Foto: Shutterstock

Mūsdienās par stresu tiek runāts veselības, darba un pat attiecību kontekstos. Tas iezogas gandrīz katra ikdienā un veic neatgriezeniskas darbības, piemēram, ietekmējot sievietes menstruālo ciklu vai pat rada labvēlīgāku vidi, lai rastos vēzis. Tomēr eksistē neskaitāmi padomi, kas var palīdzēt ar to tikt galā, tai skaitā arī pārtikas produkti, kuru darbība palīdz samazināt stresu.

Psiholoģe, kognitīvi biheiviorālās psihoterapijas speciāliste Diāna Zande šajā rakstā iesaka dziļās elpošanas tehniku, kas palīdz efektīvi uzveikt trauksmi – elpo tā, ka vēders piepūšas. Arī dabiska ķermeniska reakcija, kas atvieglo pašsajūtu, ir dziļā nopūta – paši to bieži nemaz neievērojam, ka uztraukumā mēdzam ne vien riņķot pa telpu kā zvēri krātiņā, bet arī ik pa laikam dziļi ieelpojam un izjusti nopūšamies.

Vai zināji, ka bietes, nomierinošās tējas, zilais kartupelis, mazie ķiršu tomātiņi un raudene palīdz cīņā ar stresu? Tas skaidrojams ar katrā auglī, dārzenī un augā atrodamajām vielām, kas attiecīgi palīdz cilvēkam justies laimīgākam.

Tāpat daudzi uzskata, ka stresu var mazināt smēķējot, ilgi guļot vai lietojot alkoholiskos dzērienus – parasti šiem kaitīgajiem ieradumiem ir pretējas sekas un stress nekur nav palicis. Līdzīgi ir ar pievēršanos treknai un nesabalansētai pārtikai, kas tiek uzņemta lielākos satraukumu un trauksmes brīžos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!