No turpmāk sniegtajām yin, yang un līdzsvarotajām ēdienu receptēm izvēlieties tās, kas labo enerģijas līdzsvara traucējumus, kas palīdz sasniegt pašreizējos mērķus, piemēram, sasparoties darbam vai nomierināties, vai arī aktivēt prātā, ķermenī un izturēšanās veidā piecu elementu spēku.

Lai arī kādu enerģijas veidu jūs izvēlētos, baudot svaigi pagatavotus un izsmalcinātus ēdienus, jūs gūsiet gan prieku, gan uztura labvēlīgo ietekmi.

Vistas zupa pret saaukstēšanos

    Buljonam:
  • 1 vista (1,5–2 kg)
  • 4 krustnagliņas
  • 3 nelieli, nomizoti sīpoli
  • 3 notīrīti, četrās daļās sagriezti burkāni
  • 6 ķiploka daiviņas – notīrītas un viegli saspaidītas ar naža plakano pusi
  • 2,5 cm gara svaiga ingvera sakne – notīrīta, sagriezta ripiņās un viegli saspaidīta ar naža plakano pusi
  • 12 veseli piparu graudiņi
  • 1 tējkarote sāls
  • 3 litri ūdens

    Zupai:
  • 1–2 ēdamkarotes sasmalcinātu ķiploku
  • 1–2 ēdamkarotes svaiga, sasmalcināta ingvera
  • 2 serrano čili pipari – attīrīti no sēklām un samalti
  • 4 sasmalcināti jaunie sīpoliņi
  • Sāls un svaigi samalti pipari – pēc garšas

  1. Buljona pagatavošana. Nomazgā vistu no ārpuses un iekšpuses un kopā ar kakliņu un guzu liek lielā buljona katlā.
  2. Vienā sīpolā iespiež krustnagliņas; pārējos sīpolus sagriež četrās daļās. Liek katlā sīpolus, burkānus, ķiploku daiviņas, ingvera ripiņas, piparus, pieber sāli, pielej ūdeni. Uzliek katlam vāku un gaida, līdz sāk vārīties. Tad noņem vāku, samazina liesmu tā, lai šķidrums vārītos pavisam lēni, nosmeļ putas un vāra aptuveni 1–1,5 stundas, laiku pa laikam nosmeļot putas.
  3. Izņem no buljona vistu un atdzesē. Buljonu turpina vārīt uz lēnas uguns, līdz šķidruma daudzums samazinājies aptuveni līdz 2 litriem – vēl apmēram stundu. Dzesē buljonu tik ilgi, līdz tauki tā virspusē ir sasaluši (var atstāt līdz nākamajam rītam).
  4. Vistai noņem ādu – to izmet. Gaļu sagriež gabaliņos, liek traukā un atdzesē.
  5. Lai pagatavotu zupu, atdzisušajam buljonam noņem taukus no virskārtas. Pievieno maltos ķiplokus un ingveru, serrano čili piparus un jaunos sīpoliņus un uzvāra. Pieliek vistas gaļu, samazina liesmu zem katla un vēl 5 minūtes vāra uz lēnas uguns. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Pasniedz tūlīt – pavisam karstu. Paredzēts 6–8 porcijām.

Ēdiena nozīme

Ķīnas medicīna saaukstēšanās gadījumos ieteic lietot pēc iespējas daudz šķidruma, lai nepārslogotu organismu ar grūti sagremojamiem produktiem. Turklāt šķidrums palīdz uzturēt gļotādas mitras, tādējādi radot vīrusiem nelabvēlīgu vidi.

Iespējams, ka pats labākais šķidrums, ko varat lietot saaukstēšanās gadījumā, ir “vecmodīgā” vistas zupa. Zinātniski pierādīts, ka tā pelnījusi savu tradicionālo reputāciju kā dziedinošs līdzeklis, jo nesen konstatēts, ka vistas buljons satur cisteīnu – aminoskābi, kas palīdz sašķidrināt gļotas, padarot vieglāku elpošanu, – kā arī vielu, kura līdzinās medikamentam, ko mēdz parakstīt elpošanas ceļu slimību ārstēšanai. Turklāt ķīnieši uzskata, ka buljons baro asinis un organisma šķidrumus.

