Foto: Shutterstock
Sirds un asinsvadu slimības joprojām ir galvenais nāves cēlonis valstī. Latvijas mirstības līmenis no sirds un asinsvadu slimībām ir viens no augstākajiem arī visā Eiropas Savienībā (ES). Kā liecina jauns pētījums, šo slimību riska faktoru ietekmes mazināšanai, būtiska loma ir kālija paaugstinātai lietošanai organismā.

Sirds un asinsvadu slimības ir visbiežākais nāves cēlonis ES valstīs, izraisot nāvi teju pusei jeb diviem miljoniem cilvēku gadā. Latvijā gandrīz puse no nāves cēloņiem ir saistīti tieši ar sirds un asinsvadu slimībām.

Pētījuma rezultāti pierādīja, ka Pasaules Veselības Organizācijas (PVO) noteiktā un pieļaujamā kālija diennakts deva - 3,51 grams ir spēcīgs ierocis cīņā ar paaugstinātu asinsspiedienu.

Mirstības rādītāji šo kardiovaskulāro slimību dēļ Latvijas iedzīvotājiem ir divas reizes augstāki nekā vidējie ES valstu rādītāji.

Speciālisti norāda, ka saslimšanu ar sirds un asinsvadu slimībām veicina Latvijas iedzīvotāju ēšanas un uztura paradumi.

Foto: Shutterstock

Pārtikā par daudz tiek lietots sāls un cukurs, bet nepietiekamā daudzumā minerālvielas, kas palīdzētu novērst sirds un asinsvadu slimību rašanās risku. Jaunākais Nestlé Veselības zinātņu institūta speciālistu publicētais pētījums apliecina, ka viens no vērtīgākajām minerāliem cīņā ar šīm slimībām ir kālijs.

Tas ir viens no svarīgākajiem minerāliem augsta asinsspiediena novēršanai vai vismaz tā simptomu mazināšanai. Šveices pilsētā Lozanā bāzētā institūta pētnieki analizējuši 15 iepriekš veikto pētījumu rezultātus par ikdienas uzturu ar bagātīgu kālija saturu cilvēkiem ar normālu, kā arī ar paaugstinātu asinsspiedienu.

Nestlé
Veselības zinātņu institūta speciālisti iesaka cilvēkiem pārtikā lietojot vairāk augļus, dārzeņus, pākšaugus un riekstus.

Pētījuma mērķis bija pierādīt, vai patiešām regulāra kālija minerālvielu uzņemšana organismā mazina paaugstināta asinsspiediena risku.

Rezultāti parādīja, ka Pasaules Veselības organizācijas (PVO) noteiktā un pieļaujamā diennakts kālija deva - 3, 51 grams ir spēcīgs ierocis cīņā ar paaugstinātu asinsspiedienu.

Kālijs bagāti atrodams:

  • tomātos;
  • kartupeļos;
  • avokado;
  • banānos;
  • apelsīnos;
  • zemenēs;
  • rozīnēs;
  • aprikozēs;
  • žāvētās plūmēs;
  • spinātos;
  • pupās un zirņos.

Nestlé Veselības zinātņu institūta speciālisti iesaka cilvēkiem šo nepieciešamo minerālvielas devu regulāri uzņemt, lietojot vairāk augļus, dārzeņus, pākšaugus un riekstus. Tāpat cilvēkiem rekomendē kāliju uzņemt ar uztura bagātinātājiem.

Lietojot uzturā produktus, kas satur daudz kālija vai uztura bagātinātājus ar kāliju, pierādīts, ka iespējams samazināt sistolisko jeb maksimālo asinsspiedienu par astoņām vienībām. Augļi, dārzeņi un zema tauku satura piena produkti var samazināt maksimālā asinsspiedienu par 10 vienībām.

Nav zinātniski pierādīta saistība starp kāliju un holesterīnu, bet dažadās diētās speciālisti iesaka produktus, kas satur daudz kālija. Ēdot augļus un dārzeņus, tiks uzņemts vairāk kālija un mazāk tauku, kas samazinās arī holesterīna līmeni asinīs un šāds veselīgs uzturs palīdzēs izvairīties arī no sirds slimībām.

Avots: webmd.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!