāpat pievērs uzmanību tam, cik labi tev der dažādas drēbes, kā arī tam, cik labi tās izskatās. Lai arī tas ir subjektīvs un neprecīzs veids tauku daudzuma mērīšanai, vari mēģināt ar pirkstiem satvert savu riepu vai mīlas rokturīšus, lai redzētu, vai tur vispār ir kaut kā lieka.

Noteikti neaizmirsti arī pierakstīt visus savus sasniegumus un neveiksmes. Ierīko savu fitnesa dienasgrāmatu, kurā pieraksti vingrinājumus, kas sagādā grūtības, un muskuļa grupas, kurām nepieciešama papildu slodze. Neaizmirsti arī pierakstīt, cik daudz šādā veida vingrinājumus vari izpildīt, lai vēlāk varētu salīdzināt. Tu noteikti jutīsies gandarīta, pārliecinoties, ka vari izpildīt divas reizes vairāk atspiedienu uz rokām vai, ka vingrojums, ko vispār nevarēji izpildīt, vairs nesagādā nekādas grūtības. Un noteikti neaizmirsti uzņemt foto un video!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!