Jautājums: Labdien! Es dzīvoju Anglijā un pašreiz esmu 32. grūtniecibas nedēļā. Pirms divām nedēļām ievēroju, ka mans ķermenis diezgan spēcīgi niez, īpaši vakaros un pa nakti. Pagājušo nedēļu man tika noteikta diagnoze - Obstetric Cholestasis. Tulkojumu latviski diemžēl tā arī nav izdevies atrast.

Gribētu zināt, kādas ir jūsu domas. Internetā esmu atradusi informāciju angliski, un visur tiek teikts, ka jārēķinās ar priekšlaicīgam dzemdībām - pašas no sevis sāksies vai arī tiks paātrinātas pēc 37. nedēļas. Bet, kad mana māsa jautāja savai vecmātei Latvijā - atbilde bija, ka dzemdības nav nepieciešams paātrināt un ieteica neēst treknus ēdienus - olas, gaļu - produktus, ko grūti pārstrādāt. Teica, lai padzerot pieneņu sakņu uzlējumu. Esmu apjukusi. Ko lai daru?

Atbild Dr. Vita Začesta (klīnika "Premium Medical"):

Tas, par ko Jūs stāstāt, saucas grūtnieču holestāze (sabiezēta žults). Žults pigmenti izgulsnējas ādā un ir tie, kas rada šo neciešamo niezi. Ja asins analīzēs neredz aknu funkciju bojājumu, tad tā nav bīstama, vienīgi ļoti grūti panesama vaina, ko var izārstēt tikai ar dzemdībām. Ja nav traucēta aknu darbība un niezi var izturēt, tad var dzemdēt laikā, un dzemdības nav jāierosina ātrāk. Ja pievienojas aknu darbības traucējumi, tad gan jādomā par agrākām dzemdībām, jo tas ir vienīgais veids, kā šo grūtniecības radīto problēmu novērst.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!