Lasītājas jautājums: Jau divus gadus mēs ar draugu esam kopā, mums ir lielisks sekss, ar vienu nosacījumu, ja mēs to darām vienā pozā, jo pārējās, it sevišķi ieejot dziļāk manī, man ļoti sāp, šīs sāpes ir neizsakāmas, zūd visa interese par seksu.
Tās nav psiholoģiskas sāpes, nedz arī no kāda iekaisuma, aizejot pie ārsta - ārsts neko neatrada. Lietoju Cilest tabletes. Pie tam man ir arī ļoti sāpīgas mēnešreizes, nekādas zāles nelīdz. Esmu dzirdējusi par slimību endometrioze. Kādas pārbaudes jāveic, lai uzzinātu, vai ir šī slimība! Man ir 18.

Atbild Latvijas Ģimenes Centra ķirurģijas nodaļas vadītāja un ginekoloģe USG dr. Sandra Rubiķe: No sūdzību apraksta vien, neredzot sievieti, ir grūti spriest par reālo situāciju, bet ja ginekologs patoloģiskas izmaiņas neatrod, ir jāizslēdz kuņģa-zarnu trakta problēmas, kas kombinējas ar zarnu uzpūšanos. Šādas sūdzības, protams, varētu būt raksturīgas arī endometriozei (slimībai, kas saistīta ar endometriju, šūnu nepareizu novietojumu). Šo diagnozi visprecīzāk ir iespējams uzstādīt, veicot laparoskopiju (operācija, ko veic ar optikas palīdzību caur nelieliem ādas griezieniem), kuras laikā precīzi tiek noteikta iepriekšminētā diagnoze, veiktas ķirurģiskas manipulācijas endometriozes pilnīgai likvidēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!