Foto: Shutterstock

Vairums sieviešu no grūtniecības izvēlas izsargāties, lietojot hormonālās kontracepcijas tabletes, kas, kā zināms, ne vienmēr ir veselībai un pašsajūtai pilnībā draudzīgas. Nu šajā jomā teju revolūciju ir sarīkojuši Indonēzijas pētnieki, tuvojoties vīriešiem paredzētas kontracepcijas tabletes gala izstrādei un ieviešanai farmācijas tirgū, vēstī magazine.good.is.

Izdzirdot, ka Indonezijā un Jaungvinējā tautā populāra izsargāšanās metode ir auga Justica gendarussa lapu košļāšana vai to pagatavošana tējā, zinātnieki to sintezēja, auga ekstraktu iekļaujot tabletēs. Šobrīd pētījumi liecina, ka vīriešiem paredzētās kontracepcijas tabletes ir 99 procentos gadījumu efektīvas.

Kā atklāj pētnieki, šīs tabletes vājina enzīmus vīrieša sēklā, tā palēninot to kustības ātrumu un neļaujot nonākt līdz olšūnai, un attiecīgi novēršot apaugļošanās iespējamību.

Līdzīgi hormonālās kontracepcijas tabletēm, arī vīriešiem šīs tabletes būtu jālieto reizi dienā, tomēr tās nekādi nav saistītas ar hormonālā līmeņa izjaukšanu, attiecīgi nekaitējot veselībai.

Kā atklāj pētnieki, pagaidām vēl turpinās šo tablešu pēdējās pārbaudes, bet tās plānots ieviest Indonēzijas tirgū 2016. gadā, un par tabletēm ir ieinteresējušās arī Rietumu valstis, zinātniekiem piedāvājot miljardiem ASV dolāru par zāļu patenta parakstīšanu, ko tablešu izstrādātāji gan pagaidām noraida.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!