Šajā zupā šķidrumam tiek pievienota vistas gaļa, jo tā ir viegli sagremojama un vairākos veidos spēcina imunitāti. Olbaltumvielas nodrošina organismam aminoskābes, kas nepieciešamas imūnsistēmas šūnu uzbūvei, un gaļā ir daudz dzelzs – arī tā baro imūnsistēmas šūnas –, kā arī B grupas vitamīni, kuri veicina šūnu dalīšanās procesus un antivielu sintēzi.

Zupā ir arī visas dabiskās vielas, kas palīdz, ja ir saaukstēšanās. Allicīns – antibakteriāla viela, kas atrodas ķiplokos, – jau kopš seniem laikiem padarījis šo augu par iecienītu līdzekli cīņā pret infekciju, un uzskata, ka šādas īpašības piemīt arī ingveram, turklāt tas veicina gremošanu. Serrano čili piparos un jaunajos sīpolos ir C vitamīns, turklāt čili palīdz mazināt gļotādu tūsku un atkrēpot, tāpēc slimajam ir vieglāk klepot un izvadīt no organisma bronhu sekrētu ar mikroorganismiem. Visi četri minētie produkti sniedz spēcīgu yang siltumu, kas pūtin izpūš no organisma ārā visas sīkbūtnes! Tomēr tas nenozīmē, ka jūsu ķermenim varētu tikt pārāk daudz siltuma – buljona atvēsinošā un mitrinošā ietekme palīdz mazināt drudža karstumu.

Izvēles varianti un iespējas

Teiksim skaidri – šī recepte domāta gadījumam, ja esat saaukstējies un ir cilvēks, kas var parūpēties par jums un pagatavot zupu. Ja neesat aplaimots ar sargeņģeli, kas jūsu dēļ vēlētos saimniekot pie plīts, tad ņemiet 4–6 vistas krūtiņas pusītes bez kauliem un ādas un lieciet vārīties 2 litros konservēta vistas buljona. Gatavo gaļu sagrieziet gabaliņos un zupas gatavošanu turpiniet atbilstoši receptes 5. punktam.

Pievienojiet buljonam maltus ķiplokus un ingveru pēc garšas. Jo vairāk to zupā būs, jo spēcīgāka būs tās iedarbība, taču ņemiet vērā, ka slimības laikā kuņģis ir jutīgs. Zupa vairāk sildīs, ja to pastiprināsiet vai pavājināsiet ar attiecīgu serrano piparu daudzumu. Svaigu piparu vietā varat izmantot Āzijas čili mērci; taču, ja vēlaties pamatīgi izsvīst, pieberiet papildus krietnu šķipsnu piparu! Ja gribat šķidrāku zupu, pietaupiet daļu vārītās vistas gaļas citai reizei.

Papildinājumi

Kad slimības simptomi tikko parādījušies, mobilizējiet savas imūnsistēmas šūnas, nebaudot neko citu kā vien zupu, apelsīnu sulu un svaiga ingvera tēju. Lai drīzāk atveseļotos, zupu ēdiet nelielās porcijās ik pēc pusstundas (ja nepieciešams, to atkārtoti uzsildot), jo tā vislabāk izjutīsiet zupas dziedējošo ietekmi.

Šis ir fragments no izdevniecības “Kontinents” izdotās Elizabetes Mailsas grāmatas “Feng shui pavārgrāmata”. Lasot ēdienu receptes un izkārtojot ēdienus uz šķīvja atbilstoši feng shui, pašķiriet grāmatas sākuma lappuses un aplūkojiet “Feng shui virtuves ba gua” 18. lappusē. Ja vēlaties noskaidrot, kuri ēdieni atbilst yin, kuri – yang un kuri ir līdzsvaroti, ieskatieties 215., 216. un 217. lappusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!