Foto: Shutterstock
Rūpējoties par saviem nagiem, pievēršam uzmanību to formai un izskatam, estētisku apsvērumu vadīti. Tomēr nereti izmaiņas nagu plātnītes krāsā, struktūrā vai formā var liecināt par nopietnām saslimšanām. Turpinājumā piedāvājam izplatītākās nagu stāvokļa izmaiņas un to cēloņus, ko raksturo dermatoloģe Anna Bērziņa.

Bālgani nagi

"Bālgani nagi vērtējami arī kā viens no anēmijas simptomiem. Tiesa, pacienti paši šādu anēmijas izpausmi pamana reti.

Ja šāda tipa sūdzības pastāv, tad noteikti jāveic asins analīzes, lai izslēgtu mazasinības varbūtību. Jāpiebilst, ka, asins analīzēs nosakot arī cukura jeb glikozes līmeni un aknu un nieru rādītājus, nereti atklājas arī kāda blakussaslimšana, kas, naga gultnes krāsu mainot, izmaina arī naga plātnītes izskatu," stāsta Bērziņa.

Vairāk par anēmiju lasi šeit!

Jāpiebilst, ka bālā nagu krāsa var signalizēt arī par citām saslimšanām, piemēram, diabētu vai aknu darbības traucējumiem. Tiesa, diabēta veidošanos ir iespējams novērst, ja tā dēvētajā pirmsdiabēta fāzē veic būtiskas izmaiņas ikdienas ēdienkartē. Lieto uzturā pilngraudu produktus, šķiedrvielas, dārzeņus un zaļumus, izslēdzot no uztura pārstrādātus produktus, vienkāršajiem ogļhidrātiem bagātus un bezvērtīgus kārumus, kā arī cukuru saturošus produktus.

Vairāk par diabētu lasi šeit!

Savukārt, lai konstatētu aknu darbības traucējumus, vērsies pie ārsta, lai veiktu nepieciešamos izmeklējumus!

Dzeltenīgi, zaļgani vai sabiezināti nagi

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Visbiežākais iemesls šādām izpausmēm ir naga sēnīšu infekcija jeb onihomikoze. Ne visos gadījumos nepieciešama iekšķīga terapija. Ļoti būtiska ir kombinācija, lai ārstēšanas rezultāts būtu veiksmīgs – ārstnieciskā pedikīra procedūras, apavu un zeķu dezinfekcija un lokāla terpija – ārstnieciskas lakas vai šķīduma un lāzerterapijas lietošana un procesdūras.

Ja tiek plānota iekšķīga ārstēšana, tad tiek veikts uzsējums no bojātā naga – analīžu rezultāti ir gatavi pēc apmēram četrām nedēļām, noskaidrojot sēnītes veidu, lai varētu rekomendēt vispiemērotāko medikamentu, kas lietojams iekšķīgi, tablešu veidā.

Naga sēnīšu infekcija nereti attīstās pēc naga, ienadža vai pirksta traumas, kā arī ilgstošas gēla lakas lietošanas. Būtiski ir sekot līdzi naga krāsas un struktūras izmaiņām, piemēram, regulāri apmeklējot manikīra vai pedikīra meistaru, kā arī gēla lakas pārklājumu lietot uz nagiem ar pārtraukumiem gada laikā.

Būtiski izvērtēt arī ādas izmaiņas – starp pirkstiem un uz plaukstām, pēdām. Nagu sēnīte ļoti bieži kombinējas ar ādas sēnīti. Dažkārt cilvēks domā, ka āda ir vienkārši sausa, taču virspusēja sēnīšu infekcija izskatās tieši tādā veidā – tā dēvēta arī kā miltveida zvīņošanās (āda lobās sīku, virspusēju zvīņu veidā)," rezumē dermatoloģe.

Tumšas līnijas, plankumi uz naga

Foto: Shutterstock

"Ļoti būtiska diferenciāldiagnoze starp naga traumu (sasitumu, saspiedumu) un pigmentācijas izmaiņām. Pastāv arī tāds nēvusu jeb dzimumzīmju veids, kas lokalizējas zem naga plātnītes, bet ļoti svarīgi ir dermaskopiski izslēgt ļaundabīgas izmaiņas, kas var brīdināt par tādu saslimšanu kā, piemēram, zemnaga melanoma," brīdina Bērziņa.

Jāpiebilst, ka, veicot ierasto ādas izmeklēšanu pie dermatologa, lai ar dermatoskopijas palīdzību fiksētu iespējamās izmaiņas ādas veidojumos, jāpārbauda arī nagi. Pirms šīs pārbaudes ieteicams atturēties no nagu lakošanas, lai būtu iespējams fiksēt to dabisko krāsu un tās iespējamās izmaiņas.

Uzpirksteņa sindroms jeb sīki iedobumi naga plātnītē

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Tipiska psoriātiska bojājuma izpausmes. Līdzīgi kā ar adatas galu būtu radīti nelieli iedobumi naga plātnītē. Visbiežāk šī pazīme kombinējas arī ar ādas izmaiņām – biezām, bālganām zvīņām uz ķermeņa (tipiski elkoņi, ceļgali) vai galvas matainajā daļā," slimību raksturo dermatoloģe.

Fiksējot konkrēto saslimšanu, nepieciešama medikamentoza ārstēšana, ko kombinē ar citām ārsta nozīmētām metodēm.

Vairāk par psoriāzi lasi šeit!

Krāsas izmaiņas

Foto: Shutterstock

"Ja nagi kļuvuši zilgani vai dzeltenīgi bāli, saslimšana, par ko šie simptomi liecina, nav dermatologa ikdiena. Šādi pacienti ārstējas ģimenes ārsta, endokrinologa vai kardiologa uzraudzībā, jo tās ir sekundāras izmaiņas – asinsrites nepietiekamības vai endokrīno dziedzeru disfunkcijas dēļ," tā Bērziņa.

Jāpiebilst, ka dažiem cilvēkiem zilganā nagu krāsa var būt ģenētiski iedzimta īpatnība, tomēr, lai novērstu nopietnu veselības problēmu veidošanos un laikus diagnosticētu iespējamās saslimšanas, ar konkrēto simptomu vēlams vērsties pie ārsta.

Savukārt horizontālas, bālas svītras uz naga plātnītes ir sekas traumai, ko nags guvis. Laika gaitā šīm pazīmēm vajadzētu izzust, līnijām pamazām izbalējot naga atjaunošanās dēļ.

Trausli, plāni, piepacelti nagi

Foto: Shutterstock

"Jāveic asinsanalīzes, lai izslēgtu iekšējās sekrēcijas dziedzeru darbības izmaiņas. Ja asinsanalīzēs izmaiņu nav un sēnīšu infekcija ir izslēgta, tad iekšķīgi lietojams, piemēram, silīcijs vai kombinētie matu, nagu, ādas vitamīni, stāvokli kontrolējot dinamikā pie ārsta," iesaka ārste.

Jāpiebilst, ka nagu trauslums var liecināt par vairogdziedzera darbības traucējumiem, ko nereti raksturo arī ādas sausums un matu izkrišana vai palēnināta augšana.

Tiesa, it kā piepaceltu naga plātnīti reizām rada arī dermatoloģiskas salimšanas. "Piemēram, vīrusu kārpas nereti lokalizējas blakus naga plātnītei, deformējot to. Izvērtējot katru gadījumu individuāli, iespējams rekomendēt piemērotāko terapijas veidu – apstrādājot kārpu ar skābi saturošu šķīdumu vai lāzerterpiju," iesaka dermatoloģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!